Την ώρα που η κυβέρνηση επενδύει οικονομικά στο άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί για τις 14 Μαΐου, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα στοχευμένο οικονομικό πακέτο στήριξης στις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού.
Σήμερα (27/3), μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψει η οικονομία στην ανάκαμψη. Για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων είπε ότι «υπάρχουν η επιδότηση παγίων δαπανών, το πρόγραμμα “Γέφυρα ΙΙ” και υπάρχει και ένα στοχευμένο πρόγραμμα που ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης» διευκρινίζοντας ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.
Ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι θα υπάρξουν και τον Απρίλιο οι αναστολές συμβάσεων. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διευκρινίσεις για όλα αυτά μεταξύ των οποίων και για τη μείωση των ενοικίων.
Οι απώλειες
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το πακέτο για την επανεκκίνηση τουρισμού και εστίαση θα αγγίζει τα 3 δισ, ευρώ.
Με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην έναρξη της θερινής περιόδου, ο τουριστικός τομέας είναι ο κλάδος που έχει δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα από τη συνεχιζόμενη πανδημία, με τον κύκλο εργασιών των ελληνικών ξενοδοχείων σχεδόν να μηδενίζεται στο τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου 2020. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο καλύτερο δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου σημείωσε πτώση της τάξης του 60%. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον κλάδο των καταλυμάτων (67,5%), με τον τζίρο να περιορίζεται την πρώτη χρονιά της πανδημίας σε μόλις 2,18 δισ. ευρώ από 6,72 δισ. ευρώ το 2019.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην εστίαση, η οποία οδεύει προς τον έκτο συνεχή μήνα αναστολής λειτουργίας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος καταποντίστηκε κατά 2,3 δισ. ευρώ το 2020 σε σχέση με το 2019. Εκτιμάται δε, ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου είναι σε αναστολή εργασίας, με τις θέσεις αυτές να βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων και κρούουν καμπανάκι κινδύνου για λουκέτα κυρίως μετά το καλοκαίρι.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Στην εστίαση και στον τουρισμό θα στοχεύσουν τρία νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία θα διατεθούν στις επιχειρήσεις μετά την επαναλειτουργία τους προκειμένου να χρησιμεύσουν ως κεφάλαιο κίνησης για μια σειρά επιλέξιμων δαπανών.
Ειδικότερα, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επεξεργάζονται δύο χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω ΕΣΠΑ με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις. Μάλιστα, βασικό μέτρο στήριξης αναμένεται να είναι ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω ΕΣΠΑ, ως κεφάλαιο επανεκκίνησης, το οποίο θα έχει τη μορφή επιδότησης και όχι δανείου.
Επιπλέον υπό εξέταση είναι ένα ακόμη πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ το οποίο αφορά την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια αποστειρωτών αέρα, έτσι ώστε να μπορέσουν με ασφάλεια, ειδικά από το φθινόπωρο και έπειτα, να λειτουργήσουν και τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους. Το τρίτο πρόγραμμα είναι και το πλέον περίπλοκο και, όπως αναφέρουν τα εν λόγω στελέχη, αναζητούνται ήδη προτάσεις και λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα προγράμματα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν, εκτός απροόπτου, έως τις αρχές Απριλίου, θα αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα του μίγματος των παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει ακόμη την επέκταση της απαλλαγής από τα ενοίκια, τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, την παράταση στις επιταγές, καθώς και τη νέα αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (κυρίως των δόσεων ρυθμίσεων) και για τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων που λήγουν. Αν και η ΠΟΕΣΕ ζήτησε παράταση των εν λόγω μισθώσεων για δύο χρόνια και απαγόρευση εξώσεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει παράταση ισόχρονη με την αναστολή λειτουργίας της πληττόμενης επιχείρησης. Εάν, για παράδειγμα, μια επιχείρηση έχει μείνει κλειστή με κυβερνητική εντολή για έξι μήνες, η επαγγελματική μίσθωση θα παρατείνεται για έξι ακόμη μήνες μετά τη λήξη της.
Εξάλλου η κυβέρνηση στηρίζει και το αίτημα της ΠΟΕΣΕ για απαλλαγή των επιχειρήσεων από φόρους και τέλη προς τους δήμους για το διάστημα που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, απαλλαγή που έχει μεν θεσπισθεί, αλλά απαιτεί τη λήψη σχετικών αποφάσεων και από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές.
Πηγή