Ξένες επενδύσεις 1,45 δισ. στα ακίνητα το 2019

Σε νέο ιστορικό υψηλό ανήλθαν οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων το 2019, καθώς άγγιξαν το 1,45 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 29,4% σε σχέση με το 2018, όταν είχαν διαμορφωθεί σε 1,128 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης ήταν ρεκόρ.

Ως εκ τούτου, με βάση και τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών το 2019, ο τομέας της αγοράς ακινήτων είναι υπεύθυνος για το 35% των άμεσων ξένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στην ελληνική οικονομία, οι οποίες ανήλθαν σε 4,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι αγορές ακινήτων από ξένους έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν αυξηθεί 6,5 φορές σε σχέση με το 2016. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016, το σχετικό ποσό δεν είχε ξεπεράσει τα 222,4 εκατ. ευρώ, προτού αγγίξει τα 414,7 εκατ. ευρώ το 2017 και ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί και μια σχετική επιβράδυνση, πιθανώς συγκυριακή, καθώς κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, οι εισροές ξένων κεφαλαίων με στόχο την απόκτηση ακινήτων διαμορφώθηκαν σε 419,3 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 9,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, όταν είχαν ανέλθει σε 464,1 εκατ. ευρώ, επίδοση που παραμένει η ιστορικά υψηλότερη που σημειώνεται σε τριμηνιαία βάση. Αντίστοιχα, συνολικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 εισέρρευσαν στη χώρα 713 εκατ. ευρώ, έναντι 750 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2018, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 5%.

Στελέχη της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι μια σχετική «κόπωση» είναι αναμενόμενη και πως αυτή περισσότερο σχετίζεται με τη στάση αναμονής που τήρησαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ενόψει των μέτρων τόνωσης της αγοράς ακινήτων και δη της αναστολής του ΦΠΑ 24%, παρά με τυχόν υστέρηση της ζήτησης. Μάλιστα, σημειώνεται ότι μετά και την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θέτει σε εφαρμογή το μέτρο αυτό, αναμένεται σημαντική άνοδος των εισροών, ιδίως από το καλοκαίρι και μετά, καθώς πολλοί ξένοι αγοραστές πλέον δεν θα περιορίζουν τις επιλογές τους αποκλειστικά στα μεταχειρισμένα ακίνητα και δη σε εκείνα που κατασκευάστηκαν με οικοδομικές άδειες προγενέστερες του 2006, αλλά θα εξετάζουν και την απόκτηση πιο σύγχρονων ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ 24% στις οικοδομές επιβλήθηκε σε όλες τις οικοδομικές άδειες από το 2006 και μετά, με μόνη εξαίρεση την απαλλαγή για αγορά πρώτης κατοικίας. Ετσι, οι περισσότεροι στρέφονταν σχεδόν υποχρεωτικά στα παλιότερα ακίνητα, τα οποία επιβαρύνονταν μόνο με φόρο μεταβίβασης 3%. Αυτό αναμένεται να αλλάξει τους επόμενους μήνες, καθώς θα υπάρξει ζήτηση από το εξωτερικό και για τις πιο σύγχρονες και ασφαλώς ακριβότερες κατοικίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες, ότι το 2020 θα αποτελέσει ένα ακόμα έτος-ρεκόρ για τις ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση, η ανοδική πορεία των σχετικών μεγεθών αποδίδεται στη συνεχιζόμενη επιτυχία του προγράμματος χορήγησης αδειών παραμονής σε πολίτες εκτός Ε.Ε. («χρυσή βίζα»), αλλά και σε αγορές που πραγματοποιήθηκαν σωρηδόν τα τελευταία χρόνια, με στόχο την αξιοποίηση διαμερισμάτων μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb, HomeAway κ.τ.λ.). Κατά το 2019 εκδόθηκαν συνολικά 2.239 νέες άδειες, μια αύξηση της τάξεως του 22% έναντι των 1.833 αδειών που είχαν εκδοθεί το 2018. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπ. Προστασίας του Πολίτη, από την έναρξη ισχύος του προγράμματος και μέχρι το τέλος του 2019, έχουν χορηγηθεί συνολικά 6.304 άδειες παραμονής σε επενδυτές εκτός Ε.Ε., οι οποίοι έχουν τοποθετήσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ για την απόκτηση ακινήτου.

Επίσης, πέρυσι επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία των Κινέζων αγοραστών κατοικιών, με το μερίδιό τους να αυξάνεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, πλέον, το 70% των αδειών ή 4.371 (επί συνόλου 6.304) έχει εκδοθεί για λογαριασμό Κινέζων αγοραστών.

Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από ένα χρόνο βρισκόταν πέριξ του 60% και σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο φέτος, καθώς πλέον σχεδόν το 75%-80% των συναλλαγών που σχετίζονται με τη «χρυσή βίζα» γίνεται από Κινέζους.

Μάλιστα, φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι οι επιδόσεις από το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής, θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερες το 2019, αν είχαν επιλυθεί νωρίτερα οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε σειρά υπηρεσιών της Αττικής, τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης των αδειών. Τα προβλήματα περιορίστηκαν ελαφρώς αλλά παρέμειναν τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, σε ορισμένες περιπτώσεις, με την κατάσταση να εκτιμάται ότι άρχισε να ομαλοποιείται κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου.

kathimerini.gr