Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον RealFm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή μίλησε μεταξύ άλλων για την ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το 1,1 δισ. ευρώ που θα πέσει στην αγορά είναι συγκεκριμένοι πόροι που πάνε στην τσέπη του πολίτη. Το πόσο θα καλύψουν τις ανάγκες του πολίτη είναι ένα στοιχείο που έχει να κάνει και με την εξέλιξη των γεγονότων το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και προβληματισμός σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, είναι μια εισαγόμενη, εξωγενής κρίση άρα ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς. Καλύψαμε και καλύπτουμε μέρος των απωλειών που απορρέουν από την κρίση. Κατανοούμε την όξυνση των προβλημάτων στο πεδίο της οικονομίας, συναισθανόμαστε την ανάγκη των συμπατριωτών, ζούμε μέσα στην κοινωνία και αντιδρούμε ψύχραιμα και συγκροτημένα όσο μπορούμε να βοηθήσουμε τον πολίτη».

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «1,1 δισ. ευρώ είναι οι παρεμβάσεις που ανακοινώσαμε προχθές. Την Τετάρτη ψηφίζουμε τον νέο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος οδηγεί σε μείωση της επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων των νοικοκυριών κατά επιπλέον 360 εκατ. ευρώ φέτος. Ο πολίτης το ξέρει, αλλά δεν το έχει δει ακόμα στο πορτοφόλι του. Συνολικά τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι 3,7 δισ. ευρώ».

Για την κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης ότι αφήνει τις εταιρείες ενέργειας να έχουν υπερκέρδη και ότι δεν ακολουθεί το παράδειγμα της Ισπανίας, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι «είναι οξύμωρο έως ανεύθυνο να κατηγορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση την κυβέρνηση για μη παρεμβάσεις στον ΕΦΚ στα καύσιμα όταν ήταν το κόμμα που όταν κυβέρνησε αύξησε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ. Το κόμμα που αύξησε φόρους κατηγορεί την κυβέρνηση που συστηματικά μειώνει φόρους γιατί δεν πράττει αυτό».

Όπως εξήγησε «η Ελλάδα πράττει κάτι αντίστοιχο με αυτό που πράττει η Γαλλία. Εμείς κάναμε την επιλογή να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Δηλ. τα μέτρα στα καύσιμα να είναι στοχευμένα, επιδοτώντας τμήμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους στα πρατήρια. Αυτή την πολιτική προτείνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Επίσης έρχεται και η Ε.Ε. και λέει ότι είναι ανεύθυνο να μειώσετε τους φόρους στα καύσιμα γιατί οι μεγαλύτεροι νικητές θα είναι οι πλούσιοι με μεγάλα ρυπογόνα αυτοκίνητα. Άρα κάναμε μια επιλογή… Η επιλογή είναι να βοηθήσουμε το ίδιο ή και περισσότερο στο πετρέλαιο κίνησης diesel σε σχέση με το να μειώναμε τον ΕΦΚ σε αυτή την περίπτωση».

Αναφερόμενος στους παρόχους ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα ζητήματα του προβληματισμού είναι δύο: βοηθούν οι πάροχοι ή δεν βοηθούν; 1,2 δισ. ευρώ έχει δώσει η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ. Και φυσικά παρακολουθούμε τι γίνεται με τα κέρδη των παρόχων και φυσικά θα παρέμβουμε αν υπάρχουν υπερκέρδη. Επίσης υπάρχει πιθανότητα κάποιες εταιρείες παρόχων να έχουν ζημιές αυτή την περίοδο γιατί μπορεί να έχουν σταθερά τιμολόγια. Άρα προμηθεύονται χρηματιστηριακά το ρεύμα πάρα πολύ ακριβά και το πωλούν σε σταθερή τιμή πολύ πιο φθηνά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρέμβουμε αν υπάρχουν υπερκέρδη και κερδοσκοπία».

Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας για τον κατώτατο μισθό

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό και το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να πάει στα 800 ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «η διαδικασία που ακολουθείται, είναι να μην βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Υπάρχουν νόμοι στη χώρα. Υπάρχει άντληση θέσεων από τους φορείς και η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο το επόμενο χρονικό διάστημα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι γενναία αλλά θα πρέπει να είναι και ρεαλιστική. Υπάρχουν φορείς που έχουν μιλήσει για ποσοστά πάνω από 6% και άλλοι που έχουν πει κάτω από 6%. Δύσκολα κάποιος φορέας βγάζει ακραίες τιμές. Διότι πρέπει να είναι και ρεαλιστικές οι αυξήσεις. Πρέπει να επιτευχθούν τρεις στόχοι μαζί. Πρώτον, οι επιχειρήσεις να παραμείνουν εν ζωή, δεύτερον να συνεχίσουμε να μειώνουμε την ανεργία και τρίτον να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Σε ένα νοικοκυριό θα πρέπει και να δημιουργήσουμε νέο εισόδημα και να ενισχύσουμε διαθέσιμο εισόδημα».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας για τον πόλεμο και τις διεθνείς εξελίξεις

«Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο απαιτηθεί, θα τα επαναλάβουμε τα μέτρα, πιθανόν και να τα ενισχύσουμε ανάλογα με τις εξελίξεις, αλλά ευχόμαστε όλοι να έχουμε ένα θετικό σενάριο το επόμενο χρονικό διάστημα. Κανένα κράτος- μέλος της Ευρώπης δεν μπορεί μόνο του να καλύψει το μέγεθος της ζημιάς που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τη ρίζα του προβλήματος ώστε να έρθουν τα κράτη- μέλη μαζί με την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις τους προβλήματος» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

«Η θέση της χώρας, όπως έχει διατυπωθεί από τον Πρωθυπουργό είναι να υπάρχει ένα πλαφόν στις αυξήσεις, σε αυτές τις υπέρογκες αυξήσεις ιδίως στο φυσικό αέριο. Η θέση μας είναι επίσης οι αμυντικές δαπάνες να εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Σήμερα που μιλάμε ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε το 2022 εξαντλήθηκε. Ευελπιστούμε και παλεύουμε να δημιουργήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο το επόμενο διάστημα, ο οποίος θα κατευθυνθεί ξανά στην κοινωνία».

Όπως είπε «είναι ευτυχές που η κυβέρνηση έχτισε με ασφάλεια ταμειακά διαθέσιμα, ύψους 39,5 δισ. ευρώ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για την ασφάλεια της χώρας γιατί ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε και απεριόριστο δημοσιονομικό χώρο. Αν εκταμιεύσουμε πρόσθετους πόρους αυτό σημαίνει δαπάνη και ότι τα περσινά ελλείμματα θα αυξηθούν. Αύξηση ελλειμμάτων σημαίνει ανάγκη χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει αύξηση του κόστους δανεισμού πανευρωπαϊκά ιδίως σε χώρες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα ή που δεν διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα. Αυτοί που εισηγούνται με ευκολία και ανευθυνότητα «ξοδέψτε κι άλλα» ουσιαστικά εισηγούνται να δανειστούμε περισσότερα με αυξημένο κόστος δανεισμού δηλ. να επιβαρύνουμε τους ίδιους τους πολίτες, τους φορολογουμένους».

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ακόμη ότι «μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές. Αυτός ο μειωμένος ΦΠΑ εξαντλείται τον Ιούνιο του 2022. Επιλογή μας και πρόθεσή μας είναι να το επεκτείνουμε έως το τέλος της χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε βρει άλλα 250 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2022. Το 2023 πρόθεση είναι η κατάργηση σε μόνιμη βάση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε όλους τους πολίτες και να μειώσουμε μόνιμα τις εισφορές. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η χρονιά. Υπάρχει το ενδεχόμενο το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης να έχει τους πόρους μετά το καλοκαίρι για να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις».

Σχετικά με τις εκλογές ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «η κυβέρνηση είναι συνεπής σε αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά αλλά και μέσα στις κρίσεις να είμαστε κοντά στην κοινωνία. Δεν παρεκτρέπουμε από τις προτεραιότητές μας ώστε να δημιουργήσουμε υψηλή ανάπτυξη, πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης αλλά και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».


Πηγή