'Υπνος: 4+1 συνήθειες για να ζήσετε περισσότερο
Οι συνήθειες που υιοθετούν οι άνθρωποι σχετικά με τον ύπνο, επηρεάζουν, αναμφίβολα, με πολλούς τρόπους την ποιότητα ζωής τους. Αυτό αποδεικνύει μία νέα μελέτη, η οποία προτείνει 5 βήματα τα οποία, όχι μόνο θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωή μας, αλλά μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής των ανδρών έως και 5 έτη και των γυναικών έως και 2,5 έτη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNiΦρανκ Κίαν, κλινικός συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ιατρός στο Ιατρικό Κέντρο «Beth Israel Deaconess» στη Βοστώνη ανέφερε ότι «εάν οι άνθρωποι υιοθετήσουν όλες αυτές τις ιδανικές συμπεριφορές στον ύπνο τους, είναι πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο».
«Εάν μπορέσουμε να βελτιώσουμε συνολικά τον ύπνο μας και να καταφέρουμε να εντοπίσουμε διαταραχές, μπορεί να αποφύγουμε και το ενδεχόμενο πρόωρου θανάτου», πρόσθεσε ο Κίαν.
Ποιες είναι αυτές οι 5 συνήθειες;
- Πρώτα από όλα, η πιο σημαντική συνήθεια είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον επτά με οκτώ ωρών ύπνου κάθε βράδυ.
Η συμβουλή αυτή μοιάζει σχεδόν κοινότυπη, ωστόσο, αποτελεί δύσκολη υπόθεση για πολλούς ανθρώπους. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: 1 στους 3 Αμερικανούς πολίτες αντιμετωπίζουν ελλειμματικό ύπνο, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών.
- Ωστόσο, χρειάζεται κάτι παραπάνω από το να παραμένει κανείς στο κρεβάτι για περισσότερη ώρα. Σημαντικός παράγοντας, επίσης, είναι ο χρόνος κατά τον οποίο κοιμόμαστε πιο γαλήνια και αδιάκοπα.
Αυτό συνεπάγεται, πως δεν ξυπνάει κάποιος κατά τη διάρκεια της νύχτας ή δεν έχει πρόβλημα να αποκοιμηθεί περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα.
- Επιπλέον, χρειάζεται να αισθάνεται κανείς ξεκούραστος μόλις ξυπνά τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα.
- Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας είναι και η αποφυγή λήψης ηρεμιστικών και υπνωτικών φαρμάκων.
«Μιλάμε όχι μόνο για την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου, αλλά για την κανονικότητα με την οποία αποκοιμόμαστε», ανέφερε ο ειδικός σε ζητήματα ύπνου και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στο «Keck School of Medicine» του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, Ραζ Ντασγκουπτα, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω έρευνα.
Συμπλήρωσε, δε, ότι «πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές στον χρόνο και τη διάρκεια του ύπνου έχουν συνδεθεί με μεταβολικές ανωμαλίες και υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Η προσπάθεια διατήρησης τακτικών προγραμμάτων ύπνου με σταθερή διάρκεια, μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων».
Οι διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες
Η προκαταρκτική μελέτη, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη (23/2) σε ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 172.000 άτομα που απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τον ύπνο, κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως και 2018, στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας Συνεντεύξεων Υγείας. Η ετήσια έρευνα διενεργείται από το CDC και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας.
Σε καθεμία από τις πέντε συνήθειες που αναφέρθηκαν παραπάνω – το να αποκοιμιέται κανείς εύκολα, να κοιμάται αδιάκοπα, να κοιμάται 7 με 8 ώρες ημερησίως, να ξυπνά ξεκούραστος και να μην λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή – οι συμμετέχοντες έπρεπε να βαθμολογήσουν για το πόσες από τις πέντε συνήθειες είχαν.
Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τις πιθανές αιτίες εμφάνισης υψηλότερου κινδύνου θανάτου, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική θέση και οι υπάρχουσες ιατρικές συνθήκες.
«Σε σύγκριση με άτομα που υιοθετούσαν μηδέν έως έναν από τους παράγοντες ύπνου που ευνοούν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, εκείνοι που είχαν και τους πέντε εμφάνιζαν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν για οποιοδήποτε λόγο, 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 40 % λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άλλες αιτίες εκτός αυτών που αναφέρθηκαμν», σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης.
Οι άνδρες που ακολουθούσαν και τις 5 αυτές συνήθειες στον ύπνο τους, είχαν πιθανότητες να ζήσουν 4,7 χρόνια περισσότερο από τους ανθρώπους που δεν ακολουθούσαν καμία ή έως μία από αυτές.
Ο αντίκτυπος των ευεργετικών αυτών συνηθειών στον ύπνο ήταν πολύ χαμηλότερος στις γυναίκες: Εκείνες που υιοθετούσαν και τις πέντε συνήθειες εμφάνιζαν πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο κατά 2,4 χρόνια σε σύγκριση με εκείνες που δεν υιοθετούσαν καμία ή μόνο μία εκ των συνηθειών αυτών.
Ο Ντασγκούπτα, προσπαθώντας να εντοπίσει τα αίτια που συμβαίνει αυτό, ανέφερε πως ένας πιθανός λόγος για αυτή τη διαφορά ανάμεσα στα φύλα, θα μπορούσε να είναι η δυσκολία να αξιολογηθούν οι γυναικών που έχουν το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, ένα σύνδρομο που δυνητικά μπορεί να γίνει θανατηφόρο, καθώς η αναπνοή σταματά κάθε λίγα λεπτά. Όσο πιο σοβαρή είναι η άπνοια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο, εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια.
Καταλήγοντας, ο Ντασκούπτα σημείωσε πως «οι γυναίκες με αποφρακτική άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου συχνά υποδιαγιγνώσκονται ή υποβάλλονται σε λάθος διάγνωση, επειδή μπορεί να μην παρουσιάζουν τα κλασικά συμπτώματα που βλέπουμε όταν αξιολογούμε τους άνδρες», ενώ πρόσθεσε πως «ίσως πρέπει να κάνουμε διαφορετικές ερωτήσεις ή να δούμε διαφορετικές παραμέτρους εάν υπάρχει κάτι που μας λείπει εδώ;»
CNN / Sandee LaMotte: Sleep this way to add almost 5 years to your life