Τα ιγμόρεια είναι κοιλότητες στο κρανίο πίσω από την μύτη, εκεί όπου σχηματίζεται βλέννα. Ο καρκίνος της ρινικής κοιλότητας ή των ρινικών κόλπων είναι ένας σπάνιος καρκίνος που σχηματίζεται σε αυτήν την περιοχή. Διάφοροι τύποι καρκίνου μπορούν να δημιουργηθούν στα ιγμόρεια, αλλά η πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ο καρκίνος της ρινικής κοιλότητας είναι σπάνιος. Αποτελεί περίπου το 3% έως 5% όλων των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτόν τον σπάνιο τύπο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων πιθανών συμπτωμάτων, παραγόντων κινδύνου και επιλογών θεραπείας.

Καρκίνος της ρινικής κοιλότητας: Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου στους ρινικούς κόλπους

Αυτός ο καρκίνος αναπτύσσεται στις ρινικές κοιλότητες στην μύτη σας. Οι καρκίνοι σε αυτή την περιοχή ταξινομούνται με βάση τον τύπο των κυττάρων στα οποία αναπτύσσονται.

Οι περισσότεροι καρκίνοι των κόλπων σχηματίζονται στα επίπεδα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τους ρινικούς κόλπους. Τότε ονομάζεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το αδενοκαρκίνωμα είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου των ρινικών κόλπων. Μαζί, αντιπροσωπεύουν το 60% έως 70% όλων των καρκίνων στη ρινική κοιλότητα.

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος και την έκταση του όγκου. Συχνά εμφανίζονται μόνο στην μία πλευρά και μπορούν να μιμηθούν συμπτώματα λιγότερο σοβαρών καταστάσεων, όπως το κοινό κρυολόγημα, ή μια απλή λοίμωξη.

Καρκίνος της ρινικής κοιλότητας: Πρώιμα συμπτώματα

  • βουλωμένη μύτη
  • ρινορραγία
  • μειωμένη όσφρηση
  • συνεχής καταρροή
  • συνεχής ρινική απόσταξη στο πίσω μέρος του λαιμού

Συμπτώματα που εμφανίζονται αργότερα, εάν οι όγκοι αφεθούν χωρίς θεραπεία

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο όγκος μπορεί να ασκήσει πίεση στο μάτι, στα νεύρα και σε άλλους ιστούς. Έτσι, μεταγενέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • ένα εξόγκωμα στο πρόσωπο, την μύτη, ή τον ουρανίσκο του στόματος
  • πρησμένοι λεμφαδένες στον λαιμό
  • πόνος, ή μούδιασμα του προσώπου, ιδιαίτερα στο πάνω μέρος του μάγουλου
  • μερική απώλεια όρασης
  • επίμονη δακρύρροια στο μάτι
  • πόνος, ή πίεση στο ένα αυτί
  • διογκωμένο μάτι που μοιάζει να προεξέχει

Καρκίνος της ρινικής κοιλότητας: Παράγοντες κινδύνου

Δεν είναι απολύτως γνωστό γιατί αναπτύσσεται ο καρκίνος των ρινικών κόλπων. Θεωρείται ότι ορισμένες γονιδιακές ίσως κάνουν κάποια κύτταρα να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα. Αλλά προς το παρόν, πολύ λίγες γονιδιακές αλλαγές έχουν εντοπιστεί γι’ αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος της ρινικής κοιλότητας δεν παρουσιάζει κληρονομικότητα. Οι γονιδιακές αλλαγές που σχετίζονται με τον καρκίνο των ρινικών κόλπων συνήθως αποκτώνται κατά τη διάρκεια της ζωής.

Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί αναπτύσσεται ο καρκίνος της ρινικής κοιλότητας, έχουν προσδιορίσει ορισμένους παράγοντες κινδύνου:

Κάπνισμα

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου γενικώς για την ανάπτυξη καρκίνων κεφαλής και τραχήλου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος στους ρινικούς κόλπους κατά δύο έως τρεις φορές.

Φύλο

Οι άνδρες άνω των 40 ετών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο των ρινικών κόλπων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία οι άνδρες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να τον αναπτύξουν σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Ο HPV είναι μια ομάδα άνω των 200 ιών, που προκαλούν κονδυλώματα. Οι περισσότερες λοιμώξεις HPV δεν προκαλούν καρκίνο. Ωστόσο, ορισμένες λοιμώξεις HPV υψηλού κινδύνου επιμένουν για πολλά χρόνια. Αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε κυτταρικές αλλαγές, που με την σειρά τους μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Έκθεση σε χημικά

Οι άνθρωποι που εισπνέουν τακτικά ορισμένες χημικές ουσίες στον χώρο εργασίας τους φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Τέτοια χημικά είναι:

  • σκόνη ξύλου (πριονίδια)
  • ράδιο
  • αέριο μουστάρδας
  • σκόνη νικελίου
  • χρώμιο
  • σκόνη από επεξεργασία δερμάτων
  • αλεύρι

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Τα συμπτώματα του καρκίνου των ρινικών κόλπων συχνά συγχέονται με συμπτώματα λιγότερο σοβαρών και πιο κοινών καταστάσεων, όπως η χρόνια ιγμορίτιδα, ή το κρυολόγημα.

Είναι σώφρον να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε πιθανά συμπτώματα καρκίνου των κόλπων, που δεν έχουν προφανή αιτία, ακόμα κι αν είναι απίθανο να οφείλονται σε καρκίνο.

Το να εντοπίσετε τον καρκίνο στα αρχικά του στάδια είναι πολύ σημαντικό. Σας δίνει τις καλύτερες πιθανότητες να τον αντιμετωπίσετε με επιτυχία.

Καρκίνος της ρινικής κοιλότητας: Θεραπευτικές επιλογές

Η θεραπεία για τον καρκίνο των ρινικών κόλπων εξαρτάται από παράγοντες όπως το μέγεθος και η θέση του όγκου εντός του κόλπου, το στάδιο του, η συνολική υγεία σας και ο τύπος του καρκίνου. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική επέμβαση: Ο όγκος μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ενδοσκοπική μικροχειρουργική. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο καρκίνος αφαιρείται από την μύτη σας με ένα ενδοσκόπιο.
  • Ακτινοθεραπεία: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συρρίκνωση ενός όγκου πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ή για τη θανάτωση των κυττάρων που απομένουν μετά τη χειρουργική επέμβαση.
  • Χημειοθεραπεία: Είναι μια χημική φαρμακευτική θεραπεία που χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί να συνδυαστεί με ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνων των κόλπων, όπως το μελάνωμα ή τα σαρκώματα.

Καρκίνος της ρινικής κοιλότητας: Πρόγνωση

Η πρόγνωση για τον καρκίνο των ρινικών κόλπων εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου που έχετε.

Το 5ετές ποσοστό σχετικής επιβίωσης για άτομα με καρκίνους που αναπτύσσονται στη ρινική κοιλότητα ή στα ιγμόρεια είναι 58%. Η προοπτική είναι καλύτερη όταν ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στα ιγμόρεια.

Στάδιο καρκίνου 5ετης σχετική επιβίωση
Εντοπισμένος (ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί εκτός της ρινικής κοιλότητας) 85%
Περιφερειακός (ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί έξω από τη ρινική κοιλότητα σε κοντινούς ιστούς, ή λεμφαδένες) 52%
Μακρινός (ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματος) 42%

Αυτοί οι αριθμοί μπορούν να σας δώσουν μια εκτίμηση του τι να περιμένετε, αλλά ο γιατρός σας είναι αρμόδιος για πιο ακριβή εκτίμηση.

φωτό: iStock


Πηγή