Ύπνος: Ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι; Ποια στάση είναι η καλύτερη;

Ποια στάση καταπονεί περισσότερο τη σπονδυλική στήλη και ποια είναι πιο φυσική. Γιατί πρέπει να αλλάζετε θέση το βράδυ. Τι να προσέξετε σε κάθε περίπτωση.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για καλή υγεία και γερό ανοσοποιητικό, αλλά ποια στάση είναι η καλύτερη; Ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι; Η απάντηση ίσως δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς.

«Αν κάποιος κοιμάται όλη νύχτα στην ίδια θέση, κινδυνεύει να τραυματιστεί, ακριβώς όπως κινδυνεύει ένας εργαζόμενος που περνάει την ημέρα του κάνοντας την ίδια, μονότονη κίνηση», λέει ο χειροπράκτης Dr. Andrew Bang, από το Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής της Cleveland Clinic στο Οχάιο.

Όπως εξηγεί, το σώμα μας χρειάζεται ποικιλία. Επομένως, αν κάποιος αποκοιμηθεί ανάσκελα, μέχρι το πρωί πρέπει να έχει κοιμηθεί και στο ένα πλάι και στο άλλο. Αντίστοιχα, πρέπει να αλλάζουν πλευρό όσοι κοιμούνται στο πλάι.

Εκείνο που πρέπει να αποφεύγουμε είναι να κοιμόμαστε μπρούμυτα. Και αυτό, διότι για καλό ύπνο δεν πρέπει να κοιμόμαστε μόνο στην κατάλληλη θέση, αλλά και στην κατάλληλη στάση.

Σε πρηνή θέση

Όταν κάποιος κοιμάται μπρούμυτα, έχει για πολλή ώρα το κεφάλι του στραμμένο προς μία κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να καταπονήσει με πολλούς τρόπους τον αυχένα.

«Φαντασθείτε ότι στέκεστε όρθιοι και κρατάτε το κεφάλι σας γυρισμένο προς την μία πλευρά επί 2 ή 3 συνεχόμενες ώρες. Η διάταση των μυών του αυχένα για τόσο πολλή ώρα, τους καταπονεί και προκαλεί πόνο», λέει ο Dr. Bang.

Ο ύπνος σε πρηνή θέση εκτείνει επίσης τον αυχένα προς τα πίσω, συμπιέζοντας την σπονδυλική στήλη. Σε τέτοια περίπτωση αναπτύσσεται «μυρμήγκιασμα» ή μούδιασμα στο χέρι, διότι μειώνεται η ροή του αίματος και συμπιέζονται τα νεύρα.

Αν μάλιστα όταν κοιμάστε μπρούμυτα φέρνετε ψηλά το ένα γόνατο, προκαλείτε συστροφή του ισχίου και της μέσης. Το επακόλουθο μετά από λίγη ώρα είναι πάλι ο πόνος.

Δεν είναι όμως πάντοτε εύκολο να αλλάξει κάποιος συνήθεια ύπνου. Αν κοιμάστε μπρούμυτα και θέλετε να το αλλάξετε, προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλάι έχοντας αγκαλιά ένα μεγάλο μαξιλάρι σώματος. Μπορεί να σας δημιουργήσει την ίδια αίσθηση με το στρώμα στο στήθος σας.

Ο ύπνος ανάσκελα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος στο πλάι και ανάσκελα σχετίζεται με λιγότερους πόνους στη σπονδυλική στήλη. Επιπλέον, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να κοιμούνται τα νεογέννητα βρέφη ανάσκελα, διότι η στάση αυτή μειώνει τον κίνδυνο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.

Όταν κάποιος κοιμάται ανάσκελα, η βαρύτητα διατηρεί το σώμα στην κατάλληλη θέση σε συνάρτηση με τη σπονδυλική στήλη. Επιπλέον, αν ο αυχένας υποστηρίζεται από το κατάλληλο μαξιλάρι, θα διατηρεί και αυτός την φυσική καμπύλη του. «Η στήριξη αυτή μπορεί να βοηθήσει ιδιαιτέρως μερικούς (αλλά όχι όλους) τους πάσχοντες από υπνική άπνοια», διευκρινίζει ο Dr. Bang.

Αν όμως έχετε οσφυαλγία και δυσκολεύεστε πολύ να κοιμηθείτε ανάσκελα, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας, συνιστά. Διατηρώντας τα λίγο λυγισμένα, πιθανώς θα κοιμηθείτε πιο άνετα.

Αντιθέτως, μην ξαπλώνετε ανάσκελα για να δείτε τηλεόραση. Με τη στάση αυτή καταπονείτε τον αυχένα σας και σύντομα θα αρχίσει να πονάει, προειδοποιεί.

Όταν κοιμάστε το πλάι

Ο ύπνος στο πλάι επίσης είναι φιλικός προς τη σπονδυλική στήλη, αρκεί να προσέξετε κάποιες λεπτομέρειες. Η κυριότερη είναι πως πρέπει να διατηρείτε το κεφάλι σας σε ουδέτερη θέση, με το σαγόνι ευθεία.

Αν στρέφετε το σαγόνι σας προς τα κάτω και κοιμάστε με τα πόδια σας λυγισμένα προς το στήθος σας (εμβρυϊκή στάση), δημιουργείται μια επώδυνη στάση για τον αυχένα σας, τονίζει ο Dr. Bang.

«Δεν μπορείτε να σταθείτε όρθιοι επί πολλή ώρα με το σαγόνι σας «κολλημένο» στο θώρακά σας. Αργά ή γρήγορα θα νιώσετε πόνο», λέει. «Γιατί να μπορείτε να το κάνετε όταν κοιμάστε; Η ιδανική όρθια θέση είναι με το κεφάλι να ατενίζει ευθεία τον ορίζοντα και τα πτερύγια των αυτιών κάθετα προς τους ώμους. Αυτή τη στάση πρέπει να έχει και το κεφάλι όταν κοιμάστε».

Με άλλα λόγια, για να είναι ξεκούραστος ο ύπνος πρέπει να είναι ξεκούραστο και το σώμα, προσθέτει. Αυτό προϋποθέτει ότι θα διατηρείτε όσο το δυνατόν πιο φυσική την καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης στη διάρκεια του ύπνου, ώστε να αποφύγετε πόνους και ενοχλήσεις.

Πηγή