Ζαχαράκη στον Realfm 97,8: Από τη Δευτέρα πληρώνονται οι επιμελητές στο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» – Τι είπε για επιδόματα και τρίτεκνους
Για το στεγαστικό και το δημογραφικό πρόβλημα, τα επιδόματα, την εξίσωση τρίτεκνων και πολύτεκνων και το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» μίλησε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου με την Κάτια Μακρή και τον Αντώνη Δελλατόλα.
Η Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε ότι στο υπάρχον πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» υπήρχε μία καθυστέρηση 30 ημερών στην πληρωμή των επιμελητριών. «Αυτή έχει επιλυθεί και μάλιστα από την Δευτέρα πληρώνονται κανονικά. Κάθε αρχή και δύσκολη», τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Για το δεύτερο μέρος του προγράμματος η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι εξέφρασαν ενδιαφέρον πάνω από 1.100 άνθρωποι, έχουν εγγραφεί περί τις 850 επιμελήτριες/επιμελητές και έχουν υπογράψει συμβόλαιο 700 άτομα ενώ ο στόχος ήταν 400. «Αυτό δείχνει και την δυναμική του προγράμματος», ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, που εκτίμησε ότι το δεύτερο μέρος του προγράμματος θα τρέξει από τον Φεβρουάριο του 2025.
«Πλέον πάμε από τους 62 δήμους σε όλη την Ελλάδα, 100 εκατομμύρια είναι εξασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ και μάλιστα με προτεραιοποίηση στο κομμάτι της αποπληρωμής των επιμελητριών/επιμελητών. Και ο παππούς και η γιαγιά μπορεί να πάρει αυτού του είδους την ενίσχυση, την οποία διπλασιάσαμε από πέρσι», είπε η Σοφία Ζαχαράκη.
Το πρόγραμμα δίνει voucher 300 ευρώ σε γονείς μερικής απασχόλησης ή ανέργους και 500 ευρώ σε γονείς που έχουν πλήρη απασχόληση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα παιδιά από 2 μηνών μέχρι 2,5 ετών.
Παράλληλα εξειδίκευσε τι σημαίνει η δήλωση της κυβέρνησης ότι θα θα εξομοιώσει τρίτεκνους και πολύτεκνους. Σύμφωνα με την Σοφία Ζαχαράκη αυτό αφορά τρεις πυλώνες:
– Οι τρίτεκνοι αποκτούν την εφ’ όρου ζωής ιδιότητα τριτέκνου. Παλαιότερα όταν τα παιδιά ενός τρίτεκνου ενηλικιώνονταν έχανε την ιδιότητα. Αυτό πλέον θα συμβαίνει και βοηθάει παρά πολύ και στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
– Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι εξομοιώνονται στο ειδικό ποσοστό προσλήψεων στον ΑΣΕΠ στο 16%. Μέχρι τώρα οι τρίτεκνοι είχαν ειδικό ποσοστό προσλήψεων στο 12%.
-Γίνεται μία διεύρυνση των μορίων έτσι ώστε να διευκολύνεται η μετεγγραφή παιδιών τρίτεκων και πολύτεκνων οικογενειών στα πανεπιστήμια.
«Αυτή είναι η πρώτη δέσμη μέτρων ώστε να ενισχυθούν τα δικαιώματα των τριτέκνων. Στο μέλλον μπορεί να δούμε και άλλες διορθρωτικές κινήσεις για να δούμε την σύγκλιση των δικαιωμάτων πολυτέκων και τριτέκνων», είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Για την μεταρρύθμιση στα επιδόματα η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι «αυτά είναι παλαιότερα επιδόματα, τα οποία δίνονταν από τον ΟΠΕΚΑ. Δεν θα θεσπίσαμε εμείς. Δεν το πιστωνόμαστε. Εμείς συνεχίζουμε και απλά κάνουμε την μεταρρύθμιση. Θέλω να καταλάβουμε δύο τρία βασικά προβλήματα των επιδομάτων. Επειδή το καθένα θεσπίστηκε σε διαφορετική περίοδο έχουν διαφορετική αρχιτεκτονική. Εμείς 7 μήνες κάνουμε μία δουλειά μεταρρυθμιστική ώστε πρώτα να βάλουμε ενιαία κριτήρια, να μπορούμε να αυξήσουμε την στάθμιση δηλαδή το πόσο μετράει το κάθε παιδί -γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε την οικογένεια και δη όταν έχει περισσότερα μέλη- θέλουμε όμως να βάλουμε και περισσότερη δικαιοσύνη. Γιατί όταν δεν υπάρχει για παράδειγμα ένα κριτήριο για την ακίνητη και κινητή περιουσία υπάρχει μία στρέβλωση».
Και συνέχισε: «Σίγουρα κάποιοι θα εξέλθουν των επιδομάτων αλλά αυτό θα γίνει με δίκαιο τρόπο. Θα μπουν οριζόντια προϋποθέσεις και στα τρία βασικά επιδόματα, δηλαδή επίδομα παιδιού, το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και το επίδομα στέγασης».
Για το πρόγραμμα «Στέγη 2» η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2025 με πολύ υψηλότερο προϋπολογισμό.
Τέλος για το δημογραφικό πρόβλημα υπογράμμισε ότι ξεκίνησε την δεκαετία του 1980. «Ξεκίνησε το ’81 το να πέφτουν οι γεννήσεις και κάποια στιγμή έγινε και η ανατροπή του φυσικού ισοζυγίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις», είπε η Σοφία Ζαχαράκη.
«Δεν θα σταματήσει το πρόβλημα του δημογραφικού και δεν θα λυθεί. Μπορεί να αντιμετωπιστεί. Με περισσότερες πολιτικές σαν το στεγαστικό που είναι καίριο ζήτημα», τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Ακούστε το ηχητικό: