Όταν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας λέει ψέματα η προσπάθεια να του αποσπάσετε κάποια ομολογία πιθανό να πέσει στο κενό και να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε προκειμένου να ενθαρρύνετε την ειλικρίνεια είναι να βρείτε την κατάλληλη αντίδραση που θα εμπνεύσει το παιδί σας.Μην διευκολύνετε το ψέμα

Αν ήδη ξέρετε ότι το παιδί σας έχει πει ψέματα, μην κάνετε ερωτήσεις του τύπου: ”Έκανες αυτό που σου ζήτησα;” γιατί η απάντηση που θα δεχθείτε είναι σίγουρα ένα διόλου ειλικρινές ”Ναι”. Προτιμήστε να ξεκινήσετε την κουβέντα σας κάπως αλλιώς: ”Ξέρω ότι δεν το έκανες…” ή ”Σε είδα που…”

Να είστε ειλικρινείς

Την επόμενη φορά που θα του βγάλετε το αγκάθι από το δάχτυλο, μην του πείτε ψέματα ότι δεν θα πονέσει. Μην λέτε ψέματα στους φίλους σας ότι δεν θα πάτε στο πάρτι που σας κάλεσαν επειδή η κόρη σας έχει πυρετό, την ίδια ώρα που εκείνη χαίρει άκρας υγείας και σας τραβάει από τη φούστα για να συνεχίσετε το παιχνίδι που αφήσατε στη μέση. Το παιδί σας παρακολουθεί και απομνημονεύει στο μυαλουδάκι του κάθε σας κουβέντα και κάθε σας κίνηση.

Δείξτε του εμπιστοσύνη

Η αλήθεια και η εμπιστοσύνη είναι στοιχεία αλληλένδετα. Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι το εμπιστεύεστε. Για παράδειγμα, πριν το αφήσετε στο σπίτι ενός φίλου για να παίξει, πείτε του: ”Ξέρω ότι σήμερα θα είσαι ήσυχος και θα περάσεις καλά με τα άλλα παιδιά”. Είναι πιο αποτελεσματικό από το να το απειλήσετε με δηλώσεις του τύπου: ”Κοίταξε να είσαι καλό παιδί αυτή τη φορά, αλλιώς…”. Αν του δείξετε εμπιστοσύνη, θα νιώσει υπεύθυνο και θα κάνει τα πάντα για να μην σας απογοητεύσει.

Βοηθήστε το να δει όλη την αλήθεια

Σε μικρή ηλικία συχνά τα παιδιά έχουν επιλεκτική μνήμη , δηλαδή θυμούνται μόνο τμήμα των γεγονότων. Έτσι η 4χρονη κόρη σας μπορεί να ισχυριστεί ότι τη χτύπησε ο ξάδερφός της (μπορεί να είναι αλήθεια), αλλά να μην αναφέρει το γεγονός ότι εκείνη τον προκάλεσε αφού τον τσίμπησε. Αν λοιπόν παρουσιάσετε την κατάσταση όπως πραγματικά είναι, η κόρη σας θα δει τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία.

Επικροτήστε την αλήθεια

Αν ο τρίχρονος γιος σας παραδεχτεί ότι ζωγράφισε τους τοίχους του σαλονιού και εσείς αντιδράσετε στην ομολογία του με θυμό, είναι σαφές ότι το παιδί θα αποθαρρυνθεί και στο μέλλον θα φοβάται και θα διστάζει να ομολογήσει κάποιο σφάλμα του. Αν όμως του δείξετε ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για την ειλικρίνειά του, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες το παιδί να είναι ειλικρινές. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ομολογία πρέπει να ισοδυναμεί με απαλλαγή από την τιμωρία.

Μην το αναγκάζετε να λέει ψέματα

Όταν η πίεση είναι πολύ μεγάλη, οι απαιτήσεις σας αυξημένες και η τιμωρία πολύ αυστηρή, το παιδί οδηγείται ευκολότερα στο ψέμα προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες.

Εμπνεύστε του εμπιστοσύνη

Φροντίστε να σας εμπιστεύεται το παιδί σας. Μην αμελείτε τις υποσχέσεις σας και όταν δεν μπορείτε να τηρήσετε αυτά που έχετε πει να ζητάτε συγγνώμη και να εξηγείτε τους λόγους.

Μην το ανακρίνετε

Αν δεν έχετε μια αυθόρμητη ομολογία, δεν υπάρχει λόγος να περνάτε το παιδί από ιερά εξέταση. Όταν τόσο εσείς όσο και το μικρό σας ξέρετε ότι έκανε κάτι κακό, είναι περιττό να επιμένετε να σας το ομολογήσει. Ένας έντονος διάλογος του τύπου: ”Το έκανες!”, ”Όχι δεν το έκαναν!” δεν οδηγεί πουθενά. Εξηγήστε στο παιδί ότι αυτό που έκανε είναι κακό και επιβάλλετέ του την ανάλογη τιμωρία. Αν ωστόσο δεν είστε σίγουροι για την ενοχή του, μην το τιμωρήσετε. Απλώς πείτε του: ”Ελπίζω να μου λες την αλήθεια. Αν όχι, θα στεναχωρηθώ πολύ”


Πηγή