Οι γάτες, και δη οι στειρωμένες, έχουν την τάση όσο περνάει η ηλικία να βάζουν κιλά. Αν εμείς τις αφήσουμε να τρώνε, αυτές θα τρώνε και τα κιλά θα αυξάνονται. Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που η γάτα του έχει ξεπεράσει τα 10 κιλά. Και όλοι γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες γάτες των φίλων μας, ενδέχεται και η δική μας, να είναι ασήκωτες.

Σύμφωνα με την Ένωση για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας των Ζώων, οι παρακάτω μέσοι όροι αντιστοιχούν σε υγιείς γάτες.

 Μην ξεχνάτε ότι τα παραπανίσια κιλά σε ένα μικρό ζώο όπως η γάτα, δρουν πολύ διαφορετικά από ότι σε εσάς. Σ’ ένα τόσο μικρό ζώο ακόμα και λιγοστό παραπανίσιο βάρος, μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία. Αν το θέμα σάς απασχολεί, συζητήστε το καλύτερα με τον κτηνίατρο. 

 

   Πριν της αρχίσεις δίαιτα

– Αν πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι η γάτα σας υπέρβαρη, τότε μάλλον είναι. Κανονίστε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Εκείνος θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το πρόβλημα βάρους και θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα πρόγραμμα για να ξαναβρεί η γατούλα τη χαμένη της φόρμα.

–Τα προβλήματα βάρους στις γάτες αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο με αυτά των ανθρώπων. Τα περιττά κιλά συσσωρεύονται αν προσλάβουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίνε και είναι πιο κοινά σε οικόσιτες γάτες παρά σε ζώα που περνάνε αρκετό χρόνο έξω. Για να βοηθήσετε τη γάτα σας να χάσει βάρος, μειώστε τις θερμίδες που καταναλώνει και ενθαρρύνετέ τη να είναι πιο δραστήρια.

–Δεν είναι εύκολο να κάνετε μια γάτα να ασκηθεί αλλά μπορείτε να την κινητοποιήσετε μέσα από το παιχνίδι. Παίξτε μαζί της με διάφορα παιχνίδια ή προτρέψτε τη να κυνηγήσει το φως ενός φακού σε όλο το δωμάτιο.

–Μην περιμένετε να δείτε θεαματικά αποτελέσματα σύντομα. Η υγιής απώλεια βάρους πραγματοποιείται αργά. Ρωτήστε τον κτηνίατρο πόσο βάρος ακριβώς χρειάζεται να χάσει η γάτα σας και πόσο χρόνο θα πάρει.

govastileto.gr

Πηγή