Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πιο συνηθισμένο από όσο μπορεί να νομίζετε. Στη πραγματικότητα το μωρό δεν κοιμάται με ανοιχτά τα μάτια, αλλά φαίνεται σαν να τα κρατάει ανοιχτά.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η κληρονομικότητα. Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας συνηθίζετε να έχετε μισάνοιχτα τα μάτια όταν κοιμάστε, είναι πολύ πιθανό το ίδιο να κάνει και το μωρό σας.
Ο δεύτερος λόγος είναι ιατρικός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος με μισάνοιχτα μάτια ενδέχεται να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα νεύρα του προσώπου ή στον θυρεοειδή. Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας κοιμάται με ανοιχτά τα μάτια για μεγάλο διάστημα, καλό είναι να συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρό σας.
Τι μπορείτε να κάνετε εσείς;
Σε πρώτη φάση, το πιο σημαντικό είναι να παρακολουθείτε τον ύπνο του μωρού σας. Ο γιατρός είναι αυτός που θα κρίνει εάν είναι συντρέχει λόγο ανησυχίας σε περίπτωση που το μωρό σας κοιμάται με ανοιχτά τα μάτια, ή όχι.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος με ανοιχτά τα μάτια συμβαίνει κατά κύριο λόγο στην REM φάση του ύπνου και στα μωρά αυτή η φάση ύπνου διαρκεί περισσότερο.