Υφεση από 5,1% έως 9,8% βλέπει φέτος το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο


Σύμφωνα με το ΕΔΣ, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην αποδειχθεί παροδική η μείωση των αμοιβών της εργασίας, κάτι που θα αποδυναμώσει την ιδιωτική κατανάλωση και θα επιβραδύνει την ανάκαμψη.

Τρία σενάρια με ύφεση από 5,1% στο καλύτερο, 7,3% στο μεσαίο και 9,8% στο δυσμενέστερο, που δεν είναι όμως και ακραίο, όπως επισημαίνεται, καταγράφει στην Εαρινή του Eκθεση το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, παραμένοντας έτσι εντός του εύρους των προβλέψεων που διατυπώνονται τελευταία, όπως π.χ. του ΟΟΣΑ για ύφεση 8%-9,8%.

Το Συμβούλιο καταγράφει, επίσης, ανησυχητική άνοδο του δημοσίου χρέους και της ανεργίας και επιδείνωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, ενώ παράλληλα χτυπάει καμπανάκι για κινδύνους που απειλούν την οικονομία.

Ο πρώτος τέτοιος κίνδυνος είναι, όπως αναφέρει, η πιθανότητα να επανακάμψει η υγειονομική κρίση, με έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων και συνέπεια να επιβληθούν διοικητικά νέοι άμεσοι περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας. Σε αυτή την περίπτωση, η ύφεση θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, σημειώνει.

Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την ανάσχεση της ύφεσης. Το ΕΔΣ ανησυχεί, ιδιαιτέρως, για την κατανομή των εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Κατ’ αρχάς θεωρεί ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για κινητοποίηση 7 δισ. ευρώ ίσως αποδειχθεί υπεραισιόδοξη. Κατά δεύτερον, ανησυχεί ότι οι πιστώσεις δεν θα αποτελέσουν πρόσθετους πόρους, αλλά απλή ανακατεύθυνση υφιστάμενων κεφαλαίων, που θα είχαν διατεθεί ούτως η άλλως στην αγορά από τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά σε άλλους δανειολήπτες. Στην περίπτωση αυτή, προειδοποιεί, είναι πιθανό η κρατική παρέμβαση να λειτουργήσει στρεβλωτικά, μετατοπίζοντας επενδύσεις προς λιγότερο αποδοτικά επενδυτικά σχέδια. Ο τρίτος κίνδυνος, σύμφωνα με το ΕΔΣ, είναι να μην αποδειχθεί παροδική η μείωση των αμοιβών της εργασίας, κάτι που θα αποδυναμώσει την ιδιωτική κατανάλωση και θα επιβραδύνει την ανάκαμψη.

Τέλος, κίνδυνο αποτελεί το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που έχουν ανασταλεί για το 2020, με αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη.

Στις άλλες προβλέψεις του ΕΔΣ περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι φέτος αρνητικό. Συγκεκριμένα, θα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ στο θετικό σενάριο, 3,3% του ΑΕΠ στο μεσαίο και 4,8% του ΑΕΠ στο δυσμενές σενάριο. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας είχε προβλέψει πρωτογενές έλλειμμα 1,9% του ΑΕΠ, αλλά πρόσφατα πηγή του οικονομικού επιτελείου είπε ότι μετά τα μέτρα Μαΐου προβλέπεται να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ.

2. Το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 191% του ΑΕΠ στο θετικό σενάριο, στο 197% του ΑΕΠ στο μεσαίο και στο 204% του ΑΕΠ στο δυσμενές σενάριο.

3. Η ανεργία θα αυξηθεί στο 20,5% στο θετικό σενάριο, στο  21,7%  στο μεσαίο και στο 23,1% στο δυσμενές σενάριο. Εδώ ο ΟΟΣΑ ήταν πιο αισιόδοξος προβλέποντας ανεργία 19,4-19,6%.

kathimerini.gr