Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Ποια νομοσχέδια έρχονται για επιχειρήσεις , καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ
Μια σειρά από νομοσχέδια αναμένεται να φέρει μέχρι το καλοκαίρι στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να ενισχυθεί το αναπτυξιακό προφίλ της Ελλάδας αλλά και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.
Αναλυτικά:
Nομοσχέδιο για τη ΔΕΚΟ
Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το αρμόδιο υπουργείο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων αλλαγές:
- στις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου καθώς θα υπάρχουν κανόνες ευελιξίας στον τρόπο διενέργειας των προσλήψεων,
- στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου (όπως ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ) καθώς θα γίνονται στο πρότυπο της ΔΕΗ.
- αλλά και στην επιλογή στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.
Ουσιαστικά θα γίνουν αλλαγές στο διορισμό διοικήσεων από την αγορά καθώς θα γίνεται με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα και όχι με χρονοβόρα διαδικασία του ΑΣΕΠ όπως ίσχυε μέχρι τώρα αλλά θα αναζητηθούν και κατάλληλες λύσεις για την κάθε επιχείρηση ανάλογα με τη δραστηριότητά της. Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο αναμένεται να δημιουργηθεί και Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο. Δηλαδή θα είναι ένα επενδυτικό εργαλείο το οποίο θα ενισχύσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες κυρίως σε κλάδους αιχμής, νέες τεχνολογίες και σε πράσινες επενδύσεις
Nομοσχέδιο για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και ειδικά προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας
Αλλά και νομοσχέδιο για την ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και για ειδικά προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας αναμένεται να φέρει το υπουργείο.
Με το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, εξαγορές ή στη δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων. Τα κίνητρα αυτά θα είναι φορολογικά και αναπτυξιακά αλλά αναμένεται να υπάρξει και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αναλυτικά μερικά από αυτά εκτιμάται πως θα είναι τα εξής:
• θα επεκταθεί το υφιστάμενο πλαίσιο στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται δε πως το σχετικό υφιστάμενο καθεστώς αφορά μόνο σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
• θα παρέχονται κίνητρα για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας. Σε αυτό αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο τα προγράμματα ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας
• Θα δίνονται φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που θα βάζουν κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισάγονται στην εναλλακτική αγορά. Μερικά από αυτά κίνητρα ενδέχεται να σχετίζονται με την παροχή έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
• Θα μειωθεί το κόστος εισαγωγής στην εναλλακτική αγορά όπως η αύξηση του ορίου για την υποχρέωση δημοσίευσης ενημερωτικού δελτίου.
• Θα δίνονται κίνητρα εισαγωγής στην κύρια αγορά, όπως υπερέκπτωση δαπανών που συνδέονται με την είσοδο τους.
• Θα δίνονται φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία. Ενδέχεται να επεκταθεί το υφιστάμενο χρονικό όριο των 3 ετών για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας.
Το νομοσχέδιο με κίνητρα για καινοτομία
Ένα άλλο νομοσχέδιο που φαίνεται πως έχει σκαριά του το υπουργείο αφορά στη θέσπιση κινήτρων επιχειρήσεων που καινοτομούν. Δηλαδή σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου αναμένεται να δοθούν φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν. Συγκεκριμένα αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο με το οποίο δίνονται φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες δραστηριότητες.