Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη, ήτοι 10.000 θανάτους την ημέρα και τέσσερα εκατομμύρια θανάτους ετησίως, και κάλεσε τους Ευρωπαίους να μειώσουν την κατανάλωση αλατιού.

“Η εφαρμογή πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακά νοσήματα έως το 2030”, δήλωσε ο Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Στη Γηραιά Ήπειρο, ένας στους τρεις ενήλικες ηλικίας 30 έως 79 ετών πάσχει από υπέρταση, η οποία οφείλεται κυρίως στην πρόσληψη αλατιού.

Οι 51 από τις 53 χώρες της περιοχής υπερβαίνουν τη συνιστώμενη από τον ΠΟΥ μέγιστη μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού των 5 γραμμαρίων (1 κουταλάκι του γλυκού), κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τροφίμων και των σνακ.

“Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο”, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι άνδρες στην περιοχή, η οποία εκτείνεται στην Κεντρική Ασία, διατρέχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες.

Επιπλέον, η διαφορά είναι και γεωγραφική. Η πιθανότητα να πεθάνει κανείς νέος (ηλικίας 30 έως 69 ετών) από αυτό το είδος της νόσου είναι σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ


Πηγή