Yarsagumba: Το «βιάγκρα των Ιμαλαΐων» -Πωλείται 100 δολάρια το γραμμάριο [εικόνες]
Ενας μύκητας, που αποκαλείται το «βιάγκρα των Ιμαλαΐων», θεωρείται πιο πολύτιμος και από τον χρυσό.
Ο αφροδισιακός μύκητας Yarsagumba (επιστημονική ονομασία: Ophiocordyceps sinensis), που φύεται στα 3.000 με 5.000 μέτρα στα βουνά της οροσειράς των Ιμαλαΐων, πιστεύεται πως θεραπεύει την ανδρική ανεπάρκεια, το άσθμα ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου.
Το ένα του γραμμάριο κοστίζει 100 δολάρια.
Κάθε άνοιξη, πλήθος κόσμου από το Νεπάλ, την Ινδία, το Μπουτάν και το οροπέδιο του Θιβέτ, ανεβαίνει πάνω από τα 3.000 μέτρα για να μαζέψει τον μύκητα. Σύμφωνα με το BBC, ολόκληρα χωριά ερημώνουν με τους κατοίκους να παίρνουν τα βουνά.
Ωστόσο, το «σπορ» της συγκομιδής δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Αρκετοί, κατά τη διάρκεια του μαζέματος, χάνουν τη ζωή τους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, του καιρού και των χιονοστιβάδων, μεταξύ άλλων.
Εμποροι φτάνουν στα βουνά και αγοράζουν τον μύκητα για 3,5 με 4,5 δολάρια, το κομμάτι, ενώ στις χώρες που εξάγεται, όπως ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία, Ιαπωνία, Κορέα, το γραμμάριο πωλείται μέχρι και 100 δολάρια.
Ο παράξενος μύκητας φύεται μέσα στο σώμα νεκρών πεταλούδων. Μάλιστα, η δημιουργία του επιστημονικά ονομάζεται «Cordyceps» είναι ένα από τα πιο σπάνια θαύματα της φύσης.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, που είναι διαρκούν ελάχιστα σε αυτό το ύψος, οι σπόροι διαχέονται στον αέρα και περνούν στο σώμα εντόμων που πετούν στην περιοχή. Οταν έρθει το κρύο, τα έντομα αυτά κρύβονται μέσα στο έδαφος και πεθαίνουν. Ο σπόρος, που ζει μέσα στο σώμα του εντόμου, την άνοιξη μεγαλώνει και ο μύκητας αναπτύσσεται.
Φωτογραφίες: Shutterstock