«Ξεπαγώνουν» τα επιτόκια των συνεπών τέλος Μαρτίου – Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα Ανταμοιβής
«Σήμα» για «κούρεμα» των βασικών επιτοκίων του ευρώ από τον Ιούνιο, έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, εξέλιξη που αναμφισβήτητα θα επηρεάσει και τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο χιλιάδων εγχώριων νοικοκυριών, αλλά και επιχειρήσεων.
Επί του παρόντος, όμως, παραμένει ενεργό το καθεστώς «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών» που υιοθέτησαν οι ελληνικές τράπεζες και αφορά σε εκείνους που έχουν στεγαστικά και εξοφλούν κανονικά χωρίς καθυστερήσεις τις δόσεις τους.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Το εν λόγω καθεστώς –μέσω του οποίου τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων των εγχώριων νοικοκυριών παρέμειναν «παγωμένα» όλο το προηγούμενο διάστημα και παρά τις όποιες αυξήσεις- λήγει κανονικά τέλος Μαρτίου. Για αυτό και τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν ρίξει στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου, έως το τέλος του 2024.
Τι ισχύει εάν μειωθούν τα επιτόκια
Εφόσον λοιπόν προχωρήσουν στην συγκεκριμένη κίνηση τα επιτόκια «παγώνουν» έως το τέλος του χρόνου, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από εκείνα του Μαρτίου 2023.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, στο απίθανο πια -εκτός εξαιρετικού απροόπτου– ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια σε επόμενη συνεδρίασή της, η εξέλιξη εκ των πραγμάτων θα αφήσει… αδιάφορους όσους έχουν ενήμερα στεγαστικά δάνεια.
Εφόσον βέβαια παραταθεί και υιοθετηθεί από όλες τις εγχώριες Τράπεζες, συστημικές και μη, αλλά και τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων, το λεγόμενο πρόγραμμα «Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών».
Άλλωστε, το τραπεζικό σύστημα αυτή την στιγμή εκτιμά πως η όποια επιβάρυνση προκύψει από την παράταση του μέτρου, είναι μια επιβάρυνση που μπορεί να χρηματοδοτηθεί.
Εξάλλου, το σκεπτικό πίσω από την παράταση του μέτρου είναι να μην υπάρξει «κενό» μέχρι την απαρχή αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ούτως ώστε να μην απειληθεί για λίγους μήνες η ισορροπία στις αποπληρωμές της στεγαστικής πίστης.
Βεβαίως εδώ πρέπει να επισημανθεί πως εάν επεκταθεί το μέτρο στην περίπτωση που μέσα σε αυτό το διάστημαέως και τις 31 Δεκεμβρίου προκύψουν μειώσεις των επιτοκίων, τότε θα «κουρευτούν» ανάλογα και οι δόσεις των εν λόγω δανείων. Με άλλα λόγια ο «πάγος» ισχύει μόνον στην περίπτωση αύξησης των επιτοκίων.
Πως «παγώνουν» οι δόσεις των δανείων
Στο τρέχον πρόγραμμα ανταμοιβής είχαν ενταχθεί όλοι οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου (ανεξάρτητα, εάν είχαν ήδη μπει και στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου ευάλωτων νοικοκυριών) που:
- εκταμίευσαν το δάνειό τους έως 31/12/2022 και
- το δάνειο δεν εμφάνιζε ληξιπρόθεσμες οφειλές
Για την εφαρμογή του προγράμματος υιοθετήθηκε το επιτόκιο αναφοράς που ίσχυε κατά την 31/03/2023 μειωμένο κατά 0,2%, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες και προέκυψαν μέσα σε αυτό το διάστημα.
Με τον τρόπο αυτό, οι κάτοχοι δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου για το διάστημα από τον περασμένο Μάρτη απολάμβαναν τα «προνόμια» του σταθερού επιτοκίου.
Το τρέχον πρόγραμμα λήγει τέλος Μαρτίου, αλλά όπως προαναφέρθηκε δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, επιτρέποντας στα νοικοκυριά με ενήμερα στεγαστικά να μην «αγχώνονται» για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, δεδομένου ότι ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων από την Φραγκφούρτη θα συνεχίσουν να καταβάλλουν την ίδια δόση.
Για να διατηρηθεί όμως η τιμολόγηση, το δάνειο θα πρέπει να παραμείνει ενήμερο καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.