ΥΠΑΑΤ: Αρδευτικά έργα 5,1 εκατ. ευρώ στη Φλώρινα


Το «πράσινο φως» για την έναρξη αρδευτικών έργων που λύνουν το αρδευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Φλώρινας άναψε η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύστερα από οδηγίες του υπουργού, Σπήλιου Λιβανού και του υφυπουργού, Γιάννη Οικονόμου

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.100.000 ευρώ και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ με την υλοποίηση του έργου: «ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΟΡΙΟΥ Ν.ΦΛΩΡΙΝΑΣ», επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των υδάτων του ταμιευτήρα Παρορίου για την άρδευση καλλιεργούμενων περιοχών συμβάλλοντας έτσι:

– στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων έλλειψης νερού και στην αύξηση της προσόδου των καλλιεργητών,

– στην ανανέωση και την ποιοτική αναβάθμιση των υπέργειων καιυπόγειων νερών της περιοχής,

– στη μείωση του αριθμού των εν λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων στην περιοχή και στην αποκατάσταση του υδατικού ισοζυγίου των υπόγειων υδροφορέων της.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή αρδευτικού δικτύου για την άρδευση γεωργικής γης συνολικής έκτασης 3.630 στρεμμάτων. Τα υπό κατασκευή έργα αφορούν στην άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων στις Τοπικές Κοινότητες Παρορίου, Άνω Κλεινών και Αγίας Παρασκευής της Δ.Ε. Κάτω Κλεινών, του Δήμου Φλώρινας.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ «ήδη, για το σκοπό αυτό, έχουν κατασκευαστεί τα έργα υδροδότησης του προτεινόμενου αρδευτικού δικτύου, δηλαδή:

– το λιθόρριπτο φράγμα Παρορίου, το οποίο χωροθετείται 2km δυτικά του ομώνυμου οικισμού, με ταμιευτήρα χωρητικότητας 1.500.000m 3 , το οποίο τροφοδοτείται από τα ρέματα Προσηλιακό και Μάλα και

– τα έργα μεταφοράς του αρδευτικού νερού από τον ταμιευτήρα του φράγματος Παρορίου στο έργο κεφαλής του αρδευτικού δικτύου, δηλαδή ο αγωγός προσαγωγής συνολικού μήκους περί τα 4km μέχρι την Επ. Οδό Φλώρινας Αγ. Παρασκευής».

Ειδικότερα, το προς δημοπράτηση, έργο αποτελείται από τα εξής επιμέρους έργα:

– Κατασκευή αρδευτικού δικτύου, συνολικού μήκους 24.368,09m, το οποίο αποτελείται από αγωγούς PE 3ης γενιάς κλάσης 12,5atm, διαφόρων διαμέτρων. Το δίκτυο χωρίζεται σε δύο (2) Ζώνες. Η Ζώνη Α θα έχει συνολικό μήκος 13.044,46m και η Ζώνη Β θα έχει συνολικό μήκος 11.323,63m. Στο δίκτυο προτείνεται η τοποθέτηση 164 υδροληψιών άρδευσης, μονού στομίου, οι οποίες θα διαθέτουν ειδική αντιπαγετική προστασία, ειδική αντιδιαβρωτική προστασία και ρυθμιστή παροχής και πίεσης.

– Κατασκευή φρεατίου διακλάδωσης, σε απόσταση 883,77m από το υφιστάμενο πιεζοθραυστικό φρεάτιο.

– Κατασκευή ακάλυπτης δεξαμενής αναρρύθμισης, συνολικής χωρητικότητας 3.500m 3 συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων φρεατίων (υπερχείλισης- εκκένωσης, αερεξαγωγών και δικλείδων απομόνωσης) και λοιπών διατάξεων για την πλήρη και ομαλή λειτουργία του δικτύου.

– Δασική Οδοποιία μήκους περί τα 150m, για την περιστασιακή πρόσβαση στη δεξαμενή για λόγους συντήρησης.

– Συσκευές λειτουργίας και ελέγχου, για την ορθή υδραυλική λειτουργία του δικτύου (αερεξαγωγούς, εκκενωτές και δικλείδες).



Πηγή