Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει να πωλείται ελεύθερα ελεφαντόδοντο στην περίπτωση που είχε αποκτηθεί πριν από το 1947. Το υλικό ή τα προϊόντα από φίλντισι που αποκτήθηκαν από το 1947 μέχρι το 1990 μπορούν να πωλούνται μόνο αν συνοδεύονται από κυβερνητικά πιστοποιητικά. Η πώληση ελεφαντόδοντου που αποκτήθηκε μετά την παγκόσμια απαγόρευση της διακίνησής του είναι παράνομη.
Ωστόσο, η οργάνωση Avaaz μπόρεσε να αγοράσει πάνω από 100 κομμάτια ή αντικείμενα από ελεφαντόδοντο σε 10 χώρες της ΕΕ, τα οποία κατόπιν υποβλήθηκαν σε ραδιοχρονολόγηση στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι το 75% του υλικού χρονολογείται πριν από το 1947, αλλά το 20% είναι ελεφαντόδοντο που αποκτήθηκε μετά το 1989.
Πολλοί έμποροι αξιοποιούν τη διάταξη που επιτρέπει τις ελεύθερες αγοραπωλησίες παλιού ελεφαντόδοντου για να αποκτούν ή να πωλούν νεότερο, τροφοδοτώντας την αγορά και δημιουργώντας κίνητρο για να φονεύονται ελέφαντες ώστε να τους αποσπώνται οι χαυλιόδοντες, τόνισε η Avaaz.
Μολονότι η ΕΕ απαγόρευσε τις εξαγωγές ακατέργαστου ελεφαντόδοντου το 2017, οι εγχώριες αγοραπωλησίες- που έχουν τεθεί εκτός νόμου στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ -επιτρέπονται στην Ευρώπη.
Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απηύθυνε έκκληση να απαγορευτεί τελείως κάθε αγοραπωλησία ελεφαντόδοντου εντός των χωρών μελών.
«Ελεφαντόδοντο που έχει αποκτηθεί παράνομα, από λαθροθήρες, συχνά φθάνει στη νόμιμη αγορά, μετατρέποντας τους ελέφαντες σε πολύ προσοδοφόρο στόχο για τους λαθροθήρες», τόνισε το ΕΚ σε ανακοίνωσή του.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι η καταπολέμηση της λαθροθηρίας και της διακίνησης ελεφαντόδοντου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου δράσης της ΕΕ εναντίον της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών και ότι μελετά το τρέχον διάστημα τα επόμενα βήματα.