Υπό τον φόβο του πολέμου οι Έλληνες στα Ιεροσόλυμα – Οδοιπορικό του MEGA


Για 6 μήνες ζουν υπό τον φόβο του πολέμου. 6 μήνες ζουν υπό τον ήχο των σειρήνων κι όμως κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε τα εγκαταλείψει την πόλη των πόλεων.

Οι Έλληνες των Ιεροσολύμων περιγράφουν στον απεσταλμένο του MEGA Mαρίνο Αλειφέρη πως βίωσαν το βράδυ της ιρανικής επίθεσης.

«Ακούσαμε σειρήνες τα μεσάνυχτα. Φοβηθήκαμε, μείναμε στα σπίτια. Δεν ήρε πολύ ώρα. Αυτοκίνητα λεωφορεία κινούνταν κανονικά και τα μαγαζιά άνοιξαν κανονικά το πρωί», είπε ο Αναστάσης Δαμιανός.

Παρακολουθούν τις εξελίξεις όσο η πόλη προσπαθεί να βρει ξανά τους ρυθμούς της.

Οι Έλληνες στα Ιεροσόλυμα αριθμούν αμέτρητες γενιές πίσω. Όπως λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Αναστάσης Δαμιανός, η ελληνική γειτονία ομορφαίνει την πόλη.

Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ οχυρωμένη διαιρείται σε τέσσερις συνοικίες: αρμένικη, χριστιανική, μουσουλμανική εβραϊκή.

«Στα Ιεροσόλυμα δεν συμφέρει τους Εβραίους, έχουν το τείχος των δακρύων, εμείς το πατριαρχείο πανάγιο τάφο, οι μουσουλμάνοι το λάξα κι έτσι πάντα απέφευγαν Ιερουσαλήμ», είπε ο Αναστάσης Δαμιανός.

Μία γη, 3 θρησκείες αμέτρητοι λαοί. Την πόλη χαράσσουν τείχη και συρματοπλέγματα. Η συμβίωση δεν είναι πάντα εύκολη.

«Υπάρχει καταπάτηση δικαιωμάτων ορισμένων ομογενών οι οποίοι ζητάν τα στοιχειώδη και δεν κοστίζει 12 εκατομμύρια όσο η βοήθεια που θέλει να στείλει η Αμερική. Είναι μια κίνηση που θα φέρει το τέλος της έντασης», είπε ο Νικόλαος Νίνος.

Όπως λέει ο Νικόλας, Έλληνας των Ιεροσολύμων, η 7η Οκτωβρίου είναι μία ημερομηνία, ένα ξέσπασμα.

«7 Οκτωβρίου, είναι μία ημερομηνία, η ένταση είναι 100 χρόνια. 7 Οκτωβρίου ήταν ξέσπασμα. Να κάνουμε ένα πείραμα να φέρουμε γυναικόπαιδα σε έναν χώρο χωρίς το δικαίωμα να μπουν η να βγουν 16 χρόνια. Πώς θα αντιδράσουν», είπε.

Η ελληνική κοινότητα συρρικνώνεται, οι νέοι φεύγουν κι όσοι μένουν πίσω ζητούν να βρεθούν ένας τρόπος να μην ερημώσει η ελληνική συνοικία.

«Η νεολαία έφυγε. Εύχομαι κάτι να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και το Πατριαρχείο να έρθουν οικογένειες», είπε ο Αναστάσιος Γιώργος Μανσούρ.

«Εγώ πάντα κυνηγούσα την ειρήνη, αυτά είναι κακουργήματα υπάρχει χώρος για όλους όπως λέει ο Γκάντι… Οι πολιτικοί από πάνω ξένα χέρια. Εδώ στα Ιεροσόλυμα ασφάλεια», είπε ο Αναστάσης Δαμιανός.

Όλοι, επιζητούν την ειρήνη κι αυτό το Πάσχα, το διαφορετικό Πάσχα, θα προσευχηθούν από την ψυχή τους για ειρήνη και η προσευχή τους θα είναι πιο βαθιά από ποτέ.



Πηγή