Υφεση 6% φέτος και ισχυρή ανάκαμψη το 2021 «βλέπει» η EBRD
Η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση φέτος με 6% συρρίκνωση του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που είναι πιο αισιόδοξες σε σύγκριση με τη βαθιά ύφεση 9,7% που προβλέπει η Κομισιόν. Η EBRD προβλέπει συρρίκνωση 3,5% του ΑΕΠ των 37 χωρών της περιοχής, ως αποτέλεσμα της βουτιάς του τουρισμού, των μέτρων στήριξης, αλλά και της πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων εξαιτίας του κορωνοϊού.
Οσον αφορά την Ελλάδα, η EBRD σημειώνει στην εξαμηνιαία έκθεσή της ότι η πανδημία του κορωνοϊού διέκοψε απότομα τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το «πάγωμα» της ταξιδιωτικής δραστηριότητας και το κλείσιμο των συνόρων ανά την Ευρώπη και σε άλλες χώρες έχει επιφέρει μείζον πλήγμα στους τομείς ταξιδίων και τουρισμού, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα πέμπτο του ελληνικού ΑΕΠ, αναφέρει η EBRD. H εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων θα μειώσει τα επίπεδα κατανάλωσης, γεγονός που θα έχει ιδιαιτέρως έντονο αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το μέγεθος της ύφεσης το 2020 θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ανά τον κόσμο, καθώς και από τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την υποστήριξη επιχειρήσεων και κατανάλωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκρίνει έως τώρα πρόγραμμα δημοσιονομικών μέτρων ύψους 15 δισ. ευρώ (που ισοδυναμεί με το 8,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, καθώς και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και δανειοδοτικές διευκολύνσεις μέσω τραπεζών», επισημαίνεται στην έκθεση. Η EBRD προβλέπει ύφεση 6% για την ελληνική οικονομία φέτος, που όμως θα αναπληρωθεί με αντίστοιχους ρυθμούς ανάκαμψης 6% το 2021, κατ’ αναλογίαν με την ανάκαμψη που αναμένεται στις υπόλοιπες χώρες και στην παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Προειδοποιεί όμως για σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους σε αυτό το σενάριο.
Ειδικότερα για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η EBRD υπογραμμίζει τον αρνητικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στον τουρισμό, που αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τις οικονομίες της περιοχής. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις περί ύφεσης της EBRD, που παρακολουθεί τις οικονομικές τάσεις σε 37 χώρες ανά την Ευρώπη, Ασία και Αφρική, έρχονται σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Νοεμβρίου για ανάπτυξη 2,9%.