Το γιαούρτι περιέχει ένα μείγμα βιταμινών Β και πρωτεϊνών που βοηθούν στην αποτοξίνωση του δέρματος. Τα υγιή βακτήρια σε αυτό εξισορροπούν επίσης το πεπτικό «οικοσύστημα», δημιουργώντας ένα αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα.

Αυτό το αποτέλεσμα σύνδεσης εντέρου-δέρματος μπορεί να βοηθήσει σε χρόνιες δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα, ροδόχρου ακμή και ακμή. Αλλά η κατανάλωση κανονικών γιαουρτιών μπορεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς τα περισσότερα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η ζάχαρη μπορεί να έχει πραγματικά καταστροφικές επιπτώσεις στο δέρμα.

Η έξαρση των φλεγμονωδών καταστάσεων, τα ξεσπάσματα ακμής και η πρόωρη γήρανση μπορεί να συμβούν καθώς η ζάχαρη διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τις πρωτεΐνες που δίνουν σχήμα, δομή και σφριγηλότητα στο δέρμα.

Μπορεί να σας κάνει να αποκτήσετε σπλαχνικό λίπος.

Επειδή είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, πιστεύεται ότι το γιαούρτι αυξάνει φυσικά τα επίπεδα των ορμονών που μειώνουν την όρεξη. Και μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυτής της πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά τροφής και του χαμηλότερου σωματικού βάρους, ειδικά στο ποσοστό σωματικού λίπους και στην περίμετρο της μέσης.

Ωστόσο, η διαιτητική ζάχαρη, όπως αυτή που βρίσκεται στα περισσότερα βιομηχανικά γιαούρτια, μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μεταξύ της κορτιζόλης και της εναπόθεσης του σπλαχνικού λιπώδους ιστού αυξάνοντάς την.

Αυτός ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός είναι ένα ενεργό συστατικό του συνολικού σωματικού λίπους και μια ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση του είναι γνωστή ως σπλαχνική παχυσαρκία.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή ενέργειας, καθώς είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λίπη και απλούς υδατάνθρακες. Σε μία μόνο μερίδα, περιέχει βιταμίνες Β, μέταλλα, λιπαρά οξέα και αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της βλάβης του μυϊκού ιστού. Αυτό το καθιστά επίσης μια εξαιρετική τροφή για την προπόνησης.

Το κανονικό, βιομηχανικό, αρωματισμένο γιαούρτι, ωστόσο, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειάς σας αντί να τα ενισχύσει. Η ζάχαρη λειτουργεί μόνο για τη στιγμιαία ενεργειακή ώθηση που παρέχει.

Μακροπρόθεσμα, θα δημιουργήσει πόθους (για περισσότερη ζάχαρη) και στην πραγματικότητα θα στερήσει από το σώμα τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής και δραστήριος.

Μπορεί να βλάψει τα οστά.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά του γιαουρτιού, όπως το ασβέστιο, τα μέταλλα και οι βιταμίνες, είναι απαραίτητα για υγιή οστά. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες, καθώς αρχίζουν να χάνουν την οστική τους πυκνότητα σε μικρότερη ηλικία από τους άνδρες και πιο γρήγορα.

Η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, καθιστώντας το έναν νόστιμο φυσικό σύμμαχο για την υγεία των οστών.

Όταν όμως καταναλώνετε τροφές με ζάχαρη, τα επίπεδα γλυκόζης σας αυξάνονται. Το σώμα σας θα προσπαθήσει στη συνέχεια να εξισορροπήσει τα επίπεδα του pH του αποβάλλοντας ασβέστιο, παίρνοντάς το απευθείας από τα οστά, καθώς εκεί είναι πιο παρόν.

Μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα λύπης.

Τα καλά βακτήρια στο γιαούρτι βοηθούν τόσο στην υγεία του πεπτικού συστήματος όσο και στη διάθεση του ατόμου συνολικά. Αυτό οφείλεται στη σύνδεση εγκεφάλου-έντερου.

Το μικροβίωμα μας στέλνει σήματα στον εγκέφαλό μας όταν αισθάνεται ισορροπημένος και ως εκ τούτου, χαλαρώνουμε. Βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο, ενισχύοντας την παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης της «καλής διάθεσης».

Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν βρει μια σχέση που συσχετίζει τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη με την κατάθλιψη. Ο κύκλος της λαχτάρας και της κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα λύπης, κόπωσης ή απελπισίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες σε ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου. Ένα μόνο γιαούρτι με γεύση φρούτων μπορεί να περιέχει έως και 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Μπορεί να βλάψει το έντερο

Η καθημερινή κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως δυσκοιλιότητα, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, καρκίνο του παχέος εντέρου, ακόμη και αλλεργίες.

Μεγάλο μέρος οφείλεται σε αυτά τα «καλά βακτήρια» που συνεργάζονται με τη μικροχλωρίδα του εντέρου και ενισχύουν τις έμφυτες και ανοσολογικές αποκρίσεις του γαστρεντερικού.

Ωστόσο, μελέτες επισημαίνουν ότι η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να διαταράξει τον εντερικό φραγμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις και ακόμη και σε ανησυχητικά προβλήματα υγείας, όπως αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου, διαταραχές στην ανοσία του βλεννογόνου και ακόμη και ευαισθησία σε λοιμώξεις.

Μπορεί να τονώσει τη γονιμότητα.

Το ασβέστιο, τα προβιοτικά και η βιταμίνη D βρίσκονται όλα στο ελληνικό γιαούρτι και συνεργάζονται για την προώθηση της ωορρηξίας. Επιπλέον, κάθε γεύμα θα σας παρέχει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος προάγοντας πιο τακτικούς κύκλους ωορρηξίας.

Μπορεί να είναι κακό για την καρδιά σας.

Το φυσικό γιαούρτι προάγει την καλύτερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και καλύτερα επίπεδα «καλής χοληστερόλης». Η προσθήκη του στη διατροφή σας δύο φορές την εβδομάδα μπορεί πραγματικά να βελτιώσει το καρδιαγγειακό σας σύστημα και να βελτιώσει τη μεταβολική σας υγεία.

Ωστόσο, η επιλογή κανονικού γιαουρτιού μπορεί να κάνει το αντίθετο. Τα αρωματισμένα, βιομηχανικά προϊόντα γεμάτα με πρόσθετη ζάχαρη συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση, φλεγμονές και καρδιακές παθήσεις.

Άλλα συντηρητικά και αρωματικοί παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν τη σκλήρυνση των αρτηριών, οδηγώντας σε καρδιακά προβλήματα, σύμφωνα με μια μελέτη.


Πηγή