Ζοφερές εκτιμήσεις των Γερμανικών μυστικών υπηρεσιών για την ουκρανική άμυνα – Tί αναφέρει η έκθεση

Το 2024 όχι μόνο δεν θα είναι έτος ανάληψης οποιασδήποτε επιθετικής πρωτοβουλίας από τον ουκρανικό στρατό, αλλά η χώρα απειλείται με ακόμα μεγαλύτερες εδαφικές απώλειες.

Αυτό αναφέρει νέα έκθεση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, την οποία αναδεικνύει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» (FAS).

Η έκθεση αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή «η συνολική εικόνα» για την Ουκρανία γίνεται «σκοτεινή» λόγω της ρωσικής ανωτερότητας στο πεδίο της μάχης.

Εκτιμήσεις των δυτικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι δεν αναμένεται ότι το Κίεβο θα μπορέσει να «ανακτήσει την πρωτοβουλία» το 2024. Η Ουκρανία πιθανότατα θα υποστεί «σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες εδάφους» μέχρι το τέλος του έτους.

Η χρήση του πυροβολικού από τους Ρώσους είναι «σημαντικά» ισχυρότερη από αυτή των Ουκρανών και πάνω από όλα η Ρωσία μπορεί να «αντικαταστήσει πιο εύκολα τις απώλειές της».

Το Κίεβο, από την άλλη πλευρά, δεν είναι σε θέση να καλέσει στα όπλα αρκετούς νέους στρατιώτες «για να αντισταθμίσουν τις απώλειες και να δημιουργήσουν εφεδρείες».

Η νέα ουκρανική νομοθεσία για την επιστράτευση θα «θα έχει αντίκτυπο μόνο στο τέλος του καλοκαιριού» γιατί οι νεοσύλλεκτοι πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν, όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, η αναμενόμενη απώλεια εδάφους από την Ουκρανία είναι συνέπεια του σημερινού «αμυντικού προσανατολισμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των σχετικών μαχών που καθυστερούν τον εχθρό».

Η Ουκρανία θέλει να «συντηρήσει το προσωπικό» και αυτή τη στιγμή «αγοράζει χρόνο παραχωρώντας χώρο». Το Κίεβο ελπίζει ότι αυτό θα του δώσει «χρόνο για κινητοποίηση και για ανοικοδόμηση του δικού του MIC», δηλαδή του «στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος».

Τι λένε οι σκληροπυρηνικοί

Τη νέα απαισιόδοξη εικόνα της κατάστασης στην Ουκρανία, όπως την αποτυπώνουν οι υπηρεσίες, οι Γερμανοί βουλευτές την αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό.

Ο Ρόντερικ Κιζεβέτερ βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών το βλέπει αυτό ως ένα καταστροφολογικό σενάριο, ενώ ο Ραλφ Στέγκνερ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και επίσης μέλος της επιτροπής, πιστεύει ότι η έκθεση επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις.

Σχολιάζοντας την έκθεση στη FAS, ο Κιζεβέτερ επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία είχε προβλήματα με πυρομαχικά και την κινητοποίηση νεοσύλλεκτων, αλλά επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή «διαδίδονται» απαισιόδοξες αναφορές για την κατάσταση, προφανώς για να «υποδηλώνουν ότι η κατάσταση είναι απελπιστική και ότι η στρατιωτική υποστήριξη δεν έχει πλέον καμία χρησιμότητα».

Ο στόχος ήταν να πιέσουν το Κίεβο να υπογράψει σκληρούς όρους και να παραχωρήσει εδάφη, όπως αναφέρει.

Ωστόσο, οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στις βιομηχανικές υποδομές της Ουκρανίας μπορούσαν να καταστούν «πρόβλημα». Ο Κιζεβέτερ επεσήμανε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε «να συνεχίσει να κερδίζει», αλλά ότι «κάθε καθυστέρηση στην υποστήριξη» από τη Γερμανία και άλλες χώρες θα καθιστούσε το εγχείρημα «πιο δύσκολο και πιο δαπανηρό».

Για τον Κιζεβέτερ, το αφήγημα της μάταιης ουκρανικής αντίστασης μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εάν το σύνθημα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ότι η Ουκρανία θα βοηθηθεί «όσο χρειαστεί» αντικατασταθεί με μια προσέγγιση «όλα τα μέσα».

Για παράδειγμα, πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε ρωσικές «τόπους παραγωγής», «αποθήκες» και άλλες υποδομές.

Οι «κόκκινες γραμμές» πρέπει να εξαφανιστούν και η παραγωγή όπλων πρέπει να «ενισχύεται». Μόλις πρόσφατα, ο Άντον Χοφρέιτερ του Κόμματος των Πρασίνων ζήτησε να επιτραπεί στην Ουκρανία να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα. Ζήτησε επίσης ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο ύψους 500 δισ. ανέφερε η γερμανική WELT.

Μεγαλύτερη δόση ενός κακού φαρμάκου;

Από την άλλη πλευρά, ο Στέγκνερ, υποστηρίζει ότι «στην ουσία» η αξιολόγηση των υπηρεσιών ήταν σωστή και «συνεπής με όσα γνωρίζω».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, ορισμένοι «σκληροπυρηνικοί» πάντα απλώς έλεγαν: «Αν δεν προμηθεύσουμε περισσότερα όπλα, η Ουκρανία θα χάσει». Η υπόθεσή τους είναι ότι «ο Πούτιν μπορεί να αναγκαστεί στρατιωτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Στέγκνερ.

Όμως η αποτυχημένη επίθεση της Ουκρανίας πέρυσι έδειξε ότι «μπορούμε και πρέπει να αποτρέψουμε την ήττα της Ουκρανίας, αλλά δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα κερδίσει».

Όποιος συνεχίζει να απαιτεί ότι «το όπλο Α πρέπει να παραδοθεί πιο γρήγορα και το όπλο Β σε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες» κυνηγάει «ψευδαισθήσεις». «Η αύξηση της δόσης πάντα όταν το φάρμακο δεν λειτουργεί» σημαίναι ότι απλά δεν πείθει, κατέληξε ο Στέγκνερ.

Πηγή