Την επιστροφή των αποζημιώσεων των ενοικίων με πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν ψευδή στοιχεία προκειμένου να λάβουν το αντισταθμιστικά οφέλη από το δημόσιο, θα ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Ταυτόχρονα με τις πληρωμές των αποζημιώσεων, η ΑΑΔΕ ξεκινά πυκνές διασταυρώσεις των στοιχείων που δήλωσαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις καταστρατήγησης των όρων καταβολής των ενισχύσεων. Η προειδοποίηση για τους παραβάτες είναι διπλή.
- Πρώτον ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, θα θεσπιστεί πλαίσιο για την επιστροφή στο Δημόσιο αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως».
- Δεύτερον, η πρόσφατη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για τις δηλώσεις των ενοικίων, στην οποία αναφέρεται ρητώς, ότι, «εφόσον διαπιστωθεί ότι οι «Δηλώσεις Covid» είναι ανακριβείς επιβάλλονται οι κυρώσεις που κατά περίπτωση προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις».
Το «καμπανάκι» για το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ χτύπησε αρκετές φορές, από τον πρώτο κύκλο των διασταυρώσεων των δηλώσεων των ιδιοκτητών, εκμισθούμενων ακινήτων, στις οποίες εντοπίστηκαν λάθη αλλά και σκοπιμότητες, με στόχο να ξεγελάσουν την εφαρμογή.
Μεταξύ άλλων υπήρξαν αιτήσεις λήψης αποζημίωσης για μειωμένα ενοίκια, αλλά για ακίνητα τα οποία ήταν ξενοίκιαστα ή ακίνητα τα οποία δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στο Ε9 ή είχε λήξει η μίσθωση ή ο ενοικιαστής δεν ήταν δικαιούχος μείωσης.
Στην τελευταία περίπτωση ίσως μάλιστα ο ενοικιαστής να μην γνώριζε ότι ο ιδιοκτήτης ζήτησε αποζημίωση από το Κράτος καθώς, ενδεχομένως δεν του μείωσε το ενοίκιο.
Όλα αυτά, καθώς και άλλες περιπτώσεις τίθενται στο μικροσκόπιο εκτεταμένων διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ μέσω του Taxisnet και αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων, εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις, θα βρεθούν προ εκπλήξεων.
Επισημαίνεται ότι στις νέες αιτήσεις για τη λήψη των αποζημιώσεων ενοικίων που υποβάλλονται είτε για τους πρώτους μήνες του 2021 είτε αναδρομικά από τον Μάρτιο του 2020, η ηλεκτρονική εφαρμογή του Τaxisnet θα διενεργεί αυτομάτως ειδικούς ελέγχους αξιοπιστίας των αναγραφόμενων στις δηλώσεις, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη στην εφαρμογή.
Όσοι δε, έχουν εκκρεμότητες με αδήλωτες μισθώσεις στην ειδική εφαρμογή του taxisnet ή με διαφορές στο αναγραφόμενο και στο πραγματικό ύψος του ενοικίου, οφείλουν να τα διορθώσουν, πριν υποβάλλουν την αίτηση για τη λήψη της αποζημίωσης.
Συγκεκριμένα, όταν στη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» έχει δηλωθεί μισθωτής ο οποίος δεν ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις (με βάση τον ΚΑΔ που έχει δηλώσει) και δεν υπάρχει αναστολή σύμβασης εργασίας/ναυτολόγησης του μισθωτή/συζύγου/μέλους συμφώνου συμβίωσης, εφόσον από τον επανέλεγχο επιβεβαιωθεί η εν λόγω εικόνα, η «Δήλωση covid» δεν γίνεται δεκτή.
Επίσης, όταν η δήλωση αφορά σε ακίνητο που έχει δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη και ο μισθωτής δεν ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις με βάση τους Κ.Α.Δ. που έχει δηλώσει. Εφόσον από τον επανέλεγχο επιβεβαιωθεί η εν λόγω εικόνα η «Δήλωση covid» δεν γίνεται δεκτή.
Πηγή