Ξαπάγωμα των τριετιών: Ποια προβλήματα έχουν προκύψει και γιατί


Σε ισχύ τέθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2024 ο νόμος για την επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα,  ενώ οι επιχειρήσεις που δεν θα τον εφαρμόσουν θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο από 1.800 ευρώ μέχρι και 8.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθός τους.

Ωστόσο τον νόμο αυτόν τον έχουν παρερμηνεύσει σύμφωνα με πληροφορίες  αρκετοί εργοδότες με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ορισμένα προβλήματα:

1.Στη  χρήση της προϋπηρεσίας

Σύμφωνα με τον νόμο, το επίδομα της προϋπηρεσίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Ωστόσο αρκετοί εργοδότες θεωρούν πως η προϋπηρεσία θα πρέπει να αφορά χρόνο εργασίας που διανύθηκε μόνο στην δική τους επιχείρηση, κάτι που όμως στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

Υπενθυμίζεται  πως σύμφωνα με την διάταξη νόμου (ν.5053/23, άρθρου 33)  «ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.02.2012 και μετά την 1.1.2024» όπως  αναφέρεται μεταξύ άλλων σε εγκύκλιο του  υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.

Δηλαδή ο γενικός κανόνας για τους εργαζόμενους που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο αναφέρει πως οι προσαυξήσεις λόγω χρόνου εργασίας καταβάλλονται για την προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα ακόμη και εάν δεν υπάρχει σχετική αναφορά στην οικεία ΣΣΕ. Συνεπώς το ξεπάγωμα των τριετιών αφορά τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και τους εργαζόμενους που αμείβονται με ΣΣΕ που προβλέπουν επιδόματα προϋπηρεσίας

2. Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας 

Υπάρχουν ατομικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σε χρόνο προγενέστερο από την επανέναρξη καταβολής των τριετιών. Σε αυτές διατηρείται το ίδιο ύψος αποδοχών για κάθε άλλη μισθολογική μεταβολή που μπορεί να γίνει μελλοντικά.  Με αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται σημαντικά το ενδεχόμενο να γίνει η καταβολή των  μισθολογικών ωριμάνσεων ή επιδομάτων που προκύπτουν στο μέλλον. Ένα από αυτά μπορεί να είναι το επίδομα γάμου.



enikonomia.gr