«Ο νέος χάρτης της κτηματαγοράς»- Κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα, Αγορά και Μίσθωση, Επιδοτούμενα Προγράμματα, Στροφή των εταιρειών σε λιγότερα τετραγωνικά μέτρα, αυξημένη ζήτηση για σπίτια από Τρίτες Χώρες, Golden Visa και Τιμές σε ανοδική τροχιά. Πώς διαμορφώνονται οι νέες συνθήκες εξηγούν οι επαγγελματίες», ήταν ο τίτλος του 3ου πάνελ στο 2ο συνέδριο Real Estate που διοργανώνει ο όμιλος REAL Group.

Της Δήμητρας Πανανού

Παίρνοντας τον λόγο η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τόνισε ότι η στέγαση αποτελεί βασικό ζητούμενο για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιεί το υπουργείο, μεταξύ αυτών: εξασφάλιση κοινωνικής στέγης σε ανθρώπους με ευαλωτότητα, σε μονογεικές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, άτομα που βρίσκονται στη φάση της απεξάρτησης, γυναίκες που εξέρχονται των ξενώνων φροντίδας μετά από ενδοοικογενειακή βία και επιδοτείται το ενοίκιο τους καθώς και σε προγράμματα που αφορούν στην επενεξέταση του οικιστικού αποθέματος (δάνεια,    ανακαινίσεις και κοινωνική αντιπαροχή. Παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2.3 δισ. ευρώ.

Η κυρία Ζαχαράκη τόνισε ότι το υπουργείο επιθυμεί να είναι σε συνομιλίες και ανταλλαγή πληροφοριών με τους επαγγελματίες της αγοράς ώστε τα προγράμματα να μπορούν να δουλέψουν καλύτερα.

«Σύντομα θα βγει μια ΚΥΑ για την κοινωνική αντιπαροχή η οποία θα δοθεί και σε διαβούλευση, ενώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός για την κοινωνική στέγαση. Στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» θα δοθούν 15 εκατ. ευρώ. Πληρώνουμε ενοίκιο για τους ευάλωτους. Η επόμενη επίσης κίνηση είναι ανάρτηση μιας πλατφόρμας όπου θα αναρτάται η πληροφορία και ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται για όλα τα προγράμματα στέγασης που είναι εν ισχύ», επισήμανε η αρμόδια υπουργός και συμπλήρωσε ότι μεταξύ άλλων στόχος είναι τα επόμενα 2,5 χρόνια να υπάρχουν 8.500 φοιτητικές κατοικίες.

Μιλώντας για τα επαγγελματικά ακίνητα ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Διευθυντής και μέτοχος της Danos Greece- BNP Paribas Real Estate, έκανε λόγο για πολλές υποκατηγορίες ακινήτων που η καθεμία έχει το δικό της αγοραστικό κοινό, όπως τα γραφεία, τα logistics κ.α. που είναι οι πιο διαδεδομένες κατηγορίες. «Τα τελευταία όμως χρόνια αναπτύσσονται και άλλες κατηγορίες όπως η φοιτητική εστία, χώροι γηροκομείων κ.α. και φυσικά υπάρχουν και κατηγορίες όπως τα data centers που τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Υπάρχουν γύρω στους 8 με 9 διεθνείς operators που ζητούν εναγωνίως να βρουν χώρο στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι τα ακίνητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα είναι οι γραφειακοί χώροι και τα ξενοδοχεία.

Στην ανάπτυξη του κλάδου έχει βοηθήσει τα τελευταία χρόνια η οικονομική ανάπτυξη και η επενδυτική βαθμίδα της χώρας μας, όπως σχολίασε. «Υπάρχει μια σταθερότητα που βοηθά τους επενδυτές να επενδύσουν στην ελληνική αγορά».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Νίκος Μανωμενίδης, Επιστημονικός Διευθυντής Business Intelligence Real Estate (BIRN) & Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, ο οποίος μίλησε για την αγορά των ακινήτων  στην Ελλάδα. «Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα ανακάμπτει και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, έχουμε διαφοροποιήσεις στο ποσοστό ακινήτων που αγοράζονται σε περιοχές μέσης τιμής ζώνης. Επίσης στα τετραγωνικά υπάρχει αύξηση του ποσοστού των ακινήτων 70 με 140 τ.μ. δηλαδή. Τις προηγούμενες χρονιές είχαμε περισσότερο επενδυτικά ακίνητα. Έχουμε δηλαδή αγορά για κατοικία και υπάρχει και διπλασιασμός του αριθμού των νεόδμητων ακινήτων που πουλήθηκαν πέρυσι σε σχέση με πρόπερσι», τόνισε ο κ. Μανομενίδης κάνοντας λόγο για «καλά νέα».

Αναφερόμενος στην υπουργό κυρία Ζαχαράκη σημείωσε ότι «υπάρχουν πολύ πιο απλά μέτρα για να στηριχτεί η προσιτή κατοικία και αυτά είναι η διαφάνεια στην αγορά των ακινήτων και η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα». Όπως είπε: «Η αναστολή του ΦΠΑ πλήττει τα νέα ζευγάρια. Υπάρχει το ευεργέτημα της απαλλαγής του φόρους μεταβίβασης για τα νέα ζευγάρια όπου αν εφαρμοζόταν ο ΦΠΑ – το 24% είναι υπερβολικό θα έπρεπε να κατέβει στο 13%- τότε θα είχαν μηδέν ΦΠΑ λόγω απαλλαγής και οι υπόλοιποι επενδυτές θα πλήρωναν ΦΠΑ. Αυτό από μόνο του ρυθμίζει την αγορά. Το ίδιο ισχύει και με την αναστολή του φόρου υπεραξίας. Αυτά τα μέτρα δεν διευκολύνουν τη διαφάνεια της αγοράς και το βλέπουμε σε καθημερινές πράξεις».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αλλαγές που θα φέρει η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου ο Στυλιανός Σακαρέτσιος, Πρόεδρος Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., σχολίασε ότι πρώτα απ’ όλα θα είναι οι γρήγορες διεκπεραιώσεις των συναλλαγών. «Πετυχαίνουμε ασφάλεια για την ιδιοκτησία και στόχος μας είναι το 2024 το σύνολο των υπηρεσιών του Κτηματολογίου να παρέχονται ψηφιακά. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Οι πολίτες πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητα τους. Το 2025 το Κτηματολόγιο πρέπει και θα έχει ολοκληρωθεί χωρίς άλλες παρατάσεις».

Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων: Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, καθώς επίσης και της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Την ενότητα συντόνισε ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Χριστούλιας.


enikonomia.gr