Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr


Η δίψα για την αλήθεια σε αλλοτινές εποχές ήταν τεράστια. Έτσι μετά την Ανάσταση του Χριστού ο χριστιανισμός επεκτάθηκε πολύ γοργά σε όλη την Ευρώπη και έφτασε ήδη από τον 2ο αιώνα και στην Μεγ. Βρετανια.

Βέβαια δεν άργησαν οι αιρέσεις να ταλανίσουν τις κατά τόπους χριστιανικές κοινότητες.

Έτσι και η Μεγάλη Βρετανία υπέπεσε στην αίρεση των πελαγιανιστών έως ότου τον 5ο αιώνα ένας έμπιστος ιερωμένος του τότε Πάπα με καταγωγή από την Γαλλία κατάφερε να τον πείσει (τότε δεν είχε επέλθει ακόμη το σχίσμα) να αποστείλει το 429 μ.Χ., τους αγίους επισκόπους Γερμανό της Ωξέρ και Λούπο της Τρουά, οι οποίοι κατόρθωσαν να εξαφανίσουν την αίρεση με τη συστηματική και επίμονη ιεραποστολή στην Μεγ. Βρετανία.

Δύο χρόνια μετά ο έμπιστος του Πάπα και Άγιος της Εκκλησίας μας χειροτονείται επίσκοπος και αποστέλλεται ως πρώτος επίσκοπος Ιρλανδίας και Σκωτίας με σκοπό να στηρίξει το εκεί έργο και να εδραιώσει ξανά τον χριστιανισμό.

Στην ιστορία πέρασε με το προσωνύμιο ισαπόστολος για το τρανό έργο του στα βόρεια της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην Ιρλανδία έφτασε μαζί με μαθητές του- συνοδούς και διέμεινε για έναν χρόνο καταφέρνοντας να αποτελέσει τον λίθο πάνω στον οποίο βασίστηκε μετέπειτα ο Άγιος Πατρίκιος ο απόστολος της Ιρλανδίας.

Έπειτα μετέβηκε με κάποιους από αυτούς τους μαθητές του στην σημερινή Σκωτία στην οποία έζησε για 19 χρόνια έως την οσιακή του κοίμηση το 450 μ.Χ. καταφέρνοντας να εδραιώσει ξανά την ορθοδοξία στην περιοχή και να τους απομακρύνει από την πλάνη.

Ποιος ήταν αυτός; Ο Άγιος Παλλάδιος, άγνωστος μεν στον ελλαδικό χώρο αλλά ουσιαστικός εδραιωτής του χριστιανισμού στην Σκωτία και στην Ιρλανδία.

Ακόμη και σήμερα σώζεται ο ναός στον οποίο λειτουργούσε για αυτά τα 19 χρόνια στην Σκωτία και αναφέρονται μυριάριθμα θαύματα του από όσους ανά τους αιώνες προσέτρεξαν να ασπασθούν τα τίμια λείψανα του και να ζητήσουν τις μεσιτείες του.

Ο ναός του στο Fordun της Σκωτίας όπου λειτουργούσε τότε και αποτέλεσε την έδρα της Επισκοπής του, πλέον είναι κάτω από το έδαφος ενώ πάνω από αυτόν σώζονται ερείπια ενός μεταγενέστερου ο οποίος είχε χτισθεί πάνω από τον ναό του Αγίου Παλλάδιου.

Ο άγιος αυτός τιμάται από ανατολή και δύση σήμερα 6 Ιουλίου παρότι εμείς εδώ στον ελλαδικό χώρο ίσως δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξη του…..είναι Άγιος μας, Άγιος που ικετεύει και μεσσιτεύει στον Χριστό για εμάς και είναι ένας ακόμη από τους “άγνωστους” στο ευρύ κοινό Άγιος.

Ένας άγιος μιας άλλης περιοχής που σίγουρα αν μελετήσουμε με λεπτομέρεια τα στοιχεία του βίου του θα μας εντυπωσιάσει αλλά και θα μας παραδειγματίσει για την θερμή πίστη του.

Την πίστη του, την οποία μεταλαμπάδευσε (δεν προσηλύτισε διότι ο χριστιανισμός δεν προσηλιτίζει αλλά παραδειγματίζει με το βίωμα του κάτι που ίσως δεν είναι γνωστό σε εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας μας οι οποίοι πριν λίγες ημέρες μιλώντας για τον Απόστολο τον Εθνών αναφέρθηκαν σε προσηλυτισμό από μέρους του και το πιο θλιβερό είναι ότι ρασοφόροι μπροστά στο άκουσμα αυτό δεν αντέδρασαν) σε όσους διψούσαν για την Αλήθεια.

Και να ξέρεις η Αλήθεια αδελφέ μου είναι θελκτική μα συνάμα για να την δεις και να την βιώσεις θα πρέπει να σβήνεις καθημερινά τον εγωισμό σου.

Έτσι όπως έκαναν και οι πιστοί που ακολούθησαν τον Άγιο Παλλάδιο στην Σκωτία. Τις μεσιτείες του να έχουμε ώστε κι εμείς να βιώνουμε Χριστό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

agrinio24.gr