Υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού για τους εφήβους της γενιάς του Facebook
Οι έφηβοι σήμερα πίνουν λιγότερο, παίρνουν λιγότερα ναρκωτικά και έχουν λιγότερες πιθανότητες για βανδαλισμό ή βία συγκριτικά με τους μεγαλύτερούς τους κατά μία δεκαετία. Νέα έρευνα ανακάλυψε όμως ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για κατάθλιψη ή παχυσαρκία, κακό ύπνο αλλά και αυτοτραυματισμό. Η αλλαγή στη συμπεριφορά μεταξύ δύο γενεών 14χρονων παιδιών εξηγείται από το μεγάλο αντίκτυπο των social media που έχει επηρεάσει κυρίως τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2000 και 2001. Γνωστή και ως γενιά του Facebook, δεν έχει τα ίδια προβλήματα με την προηγούμενη γενιά, αλλά πολυάριθμες έρευνες δείχνουν ότι είναι η πιο μοναχική και απομονωμένη ηλικιακή ομάδα.
Η νέα έρευνα συνέκρινε τη συμπεριφορά 5.600 παιδιών που έχουν γεννηθεί στο Μπρίστολ το 1991 και 1992, των οποίων οι ζωές καταγράφηκαν κάθε χρόνο, ταυτόχρονα με τις ζωές 11.000 παιδιών που γεννήθηκαν το 2000 και 2001 σε όλη τη χώρα. Το 52% του πρώτου γκρουπ είχε δοκιμάσει αλκοόλ πριν τα 14, με το δεύτερο γκρουπ να φτάνει το 44%. Όσον αφορά στο κάπνισμα, το πρώτο γκρουπ έφτανε το 7% και το δεύτερο γκρουπ, το 1%. Το δεύτερο γκρουπ όμως είχε τα ηνία στο θέμα της κατάθλιψης, του κακού ύπνου αλλά και της κακής αυτοεικόνας.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και του Λίβερπουλ έλαβαν υπόψη τα προσωπικά χαρακτηριστικά των εφήβων, όπως το φύλο, η εθνικότητα και η κοινωνική τάξη. Η Δρ. Πραβίτα Παταλάι είπε: ‘οι αυξανόμενες τάσεις του κακού ύπνου, της παχυσαρκίας και της αρνητικής εικόνας του σώματος μάλλον βοηθούν στην εξήγηση των δυσκολιών στην ψυχική υγεία των νέων. Όταν οι τάσεις κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, η ερμηνεία γίνεται πιο πολύπλοκη. Η κατανόηση της φύσης αυτών των συσχετίσεων θα μπορούσε να γίνει σημαντική στον εντοπισμό των παραγόντων που αποτελούν ρίσκο για την ψυχική υγεία ώστε να βρεθούν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης’.