Είναι σχεδόν δύο χρόνια τώρα που οι επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού για τον χορό έχουν σταματήσει. Παρ’ όλα αυτά οι Ελληνες χορευτές και χορογράφοι δεν παραπονέθηκαν, δεν φώναξαν κι αν το έκαναν σίγουρα δεν ακούστηκαν. Εχουν μάθει να συνεχίζουν τη σκληρή δουλειά ενάντια σε κάθε εμπόδιο κι ευτυχώς ήρθε η ώρα να βγουν για λίγο στα φώτα της δημοσιότητας. Με τη γνώση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, η είδηση της λειτουργίας του 13ου Φεστιβάλ που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων από τις 9 έως τις 29 Ιουνίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γίνεται ακόμη πιο σημαντική. Λείπουν οι πόροι, λείπει μια μόνιμη στέγη κι όμως πραγματοποιούνται βήματα ανοδικά. Φέτος, για πρώτη φορά, όλες οι παραστάσεις του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν σ’ έναν ενιαίο χώρο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει τη δουλειά πολλών ομάδων απερίσπαστα.

«Σας καλούμε να μας συναντήσετε για να μοιραστούμε τους προβληματισμούς, τις σκέψεις, τις αγωνίες, τις ελπίδες και τα οράματά μας, όλα αυτά που συνιστούν τη τέχνη μας» ήταν μερικά από τα λόγια του Πέτρου Γάλλια, προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (ΣΕΧ) χθες σε συνέντευξη Τύπου.

Αμφιλεγόμενο είναι το θέμα τού εάν θα έπρεπε να συνεχίζει το Φεστιβάλ να παρουσιάζει όλα τα έργα που του προτείνονται χωρίς διαμεσολάβηση, επιλογή ή έλεγχο, κάτι που ναι μεν δίνει την ευκαιρία σε όλες τις ομάδες να παρουσιάσουν τις δουλειές τους, δεν εγγυάται όμως ένα αξιόπιστο επίπεδο των παραστάσεων. Οι ομάδες που συμμετέχουν δεν αμείβονται για την παρουσία τους στο Φεστιβάλ, η «ανταμοιβή» είναι η ευκαιρία να δείξουν μια χορογραφία τους δίχως το βάρος της πληρωμής ενός θεάτρου, φωτιστών, ηχητικών εξοπλισμών κ.λπ.

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, παράλληλα με τις παραστάσεις στην Αθήνα, σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου θα φιλοξενηθεί και στη Θεσσαλονίκη, στα θέατρα Ανετον και Κήπου από τις 12 έως τις 29 Ιουνίου. Ακόμα, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, το ΣΕΧ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID Unesco και το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνει δύο βραδιές αφιερωμένες στους τελειόφοιτους χορευτές και χορογράφους των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού.