WSJ: «Ο επικεφαλής της FSB Πατρούσεφ πίσω από τον θάνατο του Πριγκόζιν» – «Φτηνιάρικο μυθιστόρημα» το σχόλιο του Κρεμλίνου


Το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα τη Wall Street Journal (WSJ) ότι ο ισχυρισμός της πως ο θάνατος του επικεφαλής των μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν σε συντριβή αεροπλάνου είχε ενορχηστρωθεί από τον Ρώσο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, είναι ένα «φτηνιάρικο αστυνομικό μυθιστόρημα».

Η WSJ ανέφερε ότι το ιδιωτικό αεροσκάφος του Πριγκόζιν καταρρίφθηκε από μικρή βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το ένα φτερό.

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος επικαλούνται μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών και έναν πρώην Ρώσο αξιωματούχο υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είχε δει το δημοσίευμα, αλλά δεν θα το σχολιάσει, πριν προσθέσει: «Τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς, η Wall Street Journal λατρεύει να παράγει φτηνιάρικα αστυνομικά μυθιστορήματα».

Ο Πριγκόζιν, επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner, ήταν για καιρό σε διαμάχη με το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα που κορυφώθηκε σε ανταρσία στα τέλη Ιουνίου. Η ανταρσία αυτή τερματίστηκε γρήγορα, αλλά θεωρήθηκε από πολλούς σοβαρή πρόκληση για την εξουσία του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε σε συντριβή αεροσκάφους ακριβώς δύο μήνες αργότερα. Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως απορρίψει ως «απόλυτο ψέμα» τον ισχυρισμό ότι σκοτώθηκε κατ’ εντολή του Πούτιν. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε τον Οκτώβριο ότι η συντριβή προκλήθηκε από χειροβομβίδες που πυροδοτήθηκαν εντός του αεροσκάφους.

Εννέα άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης: δύο άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Wagner, τέσσερις σωματοφύλακες του Πριγκόζιν και τρία μέλη του πληρώματος.

Ο Πατρούσεφ, 72 ετών, είναι πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας FSB. Τώρα κατέχει τη θέση του γραμματέα στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας και θεωρείται από τους πιο σκληροπυρηνικούς και με τη μεγαλύτερη επιρροή αξιωματούχους μεταξύ των στενών συμβούλων του Πούτιν.

Η προειδοποίηση στον Πούτιν

Βάσει του δημοσιεύματος, ο Πατρούσεφ φέρεται να είχε προειδοποιήσει τον Πούτιν πως το να στοιχηματίζει τόσο πολύ στην Wagner όσον αφορά στον πόλεμο με την Ουκρανία, θα δώσει στον Πριγκόζιν μια μεγάλη πολιτική και στρατιωτική επιρροή, η οποία κάποια στιγμή θα απειλήσει το Κρεμλίνο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πούτιν δεν άκουσε τότε τις προειδοποιήσεις του Πατρούσεφ, καθώς η Wagner είχε καθημερινά μεγάλες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης.

Η ανταρσία

Όπως λέει η Wall Street Journal, όταν η σύγκρουση μεταξύ του Πριγκόζιν και της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας έλαβε δημόσιες διαστάσεις και εξελίχθηκε στα τέλη Ιουνίου του 2023 σε μια ανοιχτή ανταρσία, ο Πατρούσεφ παρενέβη εκ νέου για να αποτρέψει την πιο σοβαρή πρόκληση και απειλή για την 20ετή διακυβέρνηση του Ρώσου προέδρου, Πούτιν .

Επισημαίνεται μάλιστα, πως τότε είδε και την ιδανική ευκαιρία για να απαλλαγεί μια και καλή από τον Πριγκόζιν.

Οι κινήσεις Πατρούσεφ

Ο Πατρούσεφ φέρεται, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η ανταρσία της Wagner, να ζήτησε από αξιωματικούς που συμπαθούσαν τον Πριγκόζιν να τον πείσουν να παραιτηθεί από την ηγεσία της Wagner.

Επιπλέον, αναφέρεται πως έγιναν 5 κλήσεις από το Κρεμλίνο στον Πριγκόζιν, οι οποίες δεν έλαβαν ποτέ απάντηση ενώ ο Πατρούσεφ επιχείρησε να εντοπίσει και διάφορους μεσάζοντες, όπως οι πρόεδροι του Καζακστάν και της Λευκορωσίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του Καζακστάν, Kasym-Jomart Tokayev αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο θέμα, θέλοντας να διατηρήσει αποστάσεις από την ουκρανική κρίση, σε αντίθεση με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Α.Λουκασένκο, ο οποίος δέχθηκε και ο οποίος φέρεται πως είχε σημαντικό ρόλο στο να μεταπείσει τον Πριγκόζιν να … ματαιώσει την πορεία του προς τη Μόσχα και το Κρεμλίνο, να παραδώσει τα όπλα και να αναζητήσει τελικά καταφύγιο για τον ίδιο και τους άντρες του στη Λευκορωσία.

Υπό διαρκή παρακολούθηση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατόπιν της «αμνηστίας» που έδωσε το Κρεμλίνο στον Πριγκόζιν, στην ηγετική ομάδα και στους μαχητές της Wagner, φαίνεται πως είχε ελευθερία επιλογών και κινήσεων, καθώς του επετράπη να κυκλοφορεί ελεύθερα και να επιστρέψει στην Αφρική.

Ωστόσο, η WSJ επισημαίνει πως στην πραγματικότητα ο Πριγκόζιν ήταν υπό μόνιμη παρακολούθηση από τους Ρώσους.

Η εντολή… εξάλειψης

Βάσει των πληροφοριών αυτών, στις αρχές Αυγούστου ο Πατρούσεφ έδωσε εντολή στους βοηθούς του να αρχίσουν μια επιχείρηση που τελικός της στόχος ήταν η εξάλειψη του Πριγκόζιν.

Επισημαίνεται μάλιστα, πως για την επιχείρηση αυτή είχε γνώση και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος – όπως αναφέρεται – δεν έφερε αντιρρήσεις.

Βόμβα στο φτερό

Λίγες εβδομάδες αργότερα και αφού είχε ολοκληρώσει την επίσκεψη του στην Αφρική ο Πριγκόζιν περίμενε στο αεροδρόμιο της Μόσχας, ενώ οι τεχνικοί ασφαλείας εξέταζαν το αεροσκάφος του.

Ήταν αυτή … η καθυστέρηση, κατά την οποία σύμφωνα με την Wall Street Journal που επικαλείται αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, τοποθετήθηκε μια μικρή βόμβα κάτω από το φτερό του αεροπλάνου.

Το βράδυ της 23ης Αυγούστου, το αεροπλάνο, ένα Embraer Legacy απογειώθηκε με κατεύθυνση την Αγία Πετρούπολη, πήρε ύψος και στη συνέχεια συνετρίβη κοντά στο χωριό Kuzhenkino στην περιοχή Bologovsky στα βορειοδυτικά της περιοχής Tver.

Βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες δείχνουν ότι το αεροπλάνο έπεσε, έχοντας κομμένο το φτερό του.

Και οι δέκα επιβάτες που επέβαιναν στο αεροπλάνο, ανάμεσα τους και ο Πριγκόζιν, ανασύρθηκαν νεκροί.



Πηγή