Υφεση 4% προβλέπει για φέτος ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας


Το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας στηρίζεται στην υπόθεση για «καραντίνα» διάρκειας 1,5 μήνα, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Στο 4% προβλέπει το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος ότι θα διαμορφωθεί η ύφεση φέτος, όπως ανέφερε χθες ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, μια εκτίμηση που κινείται σε σχετικά «αισιόδοξη» κατεύθυνση, σε σύγκριση με άλλες, οι οποίες διατυπώθηκαν πρόσφατα.

Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση για τον ρόλο των τραπεζών στο πλαίσιο της πανδημίας, που διοργάνωσε το Forum των Δελφών, είπε ότι το βασικό αυτό σενάριο της κεντρικής τράπεζας στηρίζεται στην υπόθεση για «καραντίνα» διάρκειας 1,5 μήνα.

Η τράπεζα έχει και ένα αρνητικό σενάριο, που προβλέπει ύφεση 8%. Οπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, μεγαλύτερη ύφεση δεν προβλέπεται. Τα σενάρια που έχουν ακουστεί για ύφεση 10%-20% είναι υπερβολικά, είπε. Βασίζονται σε υποθέσεις για καραντίνα 3 μηνών και περισσότερο, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει σήμερα. Φυσικά, ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν.

Κατά τον κ. Στουρνάρα, εξάλλου, ο τουρισμός συμμετέχει στο ΑΕΠ κατά 10%, όπως και στην Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα δεν αποτελεί ειδική περίπτωση ως προς αυτό, εξήγησε, ώστε να θεωρήσουμε ότι το πλήγμα στο ΑΕΠ, λόγω τουρισμού, θα είναι μεγαλύτερο, σε σύγκριση με τις παραπάνω, επίσης τουριστικές χώρες.

«Είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα υλοποιηθούν τα απαισιόδοξα σενάρια», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αναφέρει πως προβλέπει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5%-10%, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ε.Ε. για την Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ύφεση 10% για την Ελλάδα. Το ΙΟΒΕ έκανε δύο σενάρια με ύφεση 5%-10% φέτος και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τρία σενάρια με ύφεση 5,3% έως 10,2%.

Οι εκτιμήσεις αυτές αναθεωρούνται, πάντως, συχνά και μέχρι στιγμής αυτό έχει γίνει προς το χειρότερο. Πριν από ένα μήνα, στις 20 Μαρτίου, στην έκθεση του διοικητή, η τράπεζα προέβλεπε απλώς μηδενική ανάπτυξη, όπως εκτιμούσε τότε και το υπουργείο Οικονομικών.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

kathimerini.gr