Πολλές φορές δεν ξέρουμε πως να εκφράσουμε τα αρνητικά συναισθήματα γιατί δεν έχουμε συνηθίσει να τα συζητάμε ή ακόμα και να τα δείχνουμε.

Ο θυμός συνήθως είναι μια κραυγή βοήθειας

Αυτό σημαίνει πως εκείνος έχει θυμό μέσα του χωρίς να του φταις εσύ. Για την ακρίβεια, όταν ξεσπάμε σε έναν άνθρωπο συνήθως δεν μας φταίει ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας. Δες λοιπόν πέρα από τις λέξεις για να καταλάβεις τι τον απασχολεί.

Διατήρησε την ψυχραιμία σου ακόμα και αν εκείνος/η δεν το κάνει

Σε μια αντιλογία είναι σημαντικό να διατηρεί ο ένας από τους άλλους την ψυχραιμία του ώστε να μπορέσει αυτός ο «τσακωμός» να λειτουργήσει θετικά για εσάς τους δύο. Προσπάθησε να κάνεις ερωτήσεις για να καταλάβεις κάποια πράγματα από το να εκτοξεύεις απειλές και άσχημες κουβέντες.

Δείξε του/ της ότι είναι ασφαλής

Μπορείς εκείνος/η να έχει θυμώσει για κάτι προσωπικό ή για τη δουλειά. Άντρες και γυναίκες θέλουμε να νιώθουμε συναισθηματική ασφάλεια στη σχέση μας, και αυτό δεν αλλάζει όποιον και αν έχεις απέναντί σου.

Προσπάθησε να τον/την καταλάβεις

Είναι σημαντικό να μπορείς να μπεις έστω και νοητά στη θέση του άλλου, ώστε να καταλάβεις πώς νιώθει μέσα στη σχέση του ή μέσα στη δουλειά του. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να τον/ την βοηθήσεις πραγματικά.

Μην βγάζεις συμπεράσματα

Το να θεωρείς πως φταίει κάτι συγκεκριμένο πριν καν επικοινωνήσετε σωστά το πρόβλημά σας, είναι λάθος κίνηση. Καλύτερα να αφήσεις να περάσουν κάποιες ώρες, να ηρεμήσετε και οι δύο, να συζητήσετε και μετά να καταλήξετε σε συμπεράσματα.


Πηγή