Ξένες ταινίες που γυρίστηκαν σε ελληνικά νησιά, διαφημίζοντας τις ομορφιές τους στο εξωτερικό

Οι φυσικές ομορφιές της Ελλάδας είναι πολλές. Ο ήλιος, το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, τα τοπία, τα πολιτιστικά μνημεία και η ιστορία της ίδιας της χώρας προσελκύουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τουριστών. Εδώ και πολλά χρόνια, όμως, προσελκύουν και το ενδιαφέρον του Χόλιγουντ, αφού αρκετές παραγωγές έχουν γυριστεί στην Ελλάδα.

Μάλιστα, οι περισσότερες έχουν λάβει χώρα στα ελληνικά νησιά, μιας και η ιδιαίτερη ομορφιά τους αποτελεί ιδανικό φυσικό σκηνικό για τις παραγωγές. Αν και τα τελευταία χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας, ελάχιστες είναι οι ξένες παραγωγές στην Ελλάδα. Αν και πλέον γίνονται προσπάθειες να υπερπηδήσουν τα εμπόδια και η χώρα να φιλοξενήσει περισσότερες ξένες παραγωγές, μιας και το ενδιαφέρον δεν έχει μειωθεί ποτέ.

Ας θυμηθούμε, όμως, ποιες γνωστές ταινίες (κάποιες από αυτές «έσπασαν» και τα ταμεία) γυρίστηκαν σε ελληνικά νησιά και διαφήμισαν τις ομορφιές τους στο εξωτερικό.

Το παιδί και το δελφίνι (1957)

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αμερικανική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Λόρεν. Άλλωστε, η σκηνή όπου η Ιταλίδα ηθοποιός βγαίνει από τη θάλασσα με το βρεγμένο διάφανο φόρεμά της στις ακτές της Ύδρας, έχουν μείνει στη συνείδηση του κοινού. Αλλά και καθιέρωσε τη Λόρεν και ως σύμβολο του σεξ.

Η ταινία γυρίστηκε το 1957 κι εκτός από την Ύδρα, έγιναν γυρίσματα και στον Πόρο, την Ακρόπολη και τα Μετέωρα. Ο ανεμόμυλος όπου ζει η Φαίδρα, η πρωταγωνίστρια υπάρχει μέχρι και σήμερα στην Ύδρα ενώ δίπλα του έχει φτιαχτεί ένα άγαλμα, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την ταινία, που έκανε την άγνωστη σχετικά τότε Ύδρα, διάσημη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Μάλιστα, στην ταινία, ο Κώστας Ταχτσής εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη, ο Θανάσης Βέγγος ως τεχνικός στο συνεργείο, ενώ στην ταινία έπαιξε και ο σπουδαίος Αλέξης Μινωτής, όπου υποδύθηκε τον Ναντάπουλο, έναν πράκτορα της ελληνικής κυβέρνησης.

Αλέξης Ζορμπάς (1964)

Η ταινία που αποτυπώνει την ελληνική ψυχή σε όλο της το μεγαλείο, στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη και που βασίστηκε στο γνωστό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη. Πρωταγωνιστής, ο Άντονι Κουίν, ο οποίος λάτρευε την Ελλάδα και έδωσε σάρκα και οστά στον Αλέξη Ζορμπά με τρόπο μοναδικό.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Κρήτη, ενώ η περίφημη σκηνή όπου ο Ζορμπάς χορεύει συρτάκι (και έκανε τον συγκεκριμένο χορό γνωστό στα πέρατα του κόσμου) γυρίστηκε στην παραλία του Σταυρού, στα Χανιά. Η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ στην ταινία παίζουν η Ειρήνη Παππά (στο ρόλο της χήρας που ερωτεύεται), αλλά και ο Σωτήρης Μουστάκας.

Τα κανόνια του Ναβαρόνε (1961)

Ακόμα μία ταινία που έγραψε τη δική της κινηματογραφική ιστορία και γυρίστηκε στη Ρόδο με πρωταγωνιστές τους Γκρέκορι Πεκ, Ντέιβιν Νίβεν, Άντονι Κουίν. Όσο γυριζόταν η ταινία, είχε στρέψει – λόγω των λαμπερών ονομάτων που πρωταγωνιστούσαν σε αυτήν – πάνω της το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου.

Και δεν ήταν λίγοι οι διάσημοι που βρέθηκαν στα γυρίσματα, ενώ επίσκεψη στο συνεργείο είχαν κάνει η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη και οι πριγκίπισσες Ειρήνη και Σοφία. Στα «Κανόνια του Ναβαρόνε» που είναι πολεμική ταινία, στο ρόλο των Γερμανών στρατιωτών έπαιξαν εθελοντικά οπλίτες της ελληνικής χωροφυλακής.

Εδώ το πιο γνωστό παρασκήνιο έχει να κάνει με τον Άντονι Κουίν. Μαγεμένος από τις ομορφιές της Ρόδου, ο διάσημος ηθοποιός θέλησε να αγοράσει έναν όρμο ο οποίος βρίσκεται μόλις 3 χλμ από το Φαληράκι και πρόκειται για μία παραλία με βοτσαλάκι, πεύκα και γαλαζοπράσινα νερά. Σκοπός του ήταν να δημιουργήσει σε αυτόν έναν χώρο ξεκούρασης για ηθοποιούς και γενικότερα ανθρώπους του κινηματογράφου. Στην πρωτοβουλία αυτή αρχικά είχε αρωγό το Ελληνικό κράτος και του παραχωρήθηκε η έκταση έναντι ενός συμβολικού για την εποχή ποσού. Ωστόσο, στην πορεία προέκυψαν γραφειοκρατικά εμπόδια και η παραλία δεν περιήλθε ποτέ στην κυριότητα του Κουίν. Πάντως, οι κάτοικοι της Ρόδου μέχρι και σήμερα αποκαλούν τον όρμο «η παραλία Άντονι Κουίν».

Mama mia (2008)

Από τις πιο διάσημες και πετυχημένες και σχετικά πρόσφατες χολιγουντιανές ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα. Και συγκεκριμένα στη Σκόπελο, την οποία διαφήμισαν στα πέρατα του κόσμου, κάνοντας τους ξένους να μαγευτούν από τις φυσικές ομορφιές του νησιού.

Το διάσημο μιούζικαλ, με πρωταγωνιστές την Μέριλ Στριπ, τον Πιρς Μπρόσναν και Κόλιν Φερθ, εκτός από τη Σκόπελο είχε γυρίσματα και Σκιάθο και το Πήλιο. Μετά την προβολή της ταινίας, αυξήθηκε σημαντικά ο τουρισμός σε Σκόπελο και Σκιάθο, με τους τουρίστες να θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τα μαγευτικά αυτά μέρη. Και περισσότερο να δουν από κοντά και να φωτογραφηθούν στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στη κορυφή ενός λόφου, με τα 202 σκαλοπάτια.

Να πούμε πως το 1028 γυρίστηκε το σίκουελ του Mama Mia με το ίδιο καστ, αλλά λόγω γραφειοκρατίας, τα γυρίσματα έγιναν στην Κροατία.

Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (2001)

Επίσης, μία γνωστή χολιγουντιανή ταινία που σημείωσε τεράστια επιτυχία κι έδωσε μεγάλη ώθηση τουριστικά στην Κεφαλονιά. Πρωταγωνιστές σε αυτήν ο Νίκολας Κέιτζ και η Πενέλοπε Κρουζ, η οποία λάτρεψε το νησί. Τα γυρίσματα έγιναν σε Σάμη, Αντίσαμο, στην περιοχή Διχάλια, Αγία Ευφημία αλλά και στην περίφημη παραλία του Μύρτου.

Στην ταινία έπαιξαν και πολλοί Έλληνες ηθοποιοί, όπως η Ειρήνη Παππά, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Μιχάλης Γιαννάτος, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Δημήτρης Καμπερίδης, η Κατερίνα Διδασκάλου κ.α.

Απέραντο Γαλάζιο (1988)

Η ταινία που έκανε διάσημη την Αμοργό και τις ομορφιές της ενώ αποτέλεσε και αφορμή να λατρέψουν το νησί οι Γάλλοι, οι οποίοι μέχρι και σήμερα έρχονται σε αυτό. Πρωταγωνιστές οι Ζαν Μαρκ Μπαρ και τον Ζαν Ρενό, ενώ γυρίσματα έγιναν μεταξύ άλλων στην παραλία Μαγγανάρι στην Ίο, στην Αμοργό και στη Νάξο. Δύο από τα αξιοθέατα που βλέπουμε στη ταινία είναι η Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας και το ναυάγιο «Ολυμπία» στην Αμοργό.

Mediterraneo (1991)

Η ταινία που έκανε γνωστή στο εξωτερικό τη Βάνα Μπάρμπα, αλλά και τις ομορφιές του Καστελόριζου. Μάλιστα, απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η πλοκή εξελίσσεται στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου μια ομάδα Ιταλών στρατιωτών βρίσκεται αποκλεισμένη σε ένα νησί του Αιγαίου και επηρεασμένοι από τους ντόπιους το ρίχνουν στη ντόλτσε βίτα, αλά ελληνικά. Η Βάνα Μπάρμπα στην ταινία υποδύεται την ιερόδουλη, Βασίλισσα.

Τζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο (1981)

Και ο θρυλικός πράκτορας Τζέιμς Μποντ βρέθηκε στην Ελλάδα. Η ταινία με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ γυρίστηκε το 1981 με σκηνές στα Μετέωρα και την Κέρκυρα.

Μάλιστα, στα Μετέωρα υπήρχαν αντιδράσεις από την εκκλησία και τους μοναχούς των μοναστηριών.

Καλοκαιρινοί Εραστές (1982)

Τρεις εραστές, ένα ζευγάρι από την Αμερική και μία Γαλλίδα τουρίστρια μπλέκονται σε ένα ερωτικό παιχνίδι με φόντο τα ελληνικά νησιά. Η ταινία γυρίστηκε στη Σαντορίνη, την Κρήτη και τη Μύκονο, με πρωταγωνιστές τη Ντάριλ Χάνα και τον Πίτερ Γκάλαχερ.

Σε αυτήν συμμετέχει και ο νεαρός τότε – και αγνώριστος – Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ο οποίος όπως έχει εξομολογηθεί, πήρε ένα σεβαστό για την εποχή ποσό.

Λάρα Κροφτ (2003)

Από τους πιο διάσημους ρόλους της Αντζελίνας Τζολί είναι εκείνος της Λάρα Κροφτ στην ταινία δράσης που βασίζεται στα βιντεοπαιχνίδια Tomb Raider. Ένας σεισμός στη Σαντορίνη αποτελεί την αφορμή για να εμφανιστεί ένας αρχαίος ναός, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κρύψει καλά ένα μυστικό χάρτη, ο οποίος φανερώνει πού βρίσκεται το κουτί της Πανδώρας. Και ήταν η αφορμή στη δεύτερη ταινία να έρθει η Λάρα Κροφτ στο ελληνικό νησί.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Οία, ενώ στον εναρκτήριο γάμο συμμετέχουν η Κατερίνα Τσάβαλου και η Μαρίνα Καλογήρου. Μάλιστα, την περίοδο των γυρισμάτων η Τζολί μόλις είχε υιοθετήσει τον γιο της, Μάντοξ και το ενδιαφέρον των παπαράτσι είχε στραφεί πάνω της.

Πηγή