Παρά τη γενναία προσπάθεια για τακτοποίηση των υποχρεώσεών της, η Μπαρτσελόνα παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο στην τελευταία έκθεση της La Liga ύψους 144 εκατομμυρίων ευρώ και είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Ισπανία που υπερβαίνει το salary cap. Εντυπωσιακό πλεόνασμα 739 εκατ. ευρώ για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η προσπάθεια του Τζουάν Λαπόρτα να βάλει σε μία τάξη τον χαοτικό λογαριασμό της Μπαρτσελόνα αποδίδει αργά και σταθερά. Οι Μπλαουγκράνα σύναψαν δάνειο με την Goldman Sachs ύψους 525 εκατομμυρίων ευρώ και με ορίζοντα 15 ετίας για την αποπληρωμή του, γεγονός που βοήθησε στη ρευστότητα και στο να αντιμετωπιστεί το υπέρογκο χρέος του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Αγωνιστικά η ομάδα του Τσάβι ενισχύθηκε σημαντικά στο χειμερινό παζάρι (Φεράν Τόρες, Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, Αντάμα Τραορέ, Ντάνι Άλβες), ενώ λίγους μήνες πριν υπήρχε αμφιβολία για το αν και πώς θα μπορούσε να ολοκληρώσει μεταγραφές.

Αυτή η αντίφαση αποτυπώθηκε, όμως, στο μπάτζετ των Καταλανών. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της La Liga, η οποία παρουσιάζει την ισορροπία ανάμεσα στο μισθολογικό όριο και τα έξοδα της ομάδας για μισθούς σε παίκτες και προσωπικό, η Μπαρτσελόνα είναι η μοναδική που παρουσιάζει έλλειμμα από τις ομάδες της 1ης και της 2ης κατηγορίας.

Πρόκειται με άλλα λόγια για το «salary cap» κάθε συλλόγου και το κατά πόσο το έχει υπερβεί ή όχι. Στην περίπτωση των Μπλαουγκράνα, το πρόσημο είναι αρνητικό και φτάνει το ποσό των 144 εκατομμυρίων ευρώ! Την ίδια ώρα, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει εξοικονομήσει 739 εκατομμύρια ευρώ χάρη στη μεταγραφική λιτότητα της τελευταίας διετίας και την πρόσφατη συμφωνία για το νέο «Μπερναμπέου» που θα της αποφέρει περί 440 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι μεταγραφές του χειμερινού παζαριού αναπόφευκτα επηρέασαν τις ισορροπίες, καθώς το περασμένο καλοκαίρι η Μπάρτσα είχε παρουσιάσει θετικό πρόσημο 97 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα κι αυτή η τιμή, όμως, δεν ήταν ικανή για να μπορέσει η Μπαρτσελόνα να κρατήσει τον Λιονέλ Μέσι με νέο συμβόλαιο, σε μιά περίοδο που η διοίκησή της προσπαθούσε να κρατηθεί στον «αφρό» και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα για την αγωνιστική περίοδο 2021/22.

Παρ’ όλα αυτά, το υψηλό έλλειμμα της τελευταίας έκθεσης δεν είναι σε καμία περίπτωση καταδικαστικό για τη Μπαρτσελόνα. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της La Liga, Χαβιέρ Γκόμεθ, «το έλλειμμα της Μπάρτσα σημαίνει ότι σημειώθηκαν περισσότερες απώλειες από έσοδα, απ’ ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός στην αρχή της σεζόν. Το αρνητικό πρόσημο δεν σημαίνει τίποτα για τη φετινή σεζόν. Σημαίνει ότι το μπάτζετ θα είναι περισσότερο περιορισμένο τις επόμενες σεζόν, εκτός αν υπάρξουν κέρδη κεφαλαίου και άλλα έσοδα».

Μπορεί, λοιπόν, να έχει υπερβεί το μπάτζετ στα μισά της περιόδου, αλλά ο Τζουάν Λαπόρτα και η Μπαρτσελόνα έχουν βάσιμες ελπίδες ότι το σκηνικό θα ανατραπεί μέχρι το τέλος της σεζόν και την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου. Μέχρι τότε, ο σύλλογος «τρέχει» για να βρει τη χρυσή τομή με τη CVC, συμφωνία η οποία θα της αποφέρει περί τα 270 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και για να ολοκληρώσει την πώληση του 49% των «Barca Studios», η οποία θα της αποφέρει 300 εκατομμύρια ευρώ! Αν προσθέσει κανείς και τυχόν μεταγραφές που θα διευθετηθούν αυτόματα με την έναρξη του θερινού παζαριού, όπως ενδεχομένως του Φιλίπε Κουτίνιο ή του Φρανσίσκο Τρινκάο, τότε ο καταλανικός σύλλογος πιθανότατα θα επανέλθει σε θετικά επίπεδα, τα οποία θα του επιτρέψουν να προχωρήσει τη μεταγραφή του Έρλινγκ Χάαλαντ.




Πηγή