Η αύξηση των μισθών – μετά τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων – αποτελεί το άλλο σκέλος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Η επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία «θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2%», όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εντάσσεται στο γενικότερο κυβερνητικό σχέδιο ανάσχεσης των συνεπειών της ακρίβειας και ενίσχυσης του εργατικού εισοδήματος.
«Οι μισθοί στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, ακόμα χαμηλοί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στο μήνυμά του, προσθέτοντας ότι «η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα».
Η διαπίστωση αυτή έγινε έναν μόλις μήνα πριν τη 15η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.
Ταυτοχρόνως, η κυβερνητική κατεύθυνση για αυξήσεις των αμοιβών εκφράζεται από το σύνολο των παραγόντων του Μεγάρου Μαξίμου και έχει ως αποδέκτες τον επιχειρηματικό κόσμο και τις επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστική είναι η προτροπή του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου, συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Πατέλη, ο οποίος ζήτησε από τις επιχειρήσεις «να αυξήσουν τους μισθούς», απαντώντας στις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου ότι δεν βρίσκουν προσωπικό. Τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι περιγράφει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σε έκθεσή του, στην οποία επισημαίνει ότι το 46% των αμειβομένων με τον κατώτατο μισθό ζουν σε συνθήκες στέρησης, ενώ υπολογίζει την απώλεια της αγοραστικής δύναμης, λόγω της αύξησης του τιμαρίθμου τον Ιανουάριο του 2022, σε 12%-14%.
Πηγή