Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: «Οίκτος» και Αρης Σερβετάλης οι νικητές [λίστα]
Ο «Οίκτος» του Μπάμπη Μακρίδη αναδείχθηκε καλύτερη ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους στην 10η τελετή απονομής των Βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Το βραβείο παρέλαβε η παραγωγός της ταινίας Αμάντα Λιβανού.
«Ευχαριστούμε τα μέλη της Ακαδημίας, αλλά και όσους δεν είναι μέλη της και πρέπει να γίνουν. Δεν ξέρω τι είναι τα βραβεία, είναι πολύ ωραίο να παίρνεις βραβείο. Είναι απαίσιο να κάθεσαι στην αίθουσα και να μην παίρνεις τίποτα.
Ο Μπάμπης δεν κατάφερε να είναι σήμερα εδώ, αλλά θα χαρεί πολύ» είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο, ενώ ευχαρίστησε τους συμπαραγωγούς της ταινίας, Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο, Klaudia Smieja, Beata Rzezniczek , Αφροδίτη Παναγιωτάκου και το ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση, που πίστεψαν στην ταινία. Το βραβείο παρουσίασε η Φοίβη Στάνκογλου, που έχει γεννηθεί το 2009 και είναι συνομήλικη με την Ακαδημία.
Στον Αγγελο Φρατζή το βραβείο σκηνοθεσίας
Ο Άγγελος Φραντζής κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία του «Ακίνητο Ποτάμι».
Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν για την ταινία του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δήλωσε: «Είμαι λίγο καχύποπτος με τα βραβεία, δεν ξέρω αν τονώνουν την τέχνη ή αν απλά τονώνουν την ματαιοδοξία μας. Γι’ αυτό τα βλέπω σαν παιχνίδι. Ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες. Κάθε βράβευση είναι εντελώς υποκειμενική και δεν λέει τίποτα στην πραγματικότητα. Παρ’ όλ’ αυτά, ευχαριστώ πάρα πολύ για το βραβείο».
Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης δόθηκε στην Ευαγγελία Κρανιώτη για το «Obscuro Barroco», η οποία ευχαρίστησε την πρωταγωνίστρια της ταινίας της, που πέθανε λίγο μετά τα γυρίσματα.
Στη Μαρίσσα Τριανταφυλίδου το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου
Το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου πήρε η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για την ερμηνεία της στην ταινία «Η Δουλειά της» του Νίκου Labot. «Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε πολλούς ανθρώπους που είναι μέσα σε αυτή την αίθουσα και στην Ακαδημία» δήλωσε η ηθοποιός.
Στον Αρη Σερβετάλη το βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου
Το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου δόθηκε στον Άρη Σερβετάλη για την ταινία «The Waiter» του Στηβ Κρικρή. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ηθοποιού ο σκηνοθέτης της ταινίας.
Μαρία Φιλίνη – Γιάννης Στάνκογλου
Το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου κέρδισε η Μαρία Φιλίνη για την ταινία «Η Δουλειά της». Η ηθοποιός ευχαριστήστε τον σκηνοθέτη της ταινίας Νίκο Labot που της εμπιστεύθηκε ένα φωτεινό ρόλο σε μία σκοτεινή περίοδο της ζωής της, και αφιέρωσε το βραβείο σε όλες τις γυναίκες που πηγαίνουν στη δουλειά τους, ακόμα και όταν η ζωή δεν τους χαμογελά.
Το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου δόθηκε στον Γιάννη Στάνκογλου για την ταινία «The Waiter» του Στηβ Κρικρή . «Είναι η πρώτη φορά που παίρνω βραβείο από την Ακαδημία παρόλο που είμαι υποψήφιος αρκετά συχνά. Ευχαριστώ όσους δούλεψαν στη ταινία μπροστά και πίσω από τις κάμερες» δήλωσε ο ηθοποιός.
Τα υπόλοιπα βραβεία
- Το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας δόθηκε στη Ζακλίν Λέντζου για την ταινία «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» και το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης στον Δημήτρη Γκότση για τον «Τέταρτο Τοίχο».
- Το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απονεμήθηκε στον Νίκο Labot για την ταινία «Η Δουλειά της». Το βραβείο έδωσε στον σκηνοθέτη ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος. «Χαίρομαι πολύ που μου το δίνει ο συμμαθητής μου στη Σταυράκου, αν κι αυτός πήρε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη πριν από δέκα χρόνια», είπε ο Νίκος Labot πριν ευχαριστήσει τους συντελεστές και κυρίως τις γυναίκες της ταινίας του.
- Φέτος, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε να τιμήσει συμβολικά «το μέλλον του ελληνικού σινεμά» δίνοντας τιμητικό βραβείο σε δέκα σπουδαστές σχολών κινηματογράφου. «Ονειρευόμαστε ομάδες φίλων που κάνουν ταινίες.
- Ομάδες ανθρώπων που εμπιστεύονται και υπολογίζουν τη δουλειά των άλλων» είπαν, μεταξύ άλλων, οι σπουδαστές.
- Το Βραβείο σεναρίου δόθηκε στον Μάριο Πιπερίδη για την ταινία «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ».
- Το Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας δόθηκε στους Αδελφούς Αλαχούζους, Αντώνη Κοτζιά, Ανθή Τσιρούκη και YAFKA για το «Chinatown-Τα Τρία Καταφύγια».
- Το Βραβείο Μακιγιάζ πήρε η Εύη Ζαφειροπούλου για τον «Οίκτο», το Βραβείο Σκηνογραφίας ο Κώστας Παππάς για το «The Waiter», το Βραβείο Μοντάζ ο Γιώργος Λαμπρινός για το «Obscuro Barrocο» και το Βραβείο Φωτογραφίας ο Σιμόν Μποφίς για το «Ακίνητο Ποτάμι».
- Το Βραβείο Ενδυματολογίας απονεμήθηκε στις Κάτια Γκουλιώνη, Ιέβα Κουπκάνε, Ιλζε Κάζα και Ιλζε Νεγκρίμπε για το «Ακίνητο Ποτάμι» και το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής στον Coti K. για το «The Waiter».
- Το Βραβείο Ήχου δόθηκε εξ ημισείας στους Δημήτρη Αθανασόπουλο, Χρήστο Γούσιο, Κώστα Βαρυμπομπιώτη για το «1968» και Στέφανο Ευθυμίου, Λέανδρο Ντούνη για τον «Οίκτο».
Την τελετή απονομής παρουσίασαν η Μπέσυ Μάλφα και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Η βραδιά ξεκίνησε με τον Τάσο Μπουλμέτη στη σκηνή, τον πρόεδρο της ΕΑΚ στην πρώτη της τελετή απονομής βραβείων το 2010, αλλά φετινό υποψήφιο για την ταινία του «1968».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο σημερινός πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βασίλης Κατσούφης, ο οποίος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το σινεμά σήμερα, εξαιτίας της απουσίας εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.
Δέκα χρόνια Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου
«Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου κλείνει φέτος δέκα χρόνια. Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της κρίσης κατάφερε να καθιερωθεί στο χώρο του κινηματογράφου και να γίνει σημείο αναφοράς, μετρώντας σήμερα περίπου 400 μέλη, χάρη στις προσπάθειες όλων που πίστεψαν σε αυτήν από την ίδρυση της. Τώρα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της με γνώμονα τις σημερινές συνθήκες και εξελίξεις.
Ο ελληνικός κινηματογράφος μπορεί ν’ αναδείξει τον πολιτισμό, ν’ αναπτύξει την οικονομία, ν’ αυξήσει τον τουρισμό και να προσφέρει θέσεις εργασίας» δήλωσε ο κ. Κατσούφης.