Πολλοί θα αναρωτιέστε, γιατί τόσα πολλά παιδιά πέφτουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτό γίνεται, επειδή είναι μικρόσωμα, δύσκολα τα βλέπουν οι οδηγοί των οχημάτων, ενώ τα ίδια δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου. Σύμφωνα με νέα έρευνα, όμως, τα αίτια είναι διαφορετικά.
Ως δείγμα οι ειδικοί χρησιμοποίησαν πενήντα παιδιά, ηλικίας 6 – 9 ετών, στα οποία φόρεσαν ακουστικά και, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, τους ζήτησαν να πατούν κάποιο κουμπί κάθε φορά, που ακούν ένα αυτοκίνητο να πλησιάζει.
Στην άσκηση, μάλιστα, έπρεπε να πατήσουν τρία διαφορετικά κουμπιά σε διαφορετικές φάσεις: ένα κίτρινο, όταν άκουγαν για πρώτη φορά το όχημα, ένα πράσινο, όταν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα από πού έρχεται το αυτοκίνητο (αριστερά ή δεξιά), και ένα κόκκινο, όταν το όχημα είχε φθάσει.
Ταυτόχρονα ζήτησαν από 30 ενήλικες να κάνουν το ίδιο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ενήλικες άκουγαν για πρώτη φορά το αυτοκίνητο από απόσταση 165 μέτρων, ενώ τα παιδιά μέχρι τα επτά τους χρόνια, μόνο όταν αυτό έφθανε στα 107 μέτρα μακριά.
Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως μόνον το 65% των παιδιών μπορούσαν να προσδιορίσουν την κατεύθυνση, από την οποία πλησιάζει ένα όχημα, ενώ και πάλι καθυστερούσαν να το κάνουν.
Οι επιστήμονες στην έκθεσή τους τόνισαν ότι γνώριζαν πως η ανθρώπινη ακοή ωριμάζει μέχρι την ενηλικίωση, αλλά με αυτήν την έρευνα ήθελαν να αποδείξουν ότι τα παιδιά μέχρι τα εννέα τους χρόνια δεν έχουν την ωριμότητα, που χρειάζεται, ώστε να ξεχωρίσουν τους ήχους και την κατεύθυνση ενός αυτοκινήτου τόσο γρήγορα, ώστε να μην κινδυνεύσουν.
Πηγή: mother.gr