Ξεκινά σήμερα η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση


Βρυξέλλες και Αθήνα προετοιμάζουν το έδαφος για μια –δύσκολη, όπως προβλέπεται– συζήτηση για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Με μια πυκνή ατζέντα ξεκινούν σήμερα οι επαφές της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, ενώ ήδη Βρυξέλλες και Αθήνα προετοιμάζουν το έδαφος για μια –δύσκολη, όπως προοιωνίζεται– συζήτηση για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει σήμερα από τις 11 π.μ. συνεχείς επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών για τα θέματα της αξιολόγησης. Το πιο «καυτό» θα είναι το νέο πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών και η κατάργηση της προστασίας της α΄ κατοικίας από 1ης Μαΐου, αλλά σημαντικές θα είναι οι συζητήσεις και για την εφαρμογή του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων «Ηρακλής», για τις ιδιωτικοποιήσεις, για το σχέδιο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, όπως και για το σχέδιο εξόφλησης στις τράπεζες των δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου που έχουν καταπέσει.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα «ραντάρ» των θεσμών δεν έχουν διαφύγει οι εξαγγελίες και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που ενδέχεται να επιφέρουν δημοσιονομικό κόστος, όπως η έναρξη μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από φέτος, η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ προβληματισμός υπάρχει πάντα για το κόστος των δικαστικών αποφάσεων για τις συντάξεις, για το οποίο η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα καλυφθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων διεμήνυσε ο κ. Σταϊκούρας στις επαφές που είχε Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Eurogroup, με τις πρώτες τοποθετήσεις των αξιωματούχων να δείχνουν ότι υπάρχει μεν καλή διάθεση, αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς και μάλλον ακανθώδης. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι οι αποφάσεις για το μέλλον είναι σε πολύ αρχικό στάδιο ακόμη. Ενδιαφέρον είχε η επισήμανση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι σε δύο μήνες ο ESM και οι άλλοι θεσμοί θα δώσουν αναφορά στο Eurogroup σχετικά με την εξέλιξη των παραγόντων που επηρεάζουν το ελληνικό χρέος. Προηγουμένως είχε πει ότι οι ενδείξεις όσον αφορά την ανάπτυξη είναι τώρα λίγο πιο θετικές απ’ ό,τι πριν από δύο μήνες, προσθέτοντας όμως ότι αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί και είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα που η αποστολή των θεσμών βρίσκεται στην Αθήνα. «Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους», είπε, «επομένως όλα αυτά θα εκτιμηθούν από κοινού από τους θεσμούς και μετά θα δώσουμε αναφορά στο Eurogroup, πιθανώς σε δύο μήνες».

Ετσι, λοιπόν, στο Eurogroup του Μαρτίου είναι πιθανό να παρουσιαστεί μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς, με βάση την οποία θα μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η απόφαση, πάντως, δεν αναμένεται να ληφθεί σύντομα, ενώ ορισμένες χώρες θεωρούν ως αντεπιχείρημα αυτό που η Αθήνα θεωρεί ως επιχείρημα υπέρ της μείωσης του στόχου: την καλύτερη πορεία της ανάπτυξης. «Αν πηγαίνετε καλά, γιατί να αλλάξουμε τον στόχο;» υποστηρίζουν.

Η αλλαγή της χρήσης των SMPs και ANFAs ώστε να χρησιμοποιούνται για επενδύσεις και η δυνατότητα μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων στον επόμενο χρόνο (smoothing mechanism) θα τεθούν επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της 5ης αξιολόγησης.

Η αξιολόγηση θα λήξει την Παρασκευή και το βράδυ της ίδιας μέρας αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, που πιθανότατα θα δώσει το έναυσμα για την επόμενη έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.

Στις 6 Φεβρουαρίου, εξάλλου, αναμένεται στην Αθήνα ο κ. Τζεντιλόνι, για επαφές με στελέχη της κυβέρνησης.

kathimerini.gr