ependyseis 1.jpg
ependyseis 1.jpg

Τα αποκαλυπτήρια των προτάσεων, των στρατηγικών και των πολιτικών της κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αναμένεται να γίνουν σήμερα Δευτέρα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο.  

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας 

Στο επίκεντρο του παραγωγικού μετασχηματισμού αναμένεται να βρεθούν οι επενδύσεις στην βιομηχανία, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα και στις υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να διευρυνθεί ο υφιστάμενος αναπτυξιακός νόμος και να διατεθούν κονδύλια ύψους 3,3 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με την μόχλευση, δηλαδή τις ιδιωτικές επενδύσεις να προσεγγίσουν τα 8,3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ανοίξει τους επόμενους μήνες για πρώτη φορά ένα νέο καθεστώς, ουσιαστικά δηλαδή ένας νέος αναπτυξιακός νόμος, για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

Μάλιστα για πρώτη φορά θα ανοίξει καθεστώς για μεγάλες επενδύσεις. Την ίδια στιγμή το καθεστώς για τις εμβληματικές επενδύσεις θα παραμείνει ανοιχτό ακόμη και μετά το τέλος του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Στρατηγικές επενδύσεις

Στις ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ανάπτυξης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναφερθούν και στις επενδύσεις που θα γίνουν στις παραμεθόριες περιοχές οι οποίες θα χαρακτηριστούν «στρατηγικές» με όλα τα οφέλη που απορρέουν από αυτές.

Βασικός πυλώνας του νέου παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας είναι οι επενδύσεις να αφορούν όλη την χώρα, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρον τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής αλλά και για να δημιουργηθούν πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης στην Περιφέρεια.

Στρατηγικές επενδύσεις είναι οι επενδύσεις, οι οποίες, λόγω της στρατηγικής τους βαρύτητας για την εθνική ή την τοπική οικονομία, δύνανται να ενισχύσουν την απασχόληση, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, την εξωστρέφεια και εξαγωγική δραστηριότητα, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων στην προοπτική της κυκλικής οικονομίας και την υψηλή προστιθέμενη αξία ιδίως σε τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων ή υπηρεσιών. Στα οφέλη και στα κίνητρα που δίνονται από το κράτος για τις στρατηγικές επενδύσεις, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, άδεια διαμονής και φορολογική κατοικία, φορολογικά κίνητρα με σταθερούς συντελεστές, φοροαπαλλαγές, επιτάχυνση φορολογικών αποσβέσεων και γρήγορη αδειοδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη 61 στρατηγικές επενδύσεις ύψους 12,5 δισ. ευρώ.

Βιομηχανία και πρωτογενής τομέας

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί σε επενδύσεις που αφορούν την βιομηχανία και τον πρωτογενή τομέα. Στο νέο παραγωγικό μοντέλο, που ουσιαστικά θα αποτελέσει έναν νέο αναπτυξιακό νόμο δεν πρόκειται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις επιδοτήσεις όπως στους προηγούμενους αναπτυξιακούς αλλά σε φοροαπαλλαγές και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα ισχύσει για αρκετά χρόνια αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχύονται οι επιχειρήσεις για να κάνουν τις επενδύσεις τους τα επόμενα χρόνια. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην προσαρμογή στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής Οικονομίας απέναντι σε κάθε κρίση, στην συνεχιζόμενη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κατάρτιση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Στόχος είναι επίσης να αυξηθεί η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας να ξεπεράσει τα 33 δισ. ευρώ το 2030 από περίπου 20 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Εκτός από την βιομηχανία μεγάλη έμβαση αναμένεται να δοθεί και στο πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού κλάδου προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερα και ποιοτικότερα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που θα εξάγονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Εξάλλου ένα μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποτελεί η ενίσχυση των εξαγωγών στον βιομηχανικό τομέα προκειμένου να περιορισθεί και η ψαλίδα στο εμπορικό ισοζύγιο.

Τουρισμός

Οι επενδύσεις στην βιομηχανία και στον πρωτογενή τομέα θα βρεθούν στο επίκεντρο, ωστόσο με αμείωτη ένταση αναμένεται να συνεχισθούν οι επενδύσεις και στον τουρισμό. Η χώρα μας εξάλλου αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες μεγάλους επενδυτές απ’ όλον τον κόσμο που επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο ότι θα καλυφθούν όλες οι τουριστικές επενδύσεις που έχουν υποβληθεί στο καθεστώς Τουρισμός 1 και 2.


enikonomia.gr