Με σχεδόν 31 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο χρέος, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, «κλειδώνει» το τελικό προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 στην αρμόδια επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου έπειτα από διαβουλεύσεις 18 ωρών.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Επιτροπή Προϋπολογισμού, ο γερμανικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 476 δισ. ευρώ. Το συνολικό δημόσιο χρέος μειώνεται από τα 139 δις ευρώ στα 45,6 δις ευρώ, αν και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σχεδίαζε να μην ξεπεράσει τα 18 δις, κάτι που κατέστη στην πράξη αδύνατο.
Γερμανοί οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι η γερμανική οικονομία αναμένεται να διολισθήσει σε ύφεση και αυτό είναι που οδηγεί αναγκαστικά σε αύξηση των εκτιμήσεων για αυτό το περιθώριο νέου χρέους ύψους 45,6 δις ευρώ, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle.
Φοροελαφρύνσεις για 48 εκατομμύρια πολίτες
Το σημαντικό νέο στοιχείο όμως είναι ότι μετά από τρία χρόνια, αναμένεται μέσα στο επόμενο έτος θα τηρηθεί τελικά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνταγματικός κανόνας του χρεόφρενου, ο οποίος είχε ανασταλεί εξαιτίας της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.
H δυνατότητα αναστολής του κανόνα του χρεόφρενου είναι συνταγματικά επιτρεπτή μόνο σε περιόδους κατά τις οποίες το γερμανικό κράτος πρέπει να αναλάβει νέα χρέη εξαιτίας μιας ευρύτερα κακής οικονομικής συγκυρίας.
Μεγάλο μέρος του φετινού «προϋπολογισμού κρίσης», όπως συχνά αποκαλείται, προορίζεται για την ελάφρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και του πρωτοφανούς για δεδομένα μεταπολεμικής Γερμανίας πληθωρισμού.
Προβλέπονται, εν τω μεταξύ, φοροελαφρύνσεις για 48 εκατομμύρια πολίτες, αναθεώρηση του καθεστώτος καταβολής στεγαστικών επιδομάτων και επιδοτήσεις θέρμανσης για όσους πολίτες δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν το βάρος των ανατιμήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γερμανικός προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει επίσης 1,5 δισ. ευρώ για τη βελτίωση των γερμανικών σιδηροδρομικών υποδομών, ενώ εξαιτίας του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία ενισχύονται οι επιμέρους προϋπολογισμοί του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Ανάπτυξης κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ ανά υπουργείο.
Τα επιπλέον κονδύλια πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, καθώς και για την καταπολέμηση της πείνας.
H τελική ψήφιση του προϋπολογισμού αναμένεται στην επόμενη σύνοδο της Ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου στα τέλη Νοεμβρίου (22 με 25 Νοεμβρίου).
Πηγή