Βραδεία ανάκαμψη στην Ελλάδα «βλέπει» η Capital Economics


Η Capital Economics εκτιμά πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιστρέψουν τα διεθνή ταξίδια και ο τουρισμός σε επίπεδα κανονικότητας, ενώ η άρση των σχετικών περιορισμών θα είναι πολύ αργή.

Πιο αργή και πιο δύσκολη θα είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το σοκ που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού σε σχέση με άλλες χώρες, σύμφωνα με την Capital Economics, κυρίως λόγω του τουρισμού, ο οποίος θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επιστρέψει στην κανονικότητα, καθώς και λόγω της αύξησης του ήδη πολύ υψηλού χρέους που «κληρονομεί» αναγκαστικά η χώρα από τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Οπως σημειώνει η Capital Economics, αν και μόλις χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα θα ξεκινήσει μια απότομη ανάκαμψη στην παγκόσμια δραστηριότητα, το ΑΕΠ στις περισσότερες οικονομίες θα εξακολουθήσει να βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα προ πανδημίας, ακόμη και έπειτα από δύο ή τρία χρόνια. Εξετάζοντας ποιες οικονομίες είναι πιθανό να δουν την πιο μακροχρόνια περίοδο κρίσης και την πιο αργή ανάκαμψη, καταλήγει σε τέσσερα γκρουπ χωρών που εκτιμά ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Το πρώτο γκρουπ αφορά εκείνες τις χώρες που δεν μπορούν να θέσουν την πανδημία υπό έλεγχο και τα πράγματα θα μπορούσαν να ομαλοποιηθούν μόνο όταν επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού ή βρεθεί το εμβόλιο. Σε αυτό κατατάσσει τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και την Ινδία.

Το δεύτερο γκρουπ αφορά τις χώρες που είναι έντονα εκτεθειμένες σε κλάδους όπως ο τουρισμός, οι οποίες αναμένεται να έχουν μόνιμη απώλεια παραγωγής, και σε αυτή την ομάδα τοποθετείται και η Ελλάδα, που έρχεται τρίτη διεθνώς μετά την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες. Η Capital Economics εκτιμά πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιστρέψουν τα διεθνή ταξίδια και ο τουρισμός σε επίπεδα κανονικότητας, ενώ η άρση των σχετικών περιορισμών θα είναι πολύ αργή και πολύς κόσμος ενδέχεται να αποφύγει γενικότερα τα ταξίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το τρίτο γκρουπ αφορά εκείνες τις χώρες όπου το δημοσιονομικό κόστος του κορωνοϊού θα θέσει τους δείκτες δημοσίου χρέους σε μια μη βιώσιμη τροχιά, και σε αυτό ανήκει επίσης η Ελλάδα. Σε ορισμένες χώρες, όπως προειδοποιεί η Capital Economics, αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε λιτότητα που θα επηρεάσει τη ζήτηση για αρκετά χρόνια, ενώ σε άλλες χώρες θα υπάρξει ανησυχία ακόμη και για χρεοκοπία. Αρχικά, όπως επισημαίνει, οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα χρέους πριν από την κρίση φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σιγκαπούρη αλλά και οι ΗΠΑ.

Το τελευταίο γκρουπ αφορά τις χώρες που πιθανόν να δουν τη μεγαλύτερη μόνιμη ζημία από την πανδημία, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί εάν βρεθούν αντιμέτωπες με μια τραπεζική κρίση. Αν και δεν αναφέρει την Ελλάδα σε αυτό το γκρουπ, επισημαίνει πως ακόμη και αν αποφευχθεί μια τραπεζική κρίση, το χτύπημα στους ισολογισμούς των τραπεζών από την άνοδο των κόκκινων δανείων θα μπορούσε να αναστείλει τον νέο δανεισμό. Αυτό θα πλήξει χώρες όπου ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί σημαντικό μερίδιο της συνολικής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης, όπως καταλήγει.

kathimerini.gr