agenu.jpg
agenu.jpg

Η συνάντηση με αγενείς ανθρώπους μπορεί να είναι μια οδυνηρή εμπειρία κι το θέμα είναι ότι όσο ήμερος και ευγενικός κι αν είσαι εσύ, δεν γίνεται πάντα να συγκρατείς την ψυχραιμία σου.

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι η απάντηση με ευγένεια και τακτ μπορεί να εκτονώσει ακόμα και τις πιο τεταμένες καταστάσεις.

Ακολουθούν τέσσερις φράσεις που θα σε βοηθήσουν να αφοπλίσεις ευγενικά ένα αγενές άτομο.

«Εκτιμώ την άποψή σου»

Εκφράζοντας την εκτίμησή σου για την άποψή του άλλου, μπορείς να δείξεις σεβασμό για όσα σκέφτεται, χωρίς απαραίτητα να συμφωνείς. Αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο. Φράσεις όπως η παραπάνω, μπορούν να βοηθήσουν.

«Ζητώ συγγνώμη αν έδωσα λάθος εντύπωση»

Η ευγένεια συχνά περιλαμβάνει τη διάχυση της έντασης χωρίς να κλιμακωθεί η σύγκρουση. Αν κάποιος ερμηνεύει αρνητικά τις πράξεις ή τα λόγια σου, η έκφραση λύπης για τυχόν παρεξήγηση μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης. Η παραπάνω έκφραση δείχνει ταπεινότητα και προθυμία να διευκρινίσεις τις προθέσεις σου.

«Άσε με να σκεφτώ την άποψή σου»

Το να δείχνεις ότι έχεις πρόθεση να σκεφτείς την άποψη του άλλου, ακόμα κι εάν αυτή διατυπώθηκε με αγένεια, μπορεί να ενθαρρύνει μια πιο εποικοδομητική συζήτηση. Εκφράζοντας την προθυμία να εξετάσεις την άποψή του άλλου, δείχνεις ότι εκτιμάς όσα λέει, και ότι είσαι ανοιχτός στο να τη σκεφτείς λίγο παραπάνω.

«Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό»

Η αναγνώριση της απογοήτευσης του άλλου ατόμου δείχνει ενσυναίσθηση. Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά του, δείχνεις ότι είσαι συντονισμένος με τον εσωτερικό του κόσμο και δεν απορρίπτεις τις ανησυχίες του, ακόμα και αν εκφράστηκε με αγένεια.


Πηγή