Το νέο Opel Zafira Life πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου των Βρυξελλών τον Ιανουάριο και τώρα ήδη διατίθεται για παραγγελία από 34.660 ευρώ (όλες τιμές λιανικής με ΦΠΑ στη Γερμανία).

Το ευέλικτο πολυχρηστικό επιβατικό αυτοκίνητο διατίθεται ως Zafira Life Tourer με χώρο για πέντε επιβάτες, άνεση και πολλά πρακτικά χαρακτηριστικά.

Ο turbo diesel κινητήρας 102 ίππων προδιαγραφών Euro 6d-TEMP, κινεί τους εμπρός τροχούς με κατανάλωση καυσίμου (σύμφωνα με WLTP2) σε μικτό κύκλο 7,0-6.1 λτ/100 χλμ και 182-160 γρ/χλμ εκπομπές CO2.

Το νέο Zafira Life διατίθεται σε έκδοση «Small» με μήκος 4,60 μ, «Medium» 4,95 μ και «Large» 5,30 μ.

Τα πολυρυθμιζόμενα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού που διατίθενται ήδη από τη βασική έκδοση του Zafira Life Tourer «Medium», εξασφαλίζουν άνετη και αποτελεσματική στήριξη. Για υποστήριξη του οδηγού, υπάρχουν επίσης, συστήματα ασφάλειας και υποστήριξης όπως Hill Start Assist, Cruise Control και Speed Limiter καθώς και ο έλεγχος πρόσφυσης με τη συμβολή του κινητήρα και του συστήματος πέδησης.

Το ενιαίο κάθισμα (πάγκος) της δεύτερης σειράς μπορεί να αναδιπλώνεται σε διάταξη 2/3:1/3. Ο οδηγός και ο συνοδηγός μπορούν να ρυθμίζουν την επιθυμητή θερμοκρασία μέσω ενός συστήματος ελέγχου κλιματισμού. Πίσω, οι σκουρόχρωμες, θερμοανακλαστικές γυάλινες επιφάνειες Solar Protect, βοηθούν επίσης στη διατήρηση μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας. Laptop και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές συνδέονται και στις τρεις σειρές καθισμάτων μέσω μιας πρίζας 12-volt.

Το Zafira Life Tourer Innovation, που διατίθεται κατόπιν παραγγελίας στην τιμή των 44.710 ευρώ και σε μέγεθος «M», προσφέρει πρόσθετες στάνταρ τεχνολογίες και συστήματα υποβοήθησης όπως Head up display, προσαρμοζόμενο Cruise Control και περιοριστή ταχύτητας (Limiter) καθώς και σύστημα infotainment «Multimedia Radio» συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto.

Το πακέτο HiFi περιλαμβάνει δέκα premium ηχεία, ενισχυτή και subwoofer, που εξασφαλίζουν βέλτιστη ποιότητα ήχου για μία πρώτης τάξεως ακουστική εμπειρία. Η επένδυση της οροφής με τρία φώτα ανάγνωσης και ο κρυφός φωτισμός δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ευχάριστο περιβάλλον στο πίσω μέρος της καμπίνας.

Τις ζεστές ημέρες, ένα διζωνικό, αυτόματο σύστημα ελέγχου κλιματισμού για τον οδηγό και το συνοδηγό, και ένα πρόσθετο σύστημα A/C για τους πίσω επιβάτες, εξασφαλίζουν δροσιά για όλους.

Ηλεκτρικά συρόμενες πόρτες, ελεγχόμενες με αισθητήρα, διευκολύνουν την πρόσβαση στη δεύτερη και τρίτη σειρά καθισμάτων, κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει δύο μεμονωμένα καθίσματα: μία απλή κίνηση του ποδιού κάτω από το εξωτερικό, πλαϊνό τμήμα του αυτοκινήτου είναι το μόνο που χρειάζεται για εύκολη πρόσβαση. Τα πίσω καθίσματα εδράζονται σε ράγες, ώστε να αναδιπλώνονται και να αφαιρούνται όταν είναι απαραίτητο.

Ο βασικός κινητήρας αυτής της έκδοσης είναι ο 2.0L turbo-diesel 150ίππων, με κατανάλωση καυσίμου (WLTP2) στο μικτό κύκλο 7,8-6,7 λτ/100 χλμ, και 205-177 γρ/χλμ εκπομπές CO2.

Το νέο Zafira Life μπορεί να διαμορφώνεται ώστε να φιλοξενεί έως και εννέα επιβαίνοντες, ανεξάρτητα από το μήκος του οχήματος. Η Opel προσφέρει επίσης επιλογές εξοπλισμού και σε άλλες εκδόσεις του Zafira Life με πέντε, έξι, επτά, οκτώ η εννέα καθίσματα (σε μερικές περιπτώσεις δερμάτινα) που μπορούν να κινούνται σε αλουμινένιες ράγες.

Αυτό το υψηλό επίπεδο άνεσης δεν παρέχεται εις βάρος της πρακτικότητας, καθώς στο Zafira Life S, η αφαίρεση των πίσω καθισμάτων αυξάνει τη χωρητικότητα του χώρου φόρτωσης έως 3,4μ3.

Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα του μοντέλου για οδήγηση στην πόλη είναι ότι, οι περισσότερες εκδόσεις έχουν ύψος μέχρι 1,90 μ που σημαίνει ότι έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπόγεια ή πολυώροφα πάρκινγκ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν χρησιμοποιείται ως μίνι bus ξενοδοχείου, για παράδειγμα, αλλά και για όλους όσους θέλουν να παρκάρουν νόμιμα το αυτοκίνητό τους σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές.

Το νέο Zafira Life υποστηρίζεται επίσης από μία γκάμα κινητήρων κατάλληλων για κάθε είδους χρήση. Η γκάμα περιλαμβάνει τους εξελιγμένους κινητήρες diesel Euro 6d TEMP 1.5 και 2.0 λίτρων. Οι 4κύλινδροι κινητήρες αποδίδουν από 102 έως 177 ίππους και υπόσχονται ζωηρές επιδόσεις με χαμηλή κατανάλωση.

Ο 1.5 diesel αρχικά διατίθεται με 120 ίππους και αποδίδει ροπή 300 Nm στις 1.750 σαλ, ενώ η βασική έκδοση εξοπλίζεται με τον κινητήρα 102 ίππων. Και οι δύο εκδόσεις ιπποδύναμης συνδυάζονται με 6τάχυτα μηχανικά κιβώτια.

Ο 2λιτρος diesel διατίθεται σε δύο εκδόσεις και συνδυασμούς: ως έκδοση 150 ίππων με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και με τον κορυφαίο diesel 177 ίππων με 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο.

Και οι δύο κινητήρες αποδίδουν ισχυρή ροπή 370 και 400 Nm αντίστοιχα στις 2.000 στροφές. Με τον 2λιτρο diesel, το Zafira Life επιταχύνει από 0 – 100 χλμ/ώρα σε μόλις 10,4 δεύτερα, μέχρι την τελική ταχύτητα των 185 χλμ/ώρα.

Εκτός από τους κινητήρες Euro 6d-TEMP diesel, το νέο Zafira Life θα διατίθεται και ως ηλεκτρική έκδοση από τις αρχές του 2021.

Νίκος Τσάδαρης


Πηγή