Οι εκτιμήσεις για την αγορά ακινήτων από όπου και εάν προέρχονται, εγχώριους και διεθνείς οικονομικούς αναλυτές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οίκων αναλύσεων, είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν συγκλίνουσες και κάνουν λόγο για αλλαγή σελίδας. Σε μία αγορά που βίωσε τη δεκαετή κρίση με πτώση εργασιών γενικότερα σε όλους τους συνδεδεμένους με αυτήν κλάδους, η εικόνα έχει πλέον αλλάξει και κινείται με ανοδικούς ρυθμούς.

Η ανοδική τάση αποτυπώνεται πλέον όχι μόνον στις εκτιμήσεις αλλά και σε στοιχεία που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα και δημοσιοποίησε στα μέσα της εβδομάδας η Τράπεζα της Ελλάδος, εκτιμάται ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 7,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2020 διαμορφώθηκε σε 4,3% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ για το 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5%.

Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ήταν 7,6% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών και 8,2% για τα παλαιά, δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε αύξηση των τιμών των νέων διαμερισμάτων κατά 4,5% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4,1% και 6,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχα τρίμηνα του 2020. Για το 2020, οι τιμές για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,8% και 4,2% αντίστοιχα.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 ήταν 9,8% στην Αθήνα, 8,7% στη Θεσσαλονίκη, 5,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 η μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 6,7% και 8,3% αντίστοιχα στην Αθήνα, 4,6% και 5,4% στη Θεσσαλονίκη, 2,1% και 4,4% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,3% και 3,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2020, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2019 ήταν 7,8%, 5%, 0,2% και 1,8% αντίστοιχα.

Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 8,3% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2021 η αντίστοιχη μέση ετήσια αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις αστικές περιοχές ήταν 4,4% και 6,4%, ενώ για το 2020 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 4,7%.

Περιοχές στις οποίες γίνονται έργα υποδομής ή ανάπλασης, η αύξηση τιμών αναμένεται να είναι μεγαλύτερη

Η ανοδική αυτή τάση θα συνεχιστεί; Αφορά όλες τις περιοχές; Εάν όχι ποιες θα έχουν μεγαλύτερη άνοδο;

Η Σταυρούλα Βαμβακά, πρόεδρος της newdeal real estate group αναφέρει ότι έχουμε μπει σε μία ανοδική καμπύλη τιμών εδώ και μια τριετία -όπως και σε όλη την Ευρώπη- η οποία επιβραδύνθηκε στο πρώτο κύμα πανδημίας αλλά δεν ανεκόπη, λόγω των κεντρικών πολιτικών για παροχή ρευστότητας και οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Σε αυτήν τη νέα τροχιά θα διακρίνουμε περιόδους μεγαλύτερης ή μικρότερης αύξησης τιμών των ακινήτων που θα εξαρτώνται από την αύξηση του ΑΕΠ , αλλά και άλλους παράγοντες (π.χ. φόροι, γραφειοκρατία, διεθνές επενδυτικό κύμα, golden visa κ. ο. κ.)», εκτιμά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος της newdeal real estate group.

Η κυρία Βαμβακά προσθέτει επίσης ότι «είναι λογικό περιοχές στις οποίες γίνονται έργα υποδομής (π.χ. μετρό) ή ανάπλασης (π.χ. Ελληνικό) η αύξηση τιμών να είναι να μεγαλύτερη. Αντίθετα, περιοχές οι οποίες είναι λιγότερο “trendy” από Έλληνες και ξένους επενδυτές οι επιδόσεις τιμών θα είναι χαμηλότερες.

Παράλληλα, στην αγορά εμφανίζεται μια νέα γενιά νεόδμητων. Σε κάποιες περιοχές θα συμπιέσουν τις τιμές των ακινήτων παλαιότητας, ενώ σε κάποιες άλλες θα τις τραβήξουν προς τα επάνω. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι βέβαιο ότι δε θα γυρίσουμε σε τιμές βαθιάς κρίσης όπως της προηγούμενης περιόδου».


Πηγή