Διαβάστε για ποιο λόγο πέντε απρόσμενα τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων προκαλούν φούσκωμα. Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε. Τι λέει μια αμερικανίδα ειδικός.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί νιώθετε φούσκωμα μετά το φαγητό, παρότι δεν έχετε φάει πάρα πολύ; Η αιτία μπορεί να είναι μερικά τρόφιμα και ροφήματα (ή τα συστατικά τους), ορισμένα από τα οποία είναι εντελώς απρόσμενα.

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dr. Anna Taylor, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, όλοι ξέρουμε πως στις πιθανές διατροφικές αιτίες που έχει το φούσκωμα συμπεριλαμβάνονται:

  • Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο
  • Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές κ.λπ.
  • Τα κρεμμύδια

Υπάρχουν, όμως, και μερικές άλλες διατροφικές αιτίες, οι οποίες δεν είναι και τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό. Η Dr. Taylor εξηγεί ποιες είναι και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτές.

Το πολύ αλάτι

Όταν καταναλώνουμε αλμυρά τρόφιμα, ο οργανισμός κατακρατά τα υγρά που περιέχει η τροφή μας, με συνέπεια το φούσκωμα. Για να το αποφύγουμε, δεν αρκεί να σταματήσουμε να προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας.

Όπως εξηγεί η ειδικός, το περισσότερο αλάτι στη σύγχρονη διατροφή προέρχεται από «κρυφές» πηγές του εμπορίου. Μία από τις κυριότερες είναι το ψωμί που τρώμε. Μελέτες έχουν δείξει ότι από αυτό προέρχεται το σχεδόν 40% του άλατος που καταναλώνουμε καθημερινά.

Πολύ αλάτι περιέχουν επίσης τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα φαγητά. Την περιεκτικότητά τους σε αλάτι (ή νάτριο) αναγράφουν στη συσκευασία τους. Για να μην θεωρούνται πολύ αλμυρά, πρέπει να περιέχουν κάτω από 1 γρ. αλάτι (ή 400 mg νάτριο) ανά 100 γρ. τροφίμου. Όσο λιγότερο περιέχουν, τόσο το καλύτερο.

Βελτίωση στο φούσκωμα, λοιπόν, μπορεί να δείτε αν κάνετε μια δραστική αλλαγή στην διατροφή σας, όπως το να αγοράζετε ψωμί χωρίς προσθήκη άλατος.

Τα πολλά λιπαρά

Τα πλούσια σε λίπη τρόφιμα προκαλούν μερικές φορές φούσκωμα, επειδή είναι δύσπεπτα. Είναι λοιπόν προτιμότερο αντί για ένα πλούσιο σε λίπη γεύμα (όπως τηγανητές πατάτες με κρέας) να τρώτε ένα λίγων λιπαρών (όπως ψητό κοτόπουλο και σαλάτα).

Το ανθρακικό

Η κατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό συχνά οδηγεί σε κατάποση περίσσειας αέρα, με συνέπεια το φούσκωμα. «Ο αέρας αυτός κάπου πρέπει να πάει. Όταν διέλθει από το στομάχι και φτάσει στο λεπτό έντερο, δεν μπορεί να εξωθηθεί με το ρέψιμο. Έτσι αναπτύσσεται φούσκωμα», εξηγεί η Dr. Taylor.

Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε με σκέτο νερό τα ροφήματα με ανθρακικό που καταναλώνετε, συνιστά.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Οι περισσότεροι ενήλικες (το 65% έως 70%) έχουν κάποιου βαθμού δυσανεξία ή δυσαπορρόφηση στη λακτόζη. Πρόκειται για μία διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός αδυνατεί να διασπάσει το σάκχαρο των γαλακτοκομικών (την λακτόζη). Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ή την μειωμένη παραγωγή ενός ενζύμου που λέγεται λακτάση. Το ένζυμο αυτό παράγει το λεπτό έντερο.

Το επακόλουθο είναι να παρουσιάζουν οι πάσχοντες φούσκωμα όταν τρώνε πλούσια σε λακτόζη τρόφιμα, όπως το παγωτό ή το γάλα. Αναλόγως με τη σοβαρότητα της δυσανεξίας, οι πάσχοντες μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, δυσπεψία, αέρια και πόνο στην κοιλιά. Τα συμπτώματα αυτά είναι λιγότερο συχνά όταν οι ασθενείς καταναλώνουν γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, όπως τα τυριά (ιδίως τα μακράς ωρίμανσης).

Μειωμένο κίνδυνο να προκαλέσει συμπτώματα έχει και το γιαούρτι, επειδή είναι προϊόν ζύμωσης.

Οι υδατάνθρακες

Εκτός από τη λακτόζη, υπάρχουν και άλλοι υδατάνθρακες που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Όπως εξηγεί η Dr. Taylor, αν οι υδατάνθρακες που τρώτε (π.χ. δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, ρύζι) είναι ολικής αλέσεως, οι φυτικές ίνες τους μπορεί να σας προκαλέσουν συμπτώματα.

Το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί με τη φρουκτόζη (είναι το φυσικό σάκχαρο που υπάρχει σε φρούτα και μέλι) και με το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (high-fructose corn syrup). Αυτό είναι ένα είδος τεχνητού γλυκαντικού που συχνά προστίθεται σε αναψυκτικά, φρουτοχυμούς, ακόμα και στο ψωμί του εμπορίου. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα το σιρόπι αυτό. Γι’ αυτό τον λόγο, αν το καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να αναπτύξουμε φούσκωμα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα είναι ότι ο οργανισμός αποθηκεύει την περίσσειά τους με τη μορφή του γλυκογόνου. «Το γλυκογόνο είναι ένα είδος υδατάνθρακα που προσελκύει νερό. Επομένως, η υπερκατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί σε κατακράτηση υγρών, η οποία εκδηλώνεται με φούσκωμα», προσθέτει η Dr. Taylor.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν φούσκωμα και εξαιτίας ευαισθησίας στη γλουτένη ή δυσανεξίας (κοιλιοκάκη). Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, τη βρώμη, το κριθάρι και την σίκαλη. Εκτός από το φούσκωμα, οι πάσχοντες μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα (π.χ. διάρροια, ανορεξία, απώλεια βάρους κ.λπ.), διευκρινίζει η ειδικός.

Πηγή