Βουλή: Σήμερα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός 2024- Τι προβλέπει


Σήμερα θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024. Το ενδιαφέρον της συζήτησης του προϋπολογισμού εστιάζεται στις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων και αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Εν συνεχεία  θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία – κατά παράδοση – λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για  τον προϋπολογισμού 

Πυρά” κατά της κυβέρνησης έχει εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό 2024. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ο προϋπολογισμός του 2024 είναι «μνημείο κοινωνικής αδικίας». Όπως είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς ο  προϋπολογισμός  «δεν απαντά στην κρίση ακρίβειας, στην κρίση χρέους, στη στεγαστική και κλιματική κρίση».

Επεσήμανε, απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι «επιμένετε να παρουσιάζετε ένα αναπτυξιακό θαύμα, ενώ η Ελλάδα είναι 25η στους 36 της Ευρώπης στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ την περίοδο 2019 – 2021 και 32η στους 36 στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «κανένα αναπτυξιακό θαύμα δεν έχει συμβεί και για αυτό τον λόγο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 55% της ευρωζώνης, όταν πριν την κρίση χρέους ήταν στο 70%». Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αναφορές περί μείωσης των φόρων, ο Νίκος Παππάς αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κάνει ρεκόρ 27ετίας στους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς πλέον ανέρχονται στο 29% του ΑΕΠ, ενώ αν προσθέσουμε και τις εισφορές, το ποσοστό ανεβαίνει στο 43%». Ένα ακόμα στοιχείο που κατέθεσε αφορά τα έσοδα από ΦΠΑ, τα οποία «αυξήθηκαν κατά 40% από το 2021, 7 δισ. ευρώ παραπάνω δηλαδή».

Μιλώντας για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, υπογράμμισε ότι «η οδηγία που ενσωματώθηκε, σας είπε να προστατεύσετε την α’ κατοικία και τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο και δεν το κάνατε, η οδηγία δεν ζήτησε ακατάσχετο λογαριασμό και εύνοια στους servicers αλλά το κάνατε. Έτσι αντιλαμβάνεστε τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους».

Παρουσιάζοντας την πρόταση του κόμματος για την ανάσχεση των μεγάλων κρίσεων, κατέθεσε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει προτάσεις:

·Για την ανάσχεση της ακρίβειας
-«Προτείνουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων».

-«Προτείνουμε την αύξηση των μισθών του δημοσίου κατά 10%, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την αύξηση 7,5% στους συνταξιούχους ανεξαρτήτως ύπαρξης προσωπικής διαφοράς. Για να πλησιάσουν έστω τον πληθωρισμό τροφίμων.

-«Προτείνουμε τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% (0% για παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί)».

·Για το φορολογικό

-«Προτείνουμε αφορολόγητο στις 10 χιλιάδες ευρώ για όλους, με ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις. Προτείνουμε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους».

-«Προτείνουμε ενιαία προοδευτική φορολόγηση φυσικών προσώπων ανεξάρτητα της πηγής εισοδήματος. Προτείνουμε προοδευτικό συντελεστή και για τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρότερες, όπως έχει γίνει σε Βρετανία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία».

·Για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τα κόκκινα δάνεια

-«Προτείνουμε τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου».

-«Προτείνουμε την προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης. Η αντικειμενική αξία του υπό προστασία ακινήτου θα πρέπει να είναι ως 300 χιλιάδες ευρώ και το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα να φτάνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, προσαυξημένες κατά 70%».

-«Προτείνουμε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων, για το κούρεμα και τη ρύθμισή τους».

Όπως τόνισε ο γενικός εισηγητής, «για εμάς η Ανάπτυξη δεν είναι απλά η μεγέθυνση του ΑΕΠ. Είναι η βελτίωση της συλλογικής ευημερίας και η δίκαιη κατανομή του πλούτου. Η δυνατότητα για δημιουργία. Η αξιοποίηση των ανθρώπινων και υλικών πόρων για να παράγουμε περισσότερη προστιθέμενη αξία. Για να θωρακίσουμε την Ελλάδα από εξωτερικές διαταραχές και να την αναβαθμίσουμε γεωπολιτικά ως ένα κόμβο εμπορίου, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η Ν.Δ. δεν εγγυάται τον πολύπλευρο εκσυγχρονισμό, εγγυάται την αναπαραγωγή και γιγάντωση των κρίσεων. Για αυτό μια μεγάλη προοδευτική στροφή είναι αναγκαία στην Ελλάδα. Αλλά και στην Ευρώπη, όπου πρέπει να προχωρήσει στην εμβάθυνση και την ομοσπονδοποίησή της. Για να γεφυρώνει ανισότητες μεταξύ των χωρών και εντός των κοινωνιών».

Μιλώντας για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι «εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Αγωνίζεται να ενώσει όλες τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος. Όχι να δικαιώσει τη μία παράδοση έναντι άλλης. Δεν κινείται πάνω σε μνημονιακά απόνερα. Δεν επιθυμεί να εφαρμόσει εθελοντικά πολιτικές που διχάζουν την κοινωνία, όπως κάνει η Ν.Δ. Είμαστε η δύναμη που έχει προγραμματικό ορίζοντα, πέρα και πάνω από μεταμνημονιακά απόνερα. Που μπορεί να κινητοποιήσει τις ζωντανές δημιουργικές δυνάμεις της χώρας προς ένα μέλλον δικαιοσύνης».

Καταλήγοντας, ανέφερε: «Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Υπερψηφίζουμε την ανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή στην πορεία της χώρας».

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στον προϋπολογισμό αποτυπώνει αδικαιολόγητες βεβαιότητες . « Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση πάσχει στο πεδίο της αξιοπιστίας και σε αυτό της ευθύνης. Βασίζεται σε αδικαιολόγητες βεβαιότητες που έρχονται σε σύγκρουση με την αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, αλλά και με τα προβλήματα που διογκώνονται και απειλούν την κοινωνική συνοχή» τόνισε  πρόσφατα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Προϋπολογισμός 2024: Τι θα περιλαμβάνει

Σημειώνεται δε πως ο προϋπολογισμός 2024 περιλαμβάνει νέο πακέτο μέτρων στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών ύψους 2 δισ. ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

Αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων του  Δημοσίου

Ύστερα από 14 χρόνια συνολικά 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξήσεις στις  αποδοχές τους.  Σημειώνεται πως όλοι οι βασικοί μισθοί των εργαζομένων του Δημοσίου θα αυξηθούν κατά 70 ευρώ. Περισσότερο κερδισμένοι του μέτρου θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν θέσεις ευθύνης αλλά  και εκείνοι  που έχουν παιδιά καθώς θα πάρουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί. Ενδεικτικά αναφέρεται πως:

  • Ένας εργαζόμενος του Δημοσίου θα λάβει επίδομα 70 ευρώ για το πρώτο παιδί. Το επίδομα αυτό θα είναι αυξημένο κατά 20 ευρώ καθώς σήμερα είναι στα 50 ευρώ.
  • Ενώ εάν ένας εργαζόμενος του Δημοσίου έχει 2 παιδιά ή περισσότερα , τότε το επίδομα θα είναι  αυξημένο κατά 50 ευρώ.

Με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο θα είναι 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.

-Αύξηση 3% στις συντάξεις Ιανουαρίου 2024 

Το μέτρο αυτό αφορά 1,8 εκατ. συνταξιούχους. Δηλαδή  σχεδόν 1.800.000 συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή  έχουν προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ θα δουν κατά μέσο όρο μια  μηνιαία μικτή αύξηση από 25 ευρώ  έως 60 ευρώ. Το ποσό της αύξησης διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του ασφαλισμένου. Μάλιστα από τον παραπάνω αριθμό συνταξιούχων ,το 1,5 εκατ. αναμένεται να λάβει ολόκληρη την αύξηση του 3%  ενώ 300.000  συνταξιούχοι θα πάρουν ένα μέρος της αύξησης καθώς αυτό θα συμψηφιστεί με το ποσό της προσωπικής διαφοράς.

-Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες)  αλλά και όσοι έχουν αποκτήσει κατοικία με στεγαστικό δάνειο θα  λάβουν μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλλουν το επόμενο έτος. Βασική προϋπόθεση για να λάβουν ολόκληρη την έκπτωση του 10% οι παραπάνω είναι να έχουν ασφαλίσει το 100% της φορολογητέας αξίας της κατοικίας ή των κατοικιών τους για ολόκληρο το 2023.  Αλλιώς  η μείωση του φόρου θα είναι αναλογική τη διάρκειας ασφάλισης και δεν θα  μπορεί να είναι μικρότερη από 3 μήνες.

ΦΠΑ 

Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες. Αναλυτικά:

  • Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, τουριστικό πακέτο, πολιτισμό και αθλητισμό γυμναστήρια μονιμοποιούνται.
  • Έως τέλος Ιουνίου 2024διατηρείται  ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ στην εστίαση και τα ταξί

Ωστόσο στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% επανέρχονται από την Πρωτοχρονιά τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, μπύρες χωρίς αλκοόλ κ.α.).

– Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ

Το μέτρο αυτό αφορά σχεδόν 1,3 εκατ. νοικοκυριά που έχουν παιδιά .Αυτό μεταφράζεται αυτόματα σε μείωση του φόρου.

-Επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες

Αυτό θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες και στο ύψος του κατώτατου μισθού  από τους 4 μήνες .

-Φαρμακευτική δαπάνη

Μονιμοποιείται η  απαλλαγή των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

-Μείωση 50% του τέλους επιτηδεύματος

Δηλαδή το τέλος επιτηδεύματος  που θα καταβάλουν το 2024 οι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις το 2024 μειώνεται στα 325 ευρώ από 650 ευρώ  που είναι σήμερα.

Το « ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»

Προβλέπεται ο διπλασιασμός του επιτυχημένου προγράμματος « ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» με επιπλέον 375 εκατ. ευρώ υπό μορφή δανείων, για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα έντονου στεγαστικού προβλήματος, ιδίως των νέων ατόμων και τη στήριξη του οικογενειακού προγραμματισμού. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 750 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο από τις τράπεζες,

 

Για τον προϋπολογισμό  αμυντικών δαπανών

Δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των αμυντικών δαπανών. «Στηρίζουμε και αναγνωρίζουμε την ανάγκη για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας σε μία ταραχώδη γεωγραφική περιοχή και χρονική συγκυρία. Ταυτόχρονα όμως παραμένουμε απολύτως κριτικοί σε αδιαφανείς διαδικασίες προμηθειών, σε υπερκοστολογήσεις και στην απουσία προστιθέμενης αξίας και συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας κατά την παραγωγή, συντήρηση και αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων» σημείωσε πρόσφατα ο Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νικόλας Φαραντούρης στο Action 24 . «Αυτή είναι η πατριωτική στάση ευθύνης και ταυτόχρονα σεβασμού σε κάθε ευρώ των Ελλήνων & Ελληνίδων φορολογουμένων» κατέληξε ο κ. Φαραντούρης.

 

Επίσης το κείμενο του προϋπολογισμού αναφέρεται και στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού, σε αυτό το δυσμενές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική. Ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει πλησίον των στόχων που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου 2023 και αναμένεται να ανέλθει σε 2,4% το 2023 και 2,9% το 2024. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε ονομαστικούς όρους αναμένεται να αυξηθεί από 206,6 δισ. ευρώ το 2022 σε 222,8 δισ. ευρώ το 2023 και 233,8 δισ. ευρώ το 2024. Παράλληλα, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να κυμανθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα και να διαμορφωθεί σε 4,1% έναντι 4,5% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για το 2023 και να αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,6% για το 2024. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,1% κατά το τρέχον έτος και ακόμη περισσότερο κατά 15,1% το 2024, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 11,2% το 2023 σε 10,6% το 2024.

Ο προϋπολογισμός του 2024, προστίθεται, καλείται να συγκεράσει τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας που είναι θεμέλιο για κάθε προσπάθεια, με τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται καθώς και με το βασικό πρόταγμα της κοινωνίας, μετά την πληθωριστική κρίση, την αύξηση δηλαδή του διαθέσιμου εισοδήματος και των μισθών

Το 2023 επετεύχθη σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 9,1% σε σχέση με το 2022 χωρίς να αυξηθούν οι φόροι, εξέλιξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας παρουσιάζει αύξηση 7,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2022. Η αύξηση των μισθών, χωρίς να θίγεται η ανταγωνιστικότητα, ενίσχυσε τα έσοδα του προϋπολογισμού, συμβάλλοντας στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Για το χρέος

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να αποκλιμακωθεί εντυπωσιακά από 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 160,3% το 2023 και σε 152,3% το 2024. Τα ανωτέρω, καταλήγει το υπουργείο, αποδεικνύουν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο μείωσης του χρέους και οικονομικής ανάπτυξης. Ασφαλώς η οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται από τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και τις ενδεχόμενες εξωγενείς κρίσεις. Η οικονομική σταθερότητα και πρόοδος διασφαλίζονται μόνο εάν τηρηθούν απαρέγκλιτα οι τιθέμενοι δημοσιονομικοί στόχοι, διοχετεύοντας παράλληλα τους πεπερασμένους δημοσιονομικούς πόρους στοχευμένα, με τη μέγιστη δυνατή οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα.

Επιπλέον, ενισχύεται ο τομέας της υγείας με αύξηση της επιχορήγησης των νοσοκομείων κατά περίπου 20%, ενώ αύξηση των δαπανών υπάρχει και στον τομέα της παιδείας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι προτεραιοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα με σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο θεσμοθετούνται πολυεπίπεδες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περιορισμούς στη χρήση μετρητών και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαβίβασης των λογιστικών αρχείων και αύξηση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, αυστηριοποίηση των κυρώσεων καθώς και μεταρρύθμιση της φορολογίας των ατομικών επιχειρήσεων. Στόχος των ανωτέρω παρεμβάσεων είναι η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και η περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.

 

 

 



enikonomia.gr