Βραδυφλεγείς «βόμβες» για πυρκαγιές τα ακαθάριστα οικόπεδα με τα μπάζα


«Βραχνάς» είναι για την Αττική ενόψει του καλοκαιριού, τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Το κόστος για τον καθαρισμό τους και την πιστοποίηση από ειδικό μηχανικό ξεκινάει από τα 150 ευρώ και φτάνει έως και τα 400 ευρώ. Στα μεγάλα ακίνητα το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 5.000 ευρώ.

«Και το κράτος και ο δήμος μπορεί να ρίξουν δύο διαφορετικά πρόστιμα»

Ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάζης, μίλησε στο MEGA για τα ακαθάριστα.

«Συγκριτικά με άλλα οικόπεδα, αυτό που δείξατε είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Έχει όμως αμίαντο και έτσι πρέπει να γίνει μια άλλη διαδικασία για να απομακρυνθεί ο αμίαντος. Η κείμενη διαδικασία αναφέρει πως πρέπει να είναι «γυαλί». Έχει πάρει παράταση μέχρι 30 Ιουνίου, αλλά υπάρχουν και άλλες δυο πλατφόρμες για τα κομμάτια των οικοπέδων που είναι εκτός σχεδίου και γειτνιάζουν με δασικές περιοχές», είπε αρχικά.

«Στην Παιανία έχουμε περίπου 4.000 αδόμητα οικόπεδα  και κάθε χρόνο θα έπρεπε να τα καθαρίζουν. Αλλά δεν τα καθαρίζουν οι περισσότεροι. Φέτος, μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ υπάρχει πολύ μεγάλη κινητοποίηση και πολύς κόσμος έχει ασχοληθεί. Υπάρχουν οικόπεδα που είναι πραγματικά επικίνδυνα με χόρτα και δέντρα, και σκουπίδια στον  περιβάλλοντα χώρο. Όποιος δεν καθαρίσει  τα οικόπεδα, έχει πρόστιμο από το κράτος 1000 ευρώ. Εκείνον που δεν έχει καθαρίσει θα τον βρει ο Δήμος, μέσα από τους καθαρισμούς που κάνει, μέσα από την καταγραφή που γίνεται απ΄ την Πολιτική Προστασία, αλλά και μέσα φυσικά από τον γείτονα σας που μπορεί να σας καταγγείλει. Πιστεύω πως οι πολίτες θα είναι συνεργάσιμοι, δεν έχουμε πολλά άτομα στον δήμο μας για να κάνουμε ελέγχους», συνέχισε ο κ. Μάδης.

Αναφορικά με τα πρόστιμα τόνισε πως, «Οι δήμοι ρίχνουν πρόστιμα, και το κράτος και ο δήμος, είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Το πρόστιμο από τον δήμο είναι 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αν μπορεί ο δήμος και καθαρίσει ένα οικόπεδο που ο ιδιοκτήτης του δεν ενδιαφέρεται να το καθαρίσει. Και από το κράτος είναι από 1000 ευρώ  μέχρι 50.000 και έχει και φυλάκιση 2 χρόνια βάσει της νέας ΚΥΑ. Εμείς έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία καθαρισμού και ελέγχους, σε συνεργασία και με άλλους δήμους, και συλλόγους που κάνουν καθαρισμούς. Υοπάρχουν και χωράφια που δεν καλλιεργούνται και σε αυτό το κομμάτι υπάρχει μεγάλο θέμα. Ο ιδιοκτήτης θα πρεπει να πάει να το καθαρίσει. Έχουμε τεράστιες εκτάσεις εμείς δεν είμαστρε οπως στο Μοσχάτο.».

Υποχρεωτική η εφαρμογή του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας

«Φωτιές» έχει ανάψει στους ιδιοκτήτες που τα ακίνητά τους βρίσκονται εντός ή κοντά σε δασικές εκτάσεις, η υποχρέωση να εφαρμόσουν τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας, και δεύτερον, να καθαρίζουν και να συντηρούν αδόμητα οικόπεδα που κατέχουν εντός αστικού ιστού.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί βρίσκονται παγιδευμένοι σε έναν διπλό κλοιό, με το κόστος που πρέπει να επωμιστούν να είναι σε πολλές περιπτώσεις τεράστιο.



Πηγή