Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει πολλές μεθόδους χειρισμού, που σύμφωνα με την ψυχολογία, λειτουργούν έμμεσα, όμως βλάπτουν την ψυχική υγεία του άλλου.

Ειδικότερα, όποιος είναι θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι εγκλωβισμένος μέσα σε αυτή τη συνθήκη και δεν μπορεί να δει με καθαρή ματιά τι συμβαίνει, ούτε να αντιδράσει. Αδιαμφισβήτητα, η χειριστική συμπεριφορά είναι red flag και σε αρκετές περιπτώσεις δεν αρκεί να θέσεις αυστηρά όρια, αλλά πρέπει να απομακρυνθείς από αυτόν τον άνθρωπο.

Διάβασε παρακάτω τα 6 σημάδια χειριστικής συμπεριφοράς.

1.Να μονοπωλεί μια συζήτηση

Το να προσπαθείς να συζητήσεις και ο συνομιλητής σου να μην σε αφήνει να αρθρώσεις λέξη, επιδιώκοντας να τραβήξει όλη την προσοχή επάνω του είναι ένας τρόπος χειραγώγησης. Με αυτό τον τρόπο δεν σου επιτρέπει να μοιραστείς τη σκέψη σου και να εκφράσεις την άποψή σου.

2.Σύγκριση

Αν προσπαθεί να σε συγκρίνει με άλλους ανθρώπους, όπως πρώην σύντροφοι ή συνάδελφοι στη δουλειά, έχοντας σκοπό να σε μειώσει και να σε κάνει να αισθανθείς ευάλωτη, τότε σίγουρα κάτι πάει λάθος. Πρόκειται για μια τοξική και χειριστική συμπεριφορά που μία από τις αιτίες που συμβαίνει είναι για να προσπαθήσει να σε πείσει να αλλάξεις κάτι είτε στην εικόνα είτε στη συμπεριφορά σου.

3.Οι κολακείες

Σε ποιον δεν αρέσουν τα κομπλιμέντα; Όταν, όμως, γίνονται σε υπερβολικό βαθμό, κάτι ύποπτο κρύβεται από πίσω. Ενδεχομένως να προσπαθεί να σου φτιάξει τη διάθεση, ώστε να σε πείσει να κάνεις ό,τι επιθυμεί. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η κολακεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός από κάποιον που θέλει κάτι σε αντάλλαγμα.

4.Ο βομβαρδισμός αγάπης

Μοιάζει με την κολακεία αλλά είναι πιο έντονο. Οι «επιθέσεις» αγάπης, που οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι χρησιμοποιούνται από τους ναρκισσιστές και τους κακοποιούς, συμβαίνουν με σκοπό να σε κάνει να νιώσεις εξαρτημένος ή να αισθανθείς ότι πρέπει να ανταπωδώσεις αυτή τη συμπεριφορά. Μπορεί να συμβεί με την αγορά δώρων ή υπερβολικών εκφράσεων αγάπης και φροντίδας.

5.Οι κατηγορίες

Σε μια σχέση είναι λογικό να μην συμφωνούμε σε όλα με τον σύντροφό μας. Όταν, όμως, σε κάθε διαπληκτισμό εκείνος συνηθίζει να σε κατηγορεί για όλα και να αποδίδει όλο το μερίδιο ευθύνης σε σένα, είναι μια μορφή χειραγώγησης. Σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι λάθος, με αποτέλεσμα να απολογείσαι και να ζητάς συνεχώς συγγνώμη. Σε αυτές τις στιγμές, είναι σημαντικό να πράττεις με όπλο την αλήθεια σου και με σύμμαχο τη λογική.

6.Οι ενοχές

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν πως ένα χειριστικό άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενοχή ώς όπλο του. Ειδικότερα, έχει την ικανότητα με τα λόγια του να σε κάνει να νιώσεις άσχημα για την οποιαδήποτε επιθυμία σου, δημιουργώντας σου τύψεις και ενοχές.


Πηγή