240.000 ευρώ καίνε το Σωματείο Ηθοποιών

Ελεγχος διαχείρισης του Σώματος Δίωξης οικονομικού Εγκλήματος εν μέσω πολωτικών εκλογών στο ΣΕΗ

Η αναλυτική καταμέτρηση των ψήφων στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, επί συνόλου 752 ψηφισάντων στις επεισοδιακές εκλογές του, προχθές, τελειωμό δεν έχει… Η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών (που πρόσκειται στο ΚΚΕ) φέρεται να έχει αποσπάσει το 39% και επτά έδρες (τις ίδιες με τις εκλογές του 2012). Η Κίνηση Ηθοποιών (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 28% και πέντε έδρες (είχε τέσσερις), οι Ενωμένοι Ηθοποιοί (ανεξάρτητοι) διατήρησαν τις τέσσερις έδρες τους και έπιασαν το 24%, ενώ οι Ηθοποιεί (ανεξάρτητοι και πρώην μέλη της Νέας Δημοκρατίας) πήραν μία έδρα.

«Ο κόσμος δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιου είδους προσπάθειες, ανένταχτες και χωρίς κάποια κομματική ομπρέλα.
Παρ’ όλα αυτά είμαστε ευχαριστημένοι και ενισχυμένοι σε συνθήκες πόλωσης», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η ηθοποιός Υρώ Μανέ και απερχόμενη πρόεδρος του ΣΕΗ. Η ίδια είναι επικεφαλής της παράταξης των Ενωμένων Ηθοποιών, είναι προσεκτική στις διατυπώσεις της κι αυτό αφού μια σειρά ζητημάτων είναι αυτά που απασχολούν τον ευάλωτο κλάδο σε ένα ρευστό τοπίο που θέλει του περισσότερους ηθοποιούς να είναι ερασιτέχνες, να ετεροαπασχολούνται σε μπαρ ή άλλες δραστηριότητες και να παίζουν θέατρο στον ελεύθερο χρόνο τους.
Ενα ακόμη θέμα όμως ρίχνει βαριά τη σκιά του σε αυτές τις εκλογές: ο έλεγχος του ΣΔΟΕ – έλεγχος βέβαια που γίνεται και σε άλλα σωματεία – και αφορά χρήματα που είχαν δοθεί στο ΣΕΗ από το υπουργείο Πολιτισμού για τη διοργάνωση της Ημέρας του Ηθοποιού και άλλες πολιτιστικές δράσεις την περίοδο που την προεδρία του Σωματείου είχε η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών (ΚΚΕ). Το ποσό – σύμφωνα με πληροφορίες – ήταν γύρω στα 240.000 ευρώ. «Υπήρξε μια κακή διαχείριση» υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» η Υρώ Μανέ, ενώ η άλλη πλευρά θυμίζει πως οι τότε ενέργειες της διοίκησης του Σωματείου είχαν εγκριθεί ομόφωνα από το Διοικητικό του Συμβούλιο. Ενα ακόμη θέμα που πυροδοτεί την αντιπαράθεση στο ΣΕΗ είναι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά και το αν θα εγγραφούν παραγωγοί στο Σωματείο («εργοδότες», σύμφωνα με το ΚΚΕ) ή απλά «παραγωγοί – ηθοποιοί» σύμφωνα με την άλλη πλευρά.