Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για τον νέο κατώτατο μισθό-Τι διευκρίνισαν Μηλαπίδης και Κεραμέως


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που αφορά την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ και αναπροσαρμογή μισθών του δημοσίου.

Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν και ΠΑΣΟΚ, μαζί με Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

 

Μηλαπίδης: «Ο νέος κατώτατος μισθός μόνο θα αυξάνει και θα είναι πάντα πάνω από τον πληθωρισμό»

Για τον νέο τρόπο αύξησης του κατωτάτου μισθού μίλησε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ . Αρχικά αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό. «Το νομοσχέδιο που εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή ενσωματώνει μία Ευρωπαϊκή οδηγία η οποία λέει ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκείς κατώτατους μισθούς σε όλους τους εργαζόμενους στην επικράτειά τους, είτε είναι στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο κινείται σε δύο άξονες, αφενός, να καθορίσει τον τρόπο αύξησης του κατώτατου μισθού και αφετέρου να εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» είπε.

Και μίλησε για τον αλγόριθμο που θα υπολογίζει τον κατώτατο μισθό. «Ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα προκύπτει ο κατώτατος μισθός έχει
δύο βασικούς συντελεστές. Ο ένας είναι ο πληθωρισμός, ειδικά για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας και η αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας. Στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι όσο αυξάνονται οι τιμές του καλαθιού των ευάλωτων συμπολιτών μας, τόσο να αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός για να θωρακιστούν απέναντι στην ακρίβεια ενώ, όσο αυξάνεται η παραγωγικότητα της οικονομίας, τόσο θα αυξάνεται και ο κατώτατος μισθός διασφαλίζοντας ότι η ανάπτυξη και τα κέρδη των επιχειρήσεων θα αντανακλώνται και στους μισθούς των εργαζομένων. Υπάρχει παρερμηνεία της οδηγίας και του σχεδίου νόμου από μέρος της αντιπολίτευσης, ότι ο αλγόριθμος αντικαθιστά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν ισχύει.

Στη Γαλλία, υπενθυμίζω, από το 1970 αρκετά χρόνια, εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος ανάλογος με αυτόν τον οποίο εισάγουμε στην ελληνική Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση και ταυτόχρονα έχουν κατοχύρωση των εργαζομένων σε ποσοστά άνω του 90%, μέσω κλαδικών διαπραγματεύσεων, άρα και θωράκιση κατά της ακρίβειας και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Όπως διαμορφώνεται η πρόταση της κυβέρνησης και η ίδια η Πολιτεία κάνει ένα βήμα πίσω, με την έννοια ότι απεμπολεί ένα παραδοσιακό δικαίωμα να παρεμβαίνει στην αγορά και να ανεβοκατεβάζει το μισθό ανάλογα με την πολιτική συγκυρία. Και είναι δεσμευτικό και για την κυβέρνηση. Δεν μπορεί είτε ο σημερινός ή ο επόμενος, όποιος είναι πρωθυπουργός να πει δεν θέλω 950 ευρώ κατώτατο, θέλω 1.300 ή θέλω 650. Αυτό, με τον τρόπο που ενσωματώνουμε την Ευρωπαϊκή οδηγία και το νομοσχέδιο που φέρνουμε, φεύγει από το τραπέζι. Ό,τι προσδιορίζει ο δείκτης παραγωγικότητας και ο δείκτης του πληθωρισμού θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού. Γιατί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων ».

« Χθες, στην επιτροπή της Βουλής, όπου έγινε εκτεταμένος διάλογος με τους εκπροσώπους  και των κοινωνικών εταίρων και των κομμάτων φυσικά, είχε προηγηθεί, διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με πρωτοβουλία της κυρίας Κεραμέως, της υπουργού Εργασίας, επί του πορίσματος για την ενσωμάτωση της οδηγίας- διαπιστώθηκαν διαφορετικές απόψεις και αυτός είναι και ο πλούτος της δημοκρατίας. Δεν συμφωνούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι στην επιστροφή στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε καμία περίπτωση αυτό το νομοσχέδιο δεν αναιρεί το δικαίωμα να συμφωνήσουν πάνω από τον επαρκή κατώτατο μισθό. Είναι η πάγια στάση της ΓΣΕΕ ότι πρέπει να επανέλθουμε στις ελεύθερες λογικές, δηλαδή οι κοινωνικοί εταίροι να προσδιορίζουν το μισθό. Όμως αυτό το οποίο προτείνουμε ως πρόταση για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα. Παρέχει μια ασφάλεια και μια προβλεψιμότητα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διαρκούν πολύ μεγάλο διάστημα. Όμως, οι ανάγκες των εργαζομένων για το νοίκι, για τα πάγια έξοδα, για την ενέργεια, τα τρόφιμα, δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι. Εμείς, βάζουμε έναν οδικό άξονα, εισάγουμε την προβλεψιμότητα στο σύστημα. Θα ξέρουν και οι επιχειρήσεις τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό, πότε θα κάνουν προσλήψεις, ποιοι θα είναι οι μισθοί των εργαζομένων, και θα ξέρουν και οι εργαζόμενοι τι αυξήσεις θα περιμένουν» συμπλήρωσε.

Τι είπε η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό

Στο θέμα του κατώτατου μισθού  αναφέρθηκε και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή  της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

Δίχτυ ασφαλείας ο κατώτατος μισθός, τόνισε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως επισημαίνοντας ότι «ναι στο να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι κάτι καλύτερο, πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους, αλλά οφείλουμε να έχουμε ένα δίχτυ προστασίας για να διασφαλίσουμε την περίπτωση να μην επέλθει συμφωνία».

Όπως είπε «Λοιπόν, η απάντησή μας είναι η εξής: Βεβαίως, ελεύθερες διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά από 950 και πάνω από ένα ελάχιστο κατώφλι, δίχτυ ασφαλείας, το οποίο θα είναι τουλάχιστον 950 και το κατώφλι μπορεί είναι και μεγαλύτερο ανάλογα με το τι βγάζει ο λεγόμενος μαθηματικός τύπος. Άρα λέμε ελεύθερες διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, αλλά ένα δίχτυ ασφαλείας. Γιατί; Γιατί κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο δεν συζητά η αντιπολίτευση, είναι η προβλεψιμότητα, η προβλεψιμότητα για τον εργαζόμενο, ο οποίος θα κάνει τον οικογενειακό του προγραμματισμό, η προβλεψιμότητα για την επιχείρηση που θέλει να κάνει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό.

»Κι εγώ δεν μπορώ να καταλάβω και ρωτάω ευθέως την αντιπολίτευση τι τους πειράζει να υπάρχει αυτό το δίχτυ ασφαλείας; Να μπορούμε να πούμε ότι κανείς εργαζόμενος στη χώρα δεν θα πέσει κάτω από τα 950 ευρώ[…] Οι κοινωνικοί εταίροι μπορεί να έρθουν να πουν εμένα δεν μου αρέσει το 950, θέλω 1.000, 1.100, θέλω 1.200. Είναι ελεύθεροι να το κάνουν, αλλά εμείς έχουμε ένα χρέος, εξασφαλίζουμε το πάτωμα της διαπραγμάτευσης, το κατώφλι, ούτως ώστε κανείς εργαζόμενος που μας παρακολουθεί αυτή τη στιγμή να μην έχει λιγότερα από αυτό […] Ναι στο να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι κάτι καλύτερο, πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους, αλλά οφείλουμε να έχουμε ένα δίχτυ προστασίας για να διασφαλίσουμε την περίπτωση να μην επέλθει συμφωνία[…]».

«Οφείλουμε να έχουμε ένα δίχτυ προστασίας»

Σε άλλο σημείο η κ. Κεραμέως σχετικά με τον αλγόριθμο υπολογισμού του κατώτατου ανέφερε ότι αυτός ο αλγόριθμος είναι αντίστοιχος με αυτόν που ισχύει στη Γαλλία εδώ και 70 χρόνια. «Η Γαλλία έχει αυτόν τον μαθηματικό τύπο για αυτό το δίχτυ 70 χρόνια, 70 χρόνια έχει και αυτός ο τύπος που ακολουθούμε είναι ο γαλλικός τύπος με μια πολύ μικρή παραλλαγή η οποία είναι προς όφελος του εργαζόμενου, αλλά έχει αυτό το μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη την ακρίβεια δηλαδή όσο ανεβαίνουν οι τιμές να ανεβαίνει αυτό το κατώφλι και όσο αυξάνει η παραγωγικότητα της οικονομίας αντιστοίχως να ανεβαίνει και πάλι ο κατώτατος μισθός[…]».

«Δεν έχουμε τελικά τόσες διαφορές συνολικά ως πολιτικό σύστημα. Μία έχουμε. Γιατί να μην υπάρχει δίχτυ ασφαλείας; Αυτή είναι η ουσία. Ναι στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Ναι στο να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι κάτι καλύτερο, πιο ευνοϊκό για τους εργαζόμενους, αλλά οφείλουμε να έχουμε ένα δίχτυ προστασίας για να διασφαλίσουμε την περίπτωση να μην επέλθει συμφωνία. Τι θα κάνει ο εργαζόμενος δηλαδή; Λέτε η Νέα Δημοκρατία 950 και πάνω. Ναι. Τα άλλα κόμματα τι λένε; Ό, τι συμφωνήσουν και αν δεν επέλθει συμφωνία, ο εργαζόμενος που μας παρακολουθεί, που αμείβεται με κατώτατο μισθό και θέλει να κάνει τον οικογενειακό του προγραμματισμό, αν δεν μπορεί να πληρώσει το σούπερ μάρκετ, αν θα μπορεί να πληρώσει το ρεύμα, αν θα μπορούν να βγουν τα έξοδα του μήνα. Τι του απαντούμε; Αν συμφωνήσουν και όταν συμφωνήσουν;».

«Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων»

Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις σημείωσε ότι «Η οδηγία έχει πράγματι έχει δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά το πώς θα καθορίζει το κατώτατος μισθός. Ο δεύτερος άξονας αφορά το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε συνολικά ως Ευρωπαϊκή Ένωση τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Το θέλουμε αυτό, θέλουμε να τις ενθαρρύνουμε. Άρα να συζητήσουμε κριτήρια βάσει των οποίων μπορούμε να παρακινήσουμε περισσότερους κοινωνικούς εταίρους να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η οδηγία μας λέει έχετε ένα χρόνο. Ένα χρόνο να το συζητήσετε σε βάθος αυτό με τους κοινωνικούς εταίρους για το τι κίνητρα μπορείτε να βάλετε. Αυτό θα κάνουμε από το Δεκέμβριο του 2024, μέχρι την επόμενη χρονιά θα συζητήσουμε σε βάθος. Η οδηγία μας λέει με κοινωνικούς εταίρους. Εγώ θα προσθέσω και με τα πολιτικά τα κόμματα θα επιδιώξουμε να το συζητήσουμε το ζήτημα αυτό για να δούμε πώς μπορούμε για παράδειγμα, να ενισχύσουμε περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων[…].

«[…] Υπάρχουν δύο πράγματα που απαιτούνται για τις συλλογικές συμβάσεις. Το ένα είναι ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι ευνοϊκό, θα παρακινεί εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών στο να συνάψουν συλλογικές συμβάσεις. Ας πούμε στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης στη χώρα μας έχουμε δύο φωτεινά παραδείγματα, θα έλεγα, συλλογικής σύμβασης που έχει συναφθεί[…] Άρα θέλουμε συλλογικές συμβάσεις. Εμείς λοιπόν θα φροντίσουμε ούτως ώστε να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο με κίνητρα που θα ευνοούν τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων. Αλλά δεν αρκεί αυτό.
Πρέπει επίσης να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι εργαζόμενοι και εργοδότες και να συμφωνήσουν όπως το έκαναν στον τουρισμό και στην εστίαση, με εξαιρετικό τρόπο, αντιστοίχως είναι σημαντικό να ενισχύσουμε αυτή την κουλτούρα[…]».



enikonomia.gr