Επανδρωμένο βαθυσκάφος που καταδύθηκε το 2019 στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών έγραψε ξανά ιστορία με την επίσκεψή του στο βαθύτερο γνωστό ναυάγιο, ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό που βυθίστηκε έξω από τις Φιλιππίνες τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τμήμα του ναυαγίου του USS Johnston εντοπίστηκε και βιντεοσκοπήθηκε το 2019 από ρομποτικό υποβρύχιο, όμως το μεγαλύτερο μέρος του πλοίου βρισκόταν πιο βαθιά από ό,τι μπορούσε να φτάσει το ρομπότ.
Το βαθυσκάφος DSV Limiting Factor της αμερικανικής εταιρείας Triton, με κύτος από τιτάνιο πάχους 9 εκατοστών, ήταν ένα από τα ελάχιστα υποβρύχια του κόσμου που μπορούσε να το φτάσει σε βάθος 6,4 χιλιομέτρων.
Οι εικόνες που συλλέχθηκαν στη διάρκεια μιας σειράς αποστολών δείχνουν ότι το αντιτορπιλικό διατηρείται σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση.
«Στο βάθος όπου βρίσκεται το ναυάγιο το οξυγόνο είναι λιγοστό, και, παρόλο που υπάρχει μια ελαφρά μόλυνση από τη θαλάσσια ζωή, το πλοίο δείχνει αξιοθαύμαστα άθικτο, με εξαίρεση τις ζημιές που είχε υποστεί στην άγρια μάχη» δήλωσε σύμφωνα με το BBC ο Βίκτορ Βέσκοβο, επικεφαλής της αποστολής.
Το USS Johnston βυθίστηκε στη ναυμαχία του Σαμάρ το 1994 όταν δέχτηκε επίθεση από μεγάλο ιαπωνικό στόλο. Από τα 327 μέλη του πληρώματος, μόνο 141 σώθηκαν.
«Οι πυργίσκοι των πολυβόλων βρίσκονται ακριβώς εκεί όπου έπρεπε να βρίσκονται και είναι στραμμένα προς την κατεύθυνση προς την οποία πιστεύουμε ότι έπρεπε να σκόπευε, καθώς συνέχιζαν να πυροβολούν μέχρι που το πλοίο βυθίστηκε» ανέφερε ο Βέσκοβο.
«Είδαμε επίσης ότι οι θέσεις για τις τορπίλες στο μέσο του πλοίου ήταν άδειες επειδή όλες οι τορπίλες είχαν εκτοξευτεί κατά των Ιαπώνων» πρόσθεσε.
Συνεπιβάτης του Βέσκοβο σε μια από τις καταδύσεις ήταν ο Παρκς Στίβενσον, ιστορικός που ειδικεύεται στα ναυάγια, ο οποίος συνεχίζει τώρα την εξέταση του οπτικού υλικού για να ρίξει φως σε αυτό το επεισόδιο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ομάδα άφησε κοντά στο ναυάγιο στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων, αν και δεν εντοπίστηκαν καθόλου ανθρώπινα λείψανα ή ρουχισμός.
Το 2019, το DSV Limiting Factor καταδύθηκε στην Τάφρο των Μαριανών έξω από τις Φιλιππίνες και κατέρριψε το ρεκόρ της βαθύτερης επανδρωμένης κατάδυσης στα 10.925 μέτρα.
Ένα μήνα νωρίτερα είχε επισκεφθεί και το ναυάγιο του Τιτανικού.
Μόνο πέντε επανδρωμένα βαθυσκάφη έχουν καταδυθεί μέχρι σήμερα στην Τάφρο των Μαριανών –το πρώτο ήταν το θρυλικό υποβρύχιο Trieste το 1960.