Τα νήπια θέλουν να γίνονται όλο και πιο ανεξάρτητα κάθε μέρα. Αυτή η ανεξαρτησία εμφανίζεται σε όλες τις πτυχές της ζωής τους από το να θέλουν να ντύνονται μόνοι τους και να επιλέγουν τι θέλουν να φάνε, όταν θέλουν να το φάνε. Αν και μπορεί να μην είναι η πιο βολική ώρα όταν θέλουν να φάνε, τα παιδιά ακούν τι θέλει το σώμα τους μέσω της διαισθητικής διατροφής, κάτι που οι περισσότεροι ενήλικες έχουν ξεχάσει πώς να κάνουν. Τα νήπια «ακούν», όπως μας λένε οι ειδικοί τα διατροφικά τους ένστικτα.

Γιατί να εμπιστευτείτε τα διατροφικά ένστικτα των νηπίων

Μερικοί από τους βασικότερους λόγους, περιλαμβάνουν:

Τα νήπια ξέρουν πότε πεινούν

Τα νήπια δεν έχουν ακόμη συνδέσει τα συναισθήματα με το φαγητό. Ως εκ τούτου, θα θέλουν να τρώνε όταν το σώμα τους χρειάζεται καύσιμα.

Η ώρα που τα νήπια πεινούν μπορεί να μην συμπίπτει πάντα με την ώρα του φαγητού. Αν και αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό για τους γονείς, αν ακούν τα νήπια, προσφέροντάς τους φαγητό όταν πεινούν, θα τους ενσταλάξετε το διαισθητικό φαγητό. Και όταν συμβαίνει αυτό, γεννιέται μια υγιής σχέση με το φαγητό.

Τα νήπια γνωρίζουν αν χόρτασαν

Όταν τα νήπια έχουν φάει, είτε ένα μεγάλο γεύμα είτε όχι, πιθανότατα να έχουν χορτάσει πράγματι, αν αυτό σας λένε, μας λένε οι ειδικοί. Επειδή τα νήπια ακούν το σώμα τους, ξέρουν πότε πεινούν και πότε όχι. Ως εκ τούτου, τις ημέρες που δεν τρώνε πολύ, είναι πιθανό να φάνε περισσότερο για να αναπληρώσουν τη διατροφή που τους χάθηκε.

Αν τους επιτραπεί να ακολουθήσουν τα ένστικτα της πείνας τους, τα νήπια θα αποκτήσουν μια υγιή σχέση με το φαγητό και θα σταματήσουν να τρώνε όταν χορτάσουν αντί να συνεχίσουν να τρώνε γιατί αυτό τους είπαν καθώς μεγάλωναν να κάνουν.

Δεν υπάρχει «καλό» και «κακό» φαγητό

Τα νήπια βλέπουν το φαγητό ως έναν τρόπο να σταματήσουν το στομάχι τους να γουργουρίζει και έναν τρόπο να τους δώσει την ενέργεια να κάνουν τις δραστηριότητες που θέλουν να κάνουν.

Δεν το βλέπουν ως «καλό» ή «κακό» φαγητό. Αντίθετα, είναι το φαγητό με το οποίο τους αρέσει ή δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαγητό δεν έχει και δεν πρέπει να αποκτήσει για τα παιδιά «ηθική αξία». Αντίθετα, θα πρέπει να θεωρηθεί ως κάτι που πρέπει να καταναλώνει με μέτρο.

Και αν τα νήπια διδάσκονται αυτό από μικρή ηλικία, καθώς μεγαλώνουν και αναγνωρίζουν ότι τίποτα δεν είναι απαγορευτικό και ότι όλα πρέπει να τα απολαμβάνουν, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να δουν το φαγητό ως οτιδήποτε άλλο από αυτό που στην πραγματικότητα είναι.

Πηγή